TOTAL WAR WARHAMMER 3 – RECENZIJA

Adi Zeljković
7 minute vrijeme čitanja

Ovo je još jedan besprijekoran projekat iz Creative Assembly-a, sa novom mehanikom nanesenom na poznate sisteme kako bi se stvorio privlačni paket.

Total War franšiza je napravila pravi odjek kada je prvi put izašla iz svojih historijskih okruženja u fantastičnije zemlje, a njeno tekuće partnerstvo sa Warhammerom je pravi vrhunac poslednjih godina. Sada je pred nama treća igra u toj franšizi – i jednako je uvjerljiva kao i uvijek.

CIJENA IGRERecenzirana verzijaRecenzentski primjerak
59,99 EURAPCUstupio ComputerLand

Warhammer 3 donosi sve otkačene mračne fantasy dodire koje biste očekivali od Warhammera, s nekim divnim novim mehanikama na vrhu kako bi se osiguralo da veterani još uvijek imaju dosta toga za kopati, dok činjenica da stiže na PC Game Pass na dan izlaska čini ga još lakšim za prodaju.

NEKA NOVA LICA

Priča koja stoji iza Warhammera 3 je prilično jednostavna – i to mislim na dobar način. Uzbudljiva prolog kampanja će vas odvesti na zaleđeni sjever kao princa Kisleva, da tražite svog nestalog boga medvjeda, Ursuna.

Prolog služi kao izvanredan tutorijal, koji vas vodi kroz većinu onoga što trebate znati da biste igrali cijelu igru ​​u roku od nekoliko sati, pričajući priču o korupciji koja završava sa Ursunom zarobljenim u carstvima Haosa. To znači da je glavna kampanja pomalo trka da se stigne do Ursuna, ali sa istim sveobuhvatnim pristupom osvajanja zemalja prije vas.

Ovog puta, međutim, morat ćete zgrabiti priliku da se borite protiv Razornih Moći Haosa, u obliku Slaanesha, Khorna, Tzeentcha i Nurglea. Svaki od njih mora biti pobijeđen da biste dobili šansu za potpunu pobjedu u kampanji. To se postiže pronalaženjem i odvođenjem portala u Haos za kraće kampanje protiv svakog protivnika, a pruža lijep kratkoročni skup ciljeva koji doprinose vašim dugoročnijim ciljevima. Možete odabrati da igrate kao nekoliko frakcija – Grand Cathay, Daemons of Chaos, Kislev, Khorne, Nurgle, Tzeentch, Slaanesh i Kraljevstva Ogre.

Svaka frakcija ima svoje bonuse i preporučene pristupe, plus jedinstvene zaokrete u igri. Uzmite za primjer Grand Cathay i Daemons of Choas, dvije sile koje igraju na potpuno različite načine. Cathay je fokusiran na održavanje svog ogromnog graničnog zida i manipulaciju vjetrovima magije kako bi postigao povoljne rezultate, dok u borbi njegova sinergija jedinica čine vaš raspored stalnom brigom u pozadini. To je doslovno balansiranje koje zahtijeva više finog podešavanja i pažnje dok se borite nego neke alternative. U međuvremenu, Demoni haosa su nas vidjeli kako gradimo centralnog lošeg momka koji razdire svijet udovoljavajući bogovima Haosa, skoro dajući igri okus RPGa.

DOBRA STARA STRATEGIJA

Naravno, dok frakcije koje se mogu igrati dolaze i odlaze, čisto jezgro Total War igre rijetko se mijenja previše drastično, a vi ćete i dalje provoditi svoje vrijeme podijeljeno između bujne mape kampanje i stvarnih bitaka. Prva faza je opuštajuća i prilično aerodinamična, omogućavajući vam da lako premještate jedinice unaokolo, gradite svoja naselja i ulazite u diplomatske razgovore s drugim silama na koje naiđete.

U bitci je skoro isto: rasporedite se na polje tokom zamrznute faze u kojoj možete rasporediti svoje trupe kako želite, a zatim preuzeti kontrolu nad njima poput klasične strateške igre u realnom vremenu (RTS), izdavanje komandi i zumiranje po bojnom polju pokušavajući da sve ide glatko. Međutim, sa neograničenim znanjem o Warhammeru, postoji naizgled neograničen broj različitih i često užasnih trupa s kojima se mogu komandovati i susresti, pa je povremeno zumiranje za taj specijalitet Total WWara da vidite nekoliko pojedinačnih jedinica kako se bore jedna protiv druge. kao i uvijek. Također ćete puno koristiti magiju u raznim oblicima, sa moćnim jedinicama koje možete regrutirati, hvaleći se moćima kojima se mora upravljati na vrijeme hlađenja, omogućavajući vam da iskoristite prednosti ogromnih skokova moći da preokrenete tok teške bitke .

VIZUELNA MOĆ

Naravno, Total War igre također imaju historijsku reputaciju sa optimizacijom i zahtjevnosti, ali njihove performanse su se zapravo drastično poboljšale u poređenju sa lošim starim danima Empire: Total War i slično. Naš gejming računar srednjeg ranga prošao je kroz igru na Ultra postavkama, što sugeriše da se stanje poboljšava i sa hardverskim ograničenjima, a čitav paket izgleda baš divno.

Od detaljne mape kampanje s mnoštvom animiranih elemenata i efekata do uvijek zanimljivih scena bitaka, u kojima su jedinice nevjerovatno detaljne kada im se približite, ovdje ima mnogo toga za dopasti. Ogromna raznolikost tipova jedinica znači da ćete stalno pauzirati bitku da zauzmete poziciju i gledati svoje trupe kako se bore na trenutak u usporenom snimku samo da biste dobili osjećaj kako ih igra zapravo spaja na individualnoj osnovi.

ZAKLJUČAK

Do sada sam bio impresioniran Warhammerom 3. Nove frakcije izgledaju i igraju se vrlo drugačije od prethodnih, što rezultira još raznolikijim brojem stilova igre. Nove ‘borbe za preživljavanje’ su također izazovne, ali uzbudljiva nova opcija koja dodaje više napetosti i hitnosti kampanji priče nego ona u Warhammeru 2.

Također je sjajno vidjeti da Creative Assembly rješava niz slabih tačaka tako što ga čini prijateljskim prema pridošlicama, dok istovremeno poboljšava diplomatiju kako bi je učinio održivijom opcijom u poređenju sa sveopštim ratovanjem.

POZITIVNO

+

Raznovrsna mapa kampanje

+

Role-play elementi

+

Zabavan prolog

NEGATIVNO

Optimizacija i prezahtjevnost

INFO BOX

Total War: Warhammer 3

PC

sports_esports

Recenzija

newspaper

Vijesti

movie

Video

Developer

Creative Assembly, Feral Interactive

Publisher

Feral Interactive, Sega

Žanr

RTS

Datum Izlaska

February 17, 2022

Podijeli ovaj članak:
Prati:
Život Adija uvijek se vrtio oko video igara. Odrastao je igrajući ih opsesivno. Igra koliko može, ali posebno uživa u platformerima, akcijama / avanturama i RPG-ovima. Kao glavni urednik, Adi se fokusira na svakodnevna događanja i vijesti koji služe kao savršeni temelj njegovih livestreamova na našem YouTube kanalu i razgovora sa gostima u podcastima. Diplomirao je novinarstvo, naš je čovjek za marketinške poslove, stručnjak za WordPress i badass boss. Još uvijek pokušava pronaći bolju igru od Half-Lifea.
Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *