Granblue Fantasy Relink Recenzija

Jonas Watzata
7 minute vrijeme čitanja
8.8
Granblue Fantasy: Relink

Neke igre se jednostavno dugo prave, neke i ne izađu nakon najave. Granblue Fantasy Relink je najavljen daleke 2016. godine.

U međuvremenu je došlo do promene razvojnog tima, prvo 2019, onda je igra odložena 2022. godine, pa 2023. i napokon ove godine je ugledala svetlost dana na PC i PlayStation 5 platformi. Nikada nisam bio fan ovakvih igara, ali sama mehanika i činjenica da su na igri radili ljudi koji su bili deo Platinum Gamesa me je poprilično uzbudila, i to sa razlogom, a kako je ispalo na kraju, inicijalno uzbuđenje se višestruko isplatilo.

Priča Granblue Fantasy Relinka je, generalno, prilično impresivna i priča emotivnu priču o dve duše povezane zajedno koje daju sve od sebe da slede svoje snove i vide kraj neba. Priča se prvenstveno fokusira na kapetana (Gran ili Djeeta), summonera Liriju koji je povezana sa dušom, kormilara Rackama-a, strelca Eugena koji voli piće, misterioznu, ali dobrodušnu Rozetu, elegantnog i moćnog maga Io, odanog i voljenog viteza Katalina i ljupki mali zmaj Virn. U igru sam uleteo sa malo znanja ili brige za glumce, ali brzo sam se uhvatio za sebe dok sam učio njihovu istoriju u epizodama Fate i iskusio njihove akcije u igri. Dok neke pozadine mogu biti srceparajuće i mračne, priča i svet Granblue Fantasy: Relink su osvežavajući, živopisni i puni nade i pozitivnosti.

Tokom igre, igrači biraju koga žele da kontrolišu dok lutaju i učestvuju u bitci. Jedini uslov je da kapetan, Gran ili Djeeta, mora biti u partyju. Igra takođe ima dva načina igranja: Main Story i Quests. Glavna priča ima igrače koji napreduju kroz priču sa primarnom glumačkom postavom kroz linearni, ali fantastično režiran glavni scenario sa više gradova, dramatičnim bitkama i mnoštvom priča o razvoju likova i sporednih zadataka. Zadaci su opcioni sporedni zadataki kojima se možete baviti solo, sa svojom grupom ili čak na mreži sa drugim igračima. Tokom režima priče, dostupno je dvadeset zadataka, od lakih do normalnih. Nakon brisanja režima priče (što je nešto manje od 20 sati), otvoriće se dodatni scenario sa mnoštvom novih zadataka, nivoa težine i vrtoglavim brojem novih veština i sposobnosti. Kao što bi fanovi Dark Soulsa rekli, pravi Granblue počinje ovde.

Granblue Fantasy: Relink je izgrađen oko slojevitog borbenog sistema koji izgleda neprobojan ako ne odvojite malo vremena da ga razumete. Ali zaista, Granblue Fantasy: Relink je samo igra koja je toliko posvećena pravilu kul da je čitavo okruženje fizički nemoguće, a svaka bitka je dezorijentišuća panika! U fabrici vatrometa koja flertuje sa noćnom morom fotosenzitivnosti. Ne prodajem ga kao takvog, ali je zapravo šarmantan

Dok sam igrao kroz Granblue Fantasy: Relink, osetio sam da to zadovoljava neki grizući osećaj nostalgije koji je bio zakopan duboko u meni, što je čudno, jer u mom životu ne nedostaje Akcionih RPG-ova. Ipak, što sam više igrao, taj osećaj je postajao jači. Od tada sam mogao da ga postavim; Relink se oseća kao igra iz ranije ere, gde su programeri uvek eksperimentisali. Kada su igre često bile pomalo grube po ivicama, ali su se takođe osećale izraženije. Palo mi je na pamet da je Granblue Fantasy: Relink po duhu akcioni RPG iz PS2 ere. Što u praksi i jeste, ali to naravno, nikako nije loša stvar, već jako, jako dobra.

Relink je napravljen da podrži više igrača koji mogu da dođu i odu. Da bi se ovo olakšalo, sadrži gradiće u kojima možete razgovarati sa NPC-ovima, poboljšati svoje oružje, obavljati sporedne zadatke ili preći na sledeće poglavlje. Zamislite nešto slično Monster Hunter igrama i na pravom ste putu. Same misije, međutim, nemaju nikakve sličnosti. Oni imaju oblik borbenih testova na vreme, koji su odlični za brzu akciju jer vas bacaju pravo u haos i jednostavno ne odugovlače previše pričom u tim trenucima ili drugim sredstvima.

Glavni sadržaj je linearni marš kroz slabije neprijatelje, sa malo platformisanja, mada mini-bossovi i naravno glavni bossovi čine da ta linearnost i ne smeta toliko, već da smo nekako zahvalni što je igra uopšte tako izgrađena. Iako je linearan, ne očekujte Final Fantasy 13 iznova: ove faze uključuju alternativne rute i skrivena blaga za one koji žele da ih pronađu. Još zanimljivije, skoro svako poglavlje igre uključuje neku vrstu novina. Od gađanja neprijateljskih vazdušnih brodova do klizanja kroz ruševine drevnog hrama, uvek postoji nešto novo za videti i uraditi. Uz veliku količinu spektakla, glavna kampanja nikada ne pada u kolotečinu tokom svog 15-satnog trajanja.

Granblue Fantasy: Relink ne samo da izgleda sjajno; takođe zvuči fantastično. Teme mirnog grada i zone čine da se svako područje oseća prijatno, ali muzika iz borbe je ono u čemu je zaista uzbuđenje. Orkestarski aranžmani čine da se bitke velikih i šefova osećaju epskim u svakom smislu te reči. Horne, žice, gitare i bubnjevi dodaju preteranu energiju koja se savršeno uklapa sa živim haosom koji se odvija na ekranu. Ipak, nije samo muzika ono što budi emocije. Glumačka ekipa je puna poznatih glasovnih glumaca iz serija kao što su Persona, Fire Emblem, Legenda o herojima i još mnogo toga. Šon Čiplok, Erika Harlačer, Ričard Epkar i voljeni SungVon Čo (ProZD) daju zvezdane performanse koje upotpunjuju igru sa zvezdanom postavom omiljenih RPG fanova.

Granblue Fantasy: Relink
8.8
Gameplay 9 od 10
Priča 8 od 10
Grafika 9 od 10
Audio 9 od 10
Podijeli ovaj članak:
Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *