Starship Troopers: Extermination Recenzija (Early Access)

Milan Radosavljević
9 minute vrijeme čitanja
8
Starship Troopers Extermination

Prebacivanje filmskih franšiza ili naslova u igrama nikada nije bio zahvalan poduhvat. Uvek smo imali dobre pokušaje, koji se, na žalost, nisu dugo zadržali na tržištu. Ove godine, imamo neke uspešne, kao što je Hoghwards Legacy, kao i neke ogromne failove, kao što je Gollum. Ipak, sve te igre prate izmišljene priče smeštene u univerzum određenih filmova, priče koje su izmišljene za potrebe igre. Retko koja igra prenosi pravi filmski osećaj, akciju, atmosferu, napetost. Sve do Starship Troopers Extermination naslova, koji je pre nekoliko dana ušao u Early Access fazu na Steamu. Ova igra je praktično love letter za sve fanove Starship Troopers filma, sve šta su fanovi ikada želeli je prenešeno, sa neverovatno velikim nivoom i pažnjom za detalje u igri. Iako je u early accessu i praktično što bi rekli, barebone, Starship Troopers Extermination je sigurno jedan od naslova koji su nam pružili najviše zabave ove godine, iz nekoliko prostih razloga – jednostavnost, odlična mehanika napucavanja i verni prikaz Starship Troopers filma kao nikada do sada.

Do sada smo imali igara na tematici Starship Troopersa, ali ni jedna nije uspela da nam prikaže tu magiju i veličanstvenost besmislenosti iz, sada već, kultnog filma. Neki igrači, sa kojima smo igrali, su svakog minuta u toku partije pričali kako su na ovo čekali više od dvadeset godina, i da, mogu aposlutno da razumem to. Kada je film izašao, retko je ko shvatio da se zapravo radi o satiri, tek kada su godine prolazile postao je kultni film. Sa ovom igrom se radi o drugačijem scenariju, prebacivanje kultnog u interaktivno, na najbolji mogući način. Ne znam da li mogu da kažem da je ovo možda i najbolja transformacija filmskog medija u igračkom, ali jeste sigurno jedna od najboljih adaptacija do sada. Sve opaske iz filma su i dalje tu, sjajno odrađene bube koje vas smaraju na svakom koraku kao i odlična akcija.

Horde shooter jeste žanr koji je već dugo na tržištu, ali za razliku od drugih igara ovog tipa, ovde šesnaest igrača od jednom završava određeni zadatak. Svako ima svoju ulogu, svako zavisi od onog drugoga, ukoliko želite naravno, da dođete do samog kraja i završite misiju. Stvar je u tome što apsolutno svi igrači, kako prvog dana, tako i pre pisanja ovog opisa, igraju zarad većeg dobrog. Nema sebičnosti, niti svojeglavosti, apsolutno svi sarađuju, što je fantastično videti. Naravno, teže je sarađivati sa još petnaest drugih igrača nego sa recimo još tri pored vas, koliko je u ostalim horde shooterima. Upravo zbog toga, koliko sve može izgledati kao dobro podmazana mašina na početku, kasnije, pogotovo u poslednjoj fazi igre, kada gradite bazu i branite se od buba, upravo zbog tog velikog broja igrača, sve se pretvara u jedan prelepi haos.

Kada uzmemo u obzir da se radi o Early Access igri, sve je i više nego na mestu što bi rekli. Gameplay mehanika je, pa drugačija u odnosu na druge popularne pucačine na tržištu, ali ne može da se kaže da je i gora. Stalno ćete osetiti tu težinu oružja kako se god budete okretali, udarac metaka u bubama kada ih budete rešetali, što je skroz super za igru ovog tipa. Bolje rečeno, to je i selling point za naslov čija je poenta isključivo pucanje buba na jednoj, jedinoj mapi, makar trenutno, u igri. Najbolje od svega je što je to pucanje kao i celokupna mehanika završavanja sporednih misija poprilično zarazna. Svi jurite ka tom poslednjem zadatku pravljenja baze i odbrani od milion buba koji rašuju ka vama svake sekunde. Offworld Industries su paralelno sa razvijanjem ultra realistične pucačine SQUAD, uspeli da naprave naslov koji je totalna suprotnost realizmu, već odlična transformacija filmskog medija u igrački u ovom slučaju.

U igri postoje tri klase, to je Hunter tj Assault klasa, koja je nekako, balans između ostale dve klase i najlakša za naučiti je da se igrate. Imate jet pack koji može dobro da vam koristi u trenucima kada vas opkole bube, ali nekako nemate apsolutnu kontrolu nad njim, što jeste dobra stvar. Assault oružja koji je balans preciznosti i damagea koji dajete, kao i solidna mobilnost. Pored toga, tu je heavy koji je dosta drugačiji od prve klase koju smo pomenuli. LMG puške koje koristi heavy su dosta neprecizne, sve dok ne sagradite mali, nazovimo ga bunker oko vas, koji vam daje oslonac za vaš LMG. Koliko užasan recoil bio na LMG-u dok hodate ili trčite, toliko je stabilan u vašem bunkeru za jednu osobu. Tada možete da držite dugme i gedate kako se bube raspadaju ispred vas. Samo dokle imate municiju, jer to je jedini problem ove klase, za one koji vole ovakav način igranja.

Količina municije koju može da nosi Heavy jedinica je samo dva dodatna šaržera, što može da bude problem pogotovo u poslednjoj fazi misije, kada bube krenu da dolaze sa svih strana. Dobra stvar što vi, kao i vaši saborci, mogu da „sagrade“ ammo crateove svuda oko vas, odakle možete uzimati municiju, tako da, ukoliko volite da igrate sa LMG-evima, najbolje je ukopati se pored municije, kako bi lako mogli da dopunite metkove koji nestaju u tvrdim školjkama ovih odvratno prelepih buba.

Najzanimljivija pa i možda najbolja klasa, definitivno najmanje izbalansirana je definitivno Support. Pored odlične mobilnosti koju ima, mogućnost da reviveuje sebe i druge igrače dosta brzo svojim dronovima, kao i mogućnost nošenja dva kanistra u određenim delovima misije, ovo je čini najboljom jedinicom koju možete da izaberete. Jeste da puška koju nosi nema domet kao recimo assault ili heavy, ali svakako je svrsishodna u svakom trenutku. Mobilnost će vas uvek izvući iz teške situacije, pogotovo u poslednjem delu misije kada morate da trčite ka brodu za evakuaciju. Self heal je, pa suvišno je reći koliko korisna stvarčica u ovoj igri, a nošenje dva kanistra će biti jedna od glavnih stavka na sredini misije, kada morate da zauzmete portabilne rafinerije i dostavite kanistere u vašu mobilnu bazu.

Jer vidite, u toku te misije ceo tim mora da radi zajedno. Dok vaši saigrači ili vi nose kanistre, bube napadaju sve vreme. To znači da ostatak tima mora da bude dobro pozicioniran i čisti rutu na kojoj ste vi, kako bi bili bezbedni i odneli neoštećene i pune kanistre do određene baze na mapi. Tada, support klasa apsolutno sija u svakom pogledu, a i u poslednjem delu misije, kada saigrači padaju na sve strane, dok vaš dron može da ih diže. Jednostavno odlična klasa, koja mora da doživi nerf kako razvoj igre bude tekao.

Već sam napomenuo da u igri postoji jedna mapa, koja izgleda prelepo. Misije će se održavati u različitim delovima dana, tako da nekada možete igrati po mraku, nekada u sumraku, a nekada po suncu. U svakom trenutku mapa izgleda prelepo, što je poprilično veliko iznenađenje. Igra radi na Unreal Engine 4 verziji, ali su rekli da će je prebaciti, kada dođe vreme za to, na UE5. Tada će izgledati još bolje. Najbolja stvar u izgledu same igre su kontrasne, jake boje, koje ostavjalju poprilično jak utisak, i odaju taj dobar osećaj vanzemaljskog sveta na kome se nalazite. Ljubičasto nebo, jako plava krv buba, narandžaste biljke, crvene i plave eksplozije i gomila efekta će uvek biti prisutne na ekranu kreirajući pravi spektakl za igrače.

Starship Troopers Extermination
8
Gameplay 9 od 10
Mehanika 8 od 10
Priča 7 od 10
Audio 8 od 10
Podijeli ovaj članak:
Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *