F1 24 Recenzija

Jonas Watzata
8 minute vrijeme čitanja
8.3
F1 24

Nova godina, nova formula u izvedbi Codemasters razvojnog tima i EA kao izdavača. Uvek je upitno reći koliko je potrebno da imamo godišnje izlaske nekih ovakvih igara, pogotovo „niše“ kao što je Formula 1, ali EA ne odustaje, a to ima svoj danak na prvi pogled, jer F1 24 vizuelno izgleda minimalno drugačije od prošlogodišnjeg naslova. Po izvođenju je već druga priča, pa zaronimo u sve promene i sve šta vredi u ovom naslovu.

F1 24 se ponosi sa 25 stvarnih trkačkih staza, sve deo zvanične Formule 1 sezone iz 2024. godine. Zemlje poput Monaka, Japana i Australije su među destinacijama koje ćete istraživati. Posebno je važno napomenuti da su nekoliko staza pažljivo ažurirane kako bi vernije odražavale svoje stvarne verzije. Kao relativni početnik u simulacijama trkačkih igara, prvobitno sam bio zabrinut zbog svog nastupa u F1 24. Prošlo je više od dve decenije otkako sam poslednji put igrao igru F-1 World Grand Prix, a moja nedavna iskustva sa MotoGP 24 uključivala su popriličan broj sudara i padova, tako da nisam očekivao previše od ovoga. Na moje prijatno iznenađenje, default podešavanja u F1 24 su prilagođene početnicima. Igra pruža ttakozvani driving lane koja vas vodi optimalnom rutom na stazi. Ova linija takođe pokazuje kada treba usporiti i kočiti prilikom ulaska u krivine.

Evo kako to izgleda u praksi: novi modeli vešanja, guma i aerodinamike čini se da su više prilagođeni korisnicima koji igraju na gejming kontrolerima, što je razumljivo s obzirom na to da će većina igrača Formule 1 24. koristiti upravo kontroler. Kada su svi pomoćni sistemi isključeni, zone trakcije sada su lakše za savladavanje, dok ivičnjaci (kerbs) deluju kao benigna prisutnost osim u najekstremnijim slučajevima: na primer, kerbovi Variante Tamburello i Gresini na stazi Imola mogu biti savladani, čime se napredak na kontroleru čini manje frustrirajućim.

Mnogi strastveni ljubitelji Formule 1 radije će koristiti volan, a iako upravljanje uglavnom deluje intuitivno (nakon obimnih podešavanja povratnih informacija), automobili se voze vrlo precizno, s početnim preteranim proklizavanjem koje se prelazi u podupravljanje u sredini krivine. Možda to neće svima odgovarati, ali nakon nekog vremena prilagodbe, pruža predvidljivu platformu za savladavanje obimnog karijernog moda igre (ovog puta nema priče “Braking Point” – to je događaj svake druge godine).

Neki ljudi mogu smatrati da su fizika u F1 24 malo previše arkadna. Lično, smatram da je fizika opuštenija nego recimo u Gran Turismo 7 i Forza Motorsport 2023. Iako će ljubitelji simulacija možda osetiti nedostatak izazova, ja cenim pomoć koja olakšava trkanje. Jedna izuzetna karakteristika je realistično modeliranje oštećenja. Ako se sudarite sa zidom pri punoj brzini, komponente vašeg F1 automobila će se raspasti na komade. Oštetite prednji deo, i možda ćete videti kako vam točkovi otpadaju – nema nastavka trke! Ova pažnja prema detaljima prevazilazi ono što sam video u Gran Turismo 7.

Takođe možete primetiti veliku razliku u ponašanju pri različitim temperaturama. Teže je zagrejati gume na kiši, a nakon kiše možete udariti u lokve da ih ohladite ako želite. Međutim, budite upozoreni: ako udarite u vodu, budite spremni da vozite automobil jer će ažurirana fizika izazvati izazove. Osim toga, osim suspenzije i guma, aero-dinamika je takođe doživela veliko unapređenje. To je odlično za stvari poput vaših slipstrima i toga kako će automobil reagovati u krivinama. Sve je mnogo bolje zahvaljujući poboljšanoj suspenziji, upravljanju i aerodinamici. Automobili nisu jedina stvar koja je dobila ažuriranja ove godine, staze su takođe dobile potrebnu pažnju i nikada nisu izgledale bolje. One su verni trenutnoj sezoni, pa ono što vidite na televiziji vidite i u igri, a staze nikada nisu delovale življe i realističnije, što iz perspektive ljubitelja automobilskih sportova podiže doživljaj ovog naslova na viši nivo

Kao igra koja se fokusira na single player porciju, iznenađujuće je koliko je dugo prošlo otkako je career mode doživeo značajne (pozitivne) promene. Međutim, za 2024. godinu ima mnogo novina, i gotovo sve su na bolje. Prvo, igrači sada mogu da biraju da li će izmisliti svog kreiranog lika za karijerni režim ili se takmičiti kao jedan od postojećih vozača Formule 1 za 2024. godinu ili čak kao jedan od vozača iz Formule 2 za 2023. godinu. Možete odabrati da postanete Luis Hamilton i započnete njegovu potragu za osmom svetskom šampionskom titulom, ili da stanete u ulogu Ferrarijevog perspektivnog vozača Olivera Birmena i vodite ga kroz njegovu ruki F2 sezonu pre nego što pređete u Formulu 1 na početku 2024. godine. Ako više volite da se takmičite kao jedan od “ikona” iz prošlosti sporta – kao što su Majkl Šumaher, Najdžel Mensel ili novopridošli Džejms Hant i Huan Pablo Montoja – možete ih vratiti na stazu za 2024. godinu i nastaviti njihove legende u modernom dobu.

Ocene vozača postale su ključne za karijerni režim. Kao i obično, svaki vozač ima ocenu zasnovanu na iskustvu, veštini vožnje, svesti i brzini. Sada se ova ocena dinamički primenjuje na vašeg vozača, jer će vaše akcije na stazi direktno uticati na vašu ocenu. Ako konstantno nadmašujete očekivanja u kvalifikacijama, vaša ocena brzine će rasti. Ako izazivate mnogo sudara ili dobijate kazne, vaša ocena svesti će se smanjivati. Iako nećete biti brži ili sporiji na stazi na osnovu svoje ocene, ona se koristi da odredi vaš položaj unutar tima i šireg vozačkog tabora. Kada potpisujete ugovore, možete pregovarati o ciljevima za ocenu koju ćete očekivati do kraja ugovora. Prirodno, ispunjavanje ovih ciljeva donosi produženje ugovora, dok njihovo nepostizanje može dovesti do gubitka vozačkog mesta.

F1 24 je odlična igra, možda ne za okorele fanove jer se igra udaljava od one hardkor simulacije koji fanovi priželjkivaju, ali generalno je jako pristupačna i igriva za sve ostale, a najbitnije je to da je igra zabavna za igranje, vreme brzo prolazi uz nju i nije frustrirajuća kao neke simulacije vožnje. Da li je ovo dobro? To ne bi znali da kažemo, ali verujemo da je za veći auditorijum sve ovo šta je ubačeno u novoj iteraciji ove franšize, samo veliki plus, a i za nas je.

F1 24
8.3
Gameplay 9 od 10
Audio 9 od 10
Grafika 8 od 10
Priča 7 od 10
Podijeli ovaj članak:
Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *