Šta znači dolazak ruskih igrača na World of Tanks EU servere?

Adi Zeljković
4 minute vrijeme čitanja

Prije nekoliko sedmica Wargaming je objavio veliku vijest, a to je da će omogućiti svim igračima koji trenutno igraju u CIS regiji na ruskim serverima da migriraju na evropske servere počevši od septembra ako to žele.

Dakle, za sve igrače koji igraju na EU server, pazite, Rusi dolaze. 

Sada, ako neko od vas nije u toku sa World of Tanks, dozvolite mi da vam dam kratku historiju. Wargaming je pokrenut u Bjelorusiji, a nedavno su invazijom na Ukrajinu odlučili da tamo više ne mogu raditi i održavati World of Tanks kao svjetski međunarodni proizvod. I tako je Wargaming efektivno prekinuo veze i napustio svoje razvojne studije, koji su se nalazili u Bjelorusiji. Sada imaju zasebnu kompaniju, Leicester Games, koja će se baviti tim regionom. Iako WarGaming kaže da postoji potpuna strukturna i finansijska odvojenost između WarGaminga i Leicester Gamesa, kojima oni zapravu podlicenciraju svoj naslov, postoji bliskost između ove dvije kompanije.

Dvije kompanije sada efektivno poduzimaju sljedeće korake. Kao što Wargaming kaže, kreiranje zasebnog klijenta igre pod Leicester Games za igrače u Rusiji i Bjelorusiji je u toku. A kako Wargaming s pravom želi da zadrži oko 75% svoje baze igrača, jer to je broj igrača koji igraju u CIS regiji u poređenju sa EU, NA i Azijom zajednom, što je četvrtina baze igrača World of Tanks, logično je ta da će dati opciju svim igračima CIS carstva da pređu na EU regiju.

Ovi transferi počinju u septembru, ali možda ćete, a možda i ne, vidjeti ovaj priliv ruskih igrača ako ste igrač EU servera, barem u početku.

A to je zato što će Wargaming kreirati nove EU servere, EU 3 i EU 4, kojima će se, barem za sada, moći pridružiti samo ruski igrači.  Međutim, najavili su da će biti zaobilazno rješenje, a to je da možete igrati u vodu sa igračima na EU 3 I EU 4 serverima.

Dakle, hoće li ova rupa značiti da neki Rusi mole svoje prijatelje iz EU da im dozvole da igraju na EU 1 ili EU 2 uz pozivnicu? I kako će to uticati na ostale EU igrače? Ostaje da se vidi! Očigledno, oni će imati mnogo veći ping na EU1 I EU2 serverima, nešto sa čim će se Wargaming morat pozabaviti.

Prilično je interesantno da Wargaming otvara samo dva servera, jer ako razmislite o 75% baze igrača koja igra na CIS regiji, a koliko je meni poznati, EU regija ima oko 500.000 istrovremenih igrača, zamislite broj igrača koji treba da dođe i kako će to uticati na samu igru.

Bit će vrlo zanimljivo vidjeti kako će Wargaming riješiti ovu situaciju. Bez sumnje, slijedi veliki izazov za ovu kompaniju.

Ajde da stavimo servere i stabilnost na jednu stranu? Šta će se desiti sa aukcijama? Da li će zbog velikog priliva igrača Wargaming morati pustiti 1200 ultra rijetkih tenkova svaki put kada imaju aukciju? Koje su komplikacije sa činjenicom da će ti ruski igrači morati da se takmiče sa igračima iz EU u ekonomskom smislu? Sada je prosječna plata u Rusiji znatno manja nego u nekim zapadnim zemaljama Evrope.

Sumnjam da će Wargaming sniziti cijenu svog premium sadržaja!

Također me zanima šta će se desiti sa eventovima? Na primjer, Santa Claus na EU serverima izgleda potpuno drugačije nego na ruskom server. Šta je sa eventovima Burger King ili nekim drugim koji su bili dostupni samo na Ruskim serverima?

Kako god, bit će ovo zanimljivo novo putovanje za World of Tanks.

Podijeli ovaj članak:
Prati:
Život Adija uvijek se vrtio oko video igara. Odrastao je igrajući ih opsesivno. Igra koliko može, ali posebno uživa u platformerima, akcijama / avanturama i RPG-ovima. Kao glavni urednik, Adi se fokusira na svakodnevna događanja i vijesti koji služe kao savršeni temelj njegovih livestreamova na našem YouTube kanalu i razgovora sa gostima u podcastima. Diplomirao je novinarstvo, naš je čovjek za marketinške poslove, stručnjak za WordPress i badass boss. Još uvijek pokušava pronaći bolju igru od Half-Lifea.
Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *