Soulstice – recenzija

Milan Radosavljević
9 minute vrijeme čitanja
7.5
Soulstice

Akcione Hack & Slash igre nekako izumiru. Svi se okreću tim jakim RPG vodama ili pokušavaju da kopiraju Souls igre. Retko ko se odluči da napravi akcionu igru u starom maniru, na primer kao Devil May Cry, Ninja Gaiden i tako dalje.

Svi misle da je vreme pregazilo igre ovog tipa, ali većina njih sigurno greši. Replay Game Studios, tim koji je pre više od pet godina izbacio jednu od najboljih VR igara u tom trenutku na tržištu pod imenom Theseus, voli da se razlikuje od drugih i da misli da još uvek ima prostora za sirove akcione igre, iliti kako ih zovu Character Action Games. Soulstice je njihova nova igra, sa zanimljivom primesom, intrigantnom pričom i jedinstvenim glavnim protagonistom, ili bolje da se izrazimo, protagonistkinjama. Igra koja zna šta želi da predstavi i poprilično dobro ispunjava sva očekivanja je jedno od lepših iznenađenja ove godine, a mi smo imali prilike da uživamo u njoj, koliko nam je kamera dozvolila, u proteklim danima.

Nekada davno, velika nesreća je pogodila kraljevinu Keldas. Desio se Soulstice, nebo se otvorilo i preko neviđenih portala su čudna čudovišta napala čovečanstvo, čudovišta koju se zovu Wraiths. Tri heroja su jedva uspela da spase kraljevstvo, ali ono je skoro celo bilo porušeno. Mnogo godina kasnije istorija se ponavlja, a čovečanstvo mora da nađe druge heroje koji će ovog puta odbraniti Keldas. Jedini spas vide u svoje specijalne vojnike pod nazivom Chimera. Ovi vojnici su praktično dve duše u jednoj – braća ili sestre – gde se u procesu jedna osoba žrtvuje i njen duh biva vezan za preživelu osobu. Tako da su one nerazdvojne do večnosti, a i kasnije. Vi preuzimate ulogu jednog ovakvog borca, devojka po imenu Briar, koja je nerazdvojna sa svojom žrtovanom sestrom Lute. One su poslate u jedan od tri gradova koji su u međuvremenu sagrađeni u čast tri heroja koji su sprečili prvi Soulstice, Ilden i na njima i ostalim Chimerama je da zaustave još jednu apokalipsu i daju čovečanstvu još jednu šansu.

Briar i Lute su drugačije od drugih Chimera. Generalno gledano Chimere mrze svoje duhovne saputnike, iako su u srodstvu, njihov odnos ni u jednom primeru nije harmoničan kao kod naših protagonistkinja. Ovo odvaja Briar i Lute od ostalih, jer samo prava veza između njih može da zaustavi pokolj koji se okomio na čovečanstvo. Briar je jedan od najboljih vojnika kraljestva, ali često nespretna, osoba koja je fokusirana isključivo na sirovu snagu i umeće sa oružjem. Lute iliti njena „Senka“ nju upotpunjuje u svakom smislu, kako preko fizičkih nedostataka, tako i preko duhovnih. Briar i Lute, iako su nekada bile odvojene persone, sada čine jednu kompletnu ličnost, u borbama ali i van njih. Njihov odnos, iako ne deluje odmah harmonično se poprilično lepo razvija kako vreme u igri odmiče i kako budete napredovali. Njihova povezanost raste, ali kako i ne bi kada jedna zavise od druge i ni jedna ne bi postojala da se nešto desi drugoj.

Soulstice je u srži akciona igra, koja od igrača traži fokusiranost i snalažljivost sa prstićima. Najviše podseća na igre kao što su Devil May Cry i starije God of War naslove. U suštini na vama je da pokoljete sve šta se nalazi na ekranu, ali što efikasnije i atraktivnije, jer sa svakim ubistvom, vezanim komboom, ćete dobijati poene kojim ćete nadograđivati vaše junakinje. Po akciji najbliža je prvoj igri koju smo pomenuli, a po samom izvođenju a i izgledu, dosta podseća na stare God of War naslove, možda najviše zbog te čudne kamere koja je u igri. Ona je na neki način fiksirana, poluizometrijska i često može predstavljati pravi problem igračima. Na ekranu nikada neće biti manje od deset protivnika koje ćete morati da „sredite“ kako bi nastavili napredovanje. Svaka oblast u kojoj se nađete sa protivnicima će biti ograđena u tom trenutku, sve dok ih ne očistite i ne ostane niko sem vas na ekranu. U toku igre ćete moći nadograđivati junakinje kako bi bile efikasnije u svojim dužnostima. Briar će imati set mogućnosti koje su isključivo fokusirane na napade i sirovu borbu, dok je Lute više defanzivni deo ovog nerazdvojnog dua. Okej, primarni zadatak je da brani Briar dok ona u svom fokusu ima svoja oružja i neprijatelje koje su oko nje, tako da će u svakoj bitci Lute komunicirati sa Briar da je obaveštava gde se ko nalazi i pasivno pomagati da Briar preživi. Naravno tu su i aktivne akcije kod Lute koje ćete moći otključavati, a njeni napadi ili odbrane se više fokusiraju na takozvane magije u ovoj igri.

Kako napredujete shvatićete da su neprijatelji okruženi sa dve aure, plavom i crvenom. Najbolji tvist u svemu tome je što vi ne možete videti neprijatelje jedne aure dok ste fokusirane na druge. Lute će moći da menja fokus aure koja je aktivna, tako da u trenucima ćete morati da brzo menjate auru koja ona kontroliše. Ovo samo povećava kompleksnost već teške i komplikovane borbe, ali to ne mora da bude loša stvar. Dok napredujete kroz igru nalazićete i nova oružja koja će Briar koristiti. U igri ih ima ukupno sedam i biće preko potrebno da naučite da baratate sa svim oružjem koje budete našli. Svako oružje ima specifične osobine i efkiasno je protiv određenih neprijatelja, a protiv kojih je na vama da istražite. Oružja možete menjati u toku bitke kao i pre nje, tako da promena oružja u toku borbi je jako preporučljiva ako ne i obavezna jer je vama u interesu da što pre očistite neprijatelje na ekranu dok se oni ne nagomilaju, a neka oružja su dobra za uništavanje štitova dok druga za seckanje protivnika bez štitova. Ta stalna promena oružja je odlično odrađena i naravno da podseća na neke igre iz ovog žanra koje su obeležile industriju. U igri imate i Boss bitke, gde će biti potrebno da se prilagodite neprijatelju i iskoristite sve šta vam se pruži kako bi ga porazili. Većina bossova koje porazite će se pojavljivati u nastavku igre kao elitni protivnici, malo jači od ostalih, ali malo slabiji od svakog sledećeg bossa koji dođe posle njega

Kamera i fokus na neprijatelje će vam praviti probleme, nekada manje, a nekada veće. Na vama je da se adaptirate i pokušate da iskoristite najbolje iz situracije. Ako ništa drugo, makar ćete uživati u odličnoj grafici kao i još boljim grafičkim efektima kao i zvuku. U svakom trenutku na ekranu će se dešavati baš mnogo toga, a sve šta se dešava će izgledati stvarno odlično, šarenoliko, prštaće na sve strane, a to je još jedan razlog što ćete stano biti u borbama, jer ko ne voli da gleda taj odličan prizor svega i svačega na ekranu, savršen ples Briare i Lute i njihovih neprijatelja koji padaju pod jakim udarcima vaših oružja i savršeno tajmiranih magija.

Soulstice je odlična akciona igra, koja na početku zahteva malo više vremena kako bi se prilagodili borbi, ali kada to učinite, prepušteni ste nekoj vrsti mazohističkog i ultra brzog uživanja. Sa grafičke strane, sve je na mestu, uzevši u obzir da je ovo ipak AA igra. Priča ne razočarava i sama premisa glavnih protagonistkinja će se svideti većini igrača Svako ko voli akcione igre ovog puta mora makar probati ovu igru, a verujemo da nećete, kao ni mi, biti razočarani na kraju.

Ako želite biti u toku s najnovijim sadržajem, zapratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našem Discord serveru.

Soulstice
7.5
Gameplay 7 od 10
Grafika 8 od 10
Muzika 8 od 10
Priča 7 od 10
TAGGED:
Podijeli ovaj članak:
Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *