SERIOUS SAM: SIBERIAN MAYHEM – TRANSIBIRSKO PUTOVANJE

Adi Zeljković
5 minute vrijeme čitanja

Za nas old school gamere, ime Serious Sam vjerovatno budi neka lijepa sjećanja. Nažalost, Sam nikada nije uživao u popularnosti pop kulture i u slavi svojih kolega poput Duke Nukema ili Doom Guya, ali je dio početnog vala 3D pucačina u prvom licu koji su na kraju promijenili gaming industriju za sva vremena.

Prošla je 21 godina od izlaska Serious Sama: The First Encounter. Duke Nukem, Half-Life, Doom, Unreal i Serious Sam su naslovi uz koje sam ja odrastao i zbog kojih sam zavolio gaming. Serious Sam spada u onaj tip igara kojima se uvijek možete vratiti i u kojima vam nikada neće biti dosadno.

CIJENA IGRERecenzirana verzijaRecenzentski primjerak
19,99 EURAPCPrimjerak igre ustupio CroTeam

hladnokrvna, visokoadrenalinska pucačina iz prvog lica

I 21 godinu od izlaska prvog Serious Sama, fanovi franšize imaju priliku da se vrate u Rusiju u standalone ekspanziji za Serious Sam 4 koju je napravio Timelock Studio. Tim u Timelock-u je započeo Siberian Mayhme kao mod za zajednicu ali Croteam je prepoznao kvalitet. Siberian Mayhem će vam ponuditi slično iskustvo kao transibirska pruga! Putovanje hladnijim krajevima Rusije popraćeno Samovim humorom uz gomilu ludog naoružanja i hiljadama vanzemaljaca je četverosatna avantura koju morate iskusiti.

ISTA STARA FORMULA

Od trenutka kada kliknete na start, bit ćete pod vatrom vanzemaljaca, iz svih pravaca, koji namjeravaju da vas uklone iz svog kruga. Imate oružje, neke sprave i mogućnost da trčite 29 kilomeata na sat u svakom smjeru! Morate trčati od tačke A do tačke B i ubijati!

Ako sve ovo zvuči prilično jednostavno, to je zato što jeste! Ovo je arena shooter koja ne brine o tome da bude glasna, preopterećena i psihička naporna. U roku od 15 sekundi nakon što napravite prvi korak, bit ćete na nišanu brzih zelenih majmuna sa zubima nilskog konja koji nikada ne prestaju da se respawnaju. Do samog kraja igre bit ćete okruženi sa 300 različitih entiteta koji lete okolo dok eksplodiraju ili vrište.. ili oboje.

Ako ste igrali prijašnje naslove prepoznat ćete oružje, neprijatelje. Vrišteći tip sa glavom bombe, kostur konja, minigun škorpion i svi vaši omiljeni drugari su u Rusiji. Također, vaš stari prijatelj Mental opet nije dobar sam sa sobom. U prethodnoj igri, Mentalova vojska je prošla kroz portal iznad Tunguske (Rusija), pokrenuvši događaje kojima je Sam prisustvovao. Siberian Mayhem vraća radnju u domovinu, zajedno sa svim besmislenim teorijama zavjere koje su obožavatelji čekali.

SERIOUS SAM NE IDE U KORAK SA VREMENOM?

Dok sam prelazio ekspanziju razgovarao sam pojedinim članovima našeg Discord servera koji nikada nisu bili oduševljeni ovom franšizom. Njihova najveća zamjerka je grafika! Ova franšiza nikada zapravo nije bila o pokazivanju grafike (osim u početnim danima) a tako je i sa Siberian Mayhem ekspanzijom. U nekim momentima mi je čak i izgledalo lošije od Serius Sam 4 ali vjerovatno razlog toga je što je ovo ustvari mod trebao da bude.

Performanse na mom računaru su uglavnom bile dobre, osim nekih problema sa dinamikom kadrova i dugih učitavanja između nivoa.

Ako se odlučite za niže razine težine u igri, kampanju ćete proći prilično brzo, ali moje skromno mišljenje je da Serious Sam kao i igre koje sam naveo na početku ove recenzije treba igrati na hard i višim razinama.

SAMOVA CRKVA!

Koliko ćete se zabaviti u sumornom i hladnom SIbiru ovisi o tome koliko ste još uvijek oduševljeni mehanikom pucanja iz prvog lica iz sredine 90-ih. Oni koji traže evoluciju ili neku vrstu sljedećeg koraka u dizajnu gameplaya mogu potražiti i negdje drugo. Sve u igri se odvija na potpuno isti način kao u posljednjih trideset godina. To je naš dobri stari Sam koji bi prije umro nego se izvinuo za ono što jeste! Samo pobožni sljedbenici Samove crkve znaju i zašto!

POZITIVNO

+

Pravi dizajn pucačina iz sredine 90-ih

+

Kooperativna kampanja

+

Dev tim uspješno spaja franšizu sa atmosferom istočnog bloka

NEGATIVNO

Kratka kampanja

PC performanse

INFO BOX

SERIOUS SAM: SIBERIAN MAYHEM

PC

sports_esports

Recenzija

newspaper

Vijesti

movie

Video

Developer

Timelock Studio, Croteam

Publisher

Devolver Digital

Žanr

FPS/TPS

Action

Datum Izlaska

January 25, 2022

Podijeli ovaj članak:
Prati:
Život Adija uvijek se vrtio oko video igara. Odrastao je igrajući ih opsesivno. Igra koliko može, ali posebno uživa u platformerima, akcijama / avanturama i RPG-ovima. Kao glavni urednik, Adi se fokusira na svakodnevna događanja i vijesti koji služe kao savršeni temelj njegovih livestreamova na našem YouTube kanalu i razgovora sa gostima u podcastima. Diplomirao je novinarstvo, naš je čovjek za marketinške poslove, stručnjak za WordPress i badass boss. Još uvijek pokušava pronaći bolju igru od Half-Lifea.
Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *