Rainbow Six Siege – osma godina – Promene i novine

Milan Radosavljević
9 minute vrijeme čitanja

Stalno stanem i razmišljam, kako je moguće da je Rainbow Six Siege toliko potrajao, pogotovo nakon onakvog početka. Kada smo mislili da će se novi nastavak jedne od najpopularnijih franšiza ugasiti, oni su nekako uspeli da dobiju ekstra život i nastave svoj put. Najbolja stvar od svega je to što ne samo da su nastavili put, nego se zacementirali kao jedna od najboljih multiplayer pucačina, i dan danas, dok na istoj sceni vladaju Apex Legends, Fortnite, Call of Duty i tako dalje.

Sve u svemu, svi znamo razvoj Siegea proteklih godina, svi smo svesni da je igra, ma koliko dobra, taktična, naslov koji ceni strpljenje, znanje oružja, mape i svega oko vas, nekako poprimila neozbiljan karakter. Što zbog raznih kostima koji su mogli da se kupe, to do modova. Sve je ovo nekako bila uvreda za stare fanove, uvreda koja je bila poprilično samosvesna od strane razvojnog tima Rainbow Six Siege. Sada, pre početka osme godine Siege života, dobili smo cinematic, u kojem Ubisoft poprilično čisto, jasno i efikasno sam sebe potkopava i objašnjava šta se ustvari dešavalo svih ovih godina i koji je njihov put na dalje.

Uvek smo navikli da Cinematici nemaju taj previše mračan ton kada je u pitanju Siege naslov, najviše zbog toga što je to ipak igra za svakoga. U cinematicima su se uvek prikazivali karakteri igre, njihovi odnosi, sukobi i tako dalje. Sezona osam počinje drugačije, cinematikom koji praktično obećava promenu u Siege naslovu.

Kratak trailer od nešto više od četiri minuta možete pogledati ispod, a cela poenta je vraćanje ka korenima. Vraćanje onome šta je Rainbow Six predstavljao igračima. Realistična, taktička, ozbiljna pucačina gde nema mesta za zezanje. To i glavni antagonista u cinematicu i priča, upravo o tome kako novi vođa Rainbow Six jedinice, svima poznati Harry, je napravio smejuriju od svega šta je ova skupina najboljih vojnika na svetu bila. Najbolje od svega, u ovih četiri minuta vidimo dve stvari. Prvo prozivka kako je Harry uništio Rainbow Six, prozivka koju su većina old school igrača pozdravili, onda ubistvo Harrya od strane nepoznatog lika, koji tvrdi da je Rainbow Six njegova jedinica. To sigurno nije neko od glavnih likova prethodnih igara, ali jeste član tima iz tih igara, ili makar ja mislim da jeste. Druga stvar je to što u cinematicu, on nosi opremu Volvesa, organizacije koja je aktivna u Ghost Recon Breakpoint igri. O da, mnogo toga može da se spekuliše o ovom cinematicu koji je izašao samo pre nekoliko dana.

Nakon trailera, sve šta smo čuli u traileru, naravno u prenesenom značenju, nam je i objašnjeno od strane developera koji su pričali o novinama, promenama kao i trenutnom stanju igre kao i kako će ona izgledati tokom njene osme godine života. Ipak je krenula u drugi razred osnovne, vreme je uzbiljiti se!

Godina osma – Novine u sezonama

Prvo ćemo pomenuti neke promene koje će se dešavati tokom naredne Siege godine. Prvu sezonu smo pokrili u zasebnom tekstu, a sada ću pomenuti šta nas čeka od druge do poslednje sezone u osmoj godini. U drugoj sezoni očekujemo novog operatera iz Švedske. Okej operator i nije toliko velika vest jer ga dobijamo u svakoj sezoni, ali jeste rework jedne od najomiljenijih i najpopularnijih mapa u igri, a to je Consulate. Naravno da svi jedva čekamo da li će je Ubisoft uništiti ili popraviti, ali iz svega šta smo videli, sve deluje kao rad na balansu. Ne usuđujem se da kažem da već nije bila dobro izbalansirana do sada, ali naravno da uvek može bolje. Treća novina promene kod Frost operatera i njenog Welcome Mata. Sada, welcome mat će onesposobljavati napadače, kao do sada, ali razlika je u tome što će sada moći da se self reviveuju sa do 20HP-a. Sa druge strane, taj operater će ostavljati krvavi trag, tako da odbrambeni timga može lako uloviti. Još jedna novina biće  novi, permanentni Arcade mod igranja o kojem nemamo pojma još uvek. Četvrta možda i najbolja za nove igrače koje treba da se prilagode igri, ili za one koji dugo nisu uključili naslov pa im treba malo da se vrate je redizajn Shooting Rangea. Sigurno ste čuli šta je Aim Lab, tako da će Siege od druge sezone imati nešto slično, zanimljivo što će vam stvarno pomoći da unapredite aim u igri.

U trećoj sezoni ćemo dobiti operatera iz Južne Koreje, koji će se pridružiti Dokki i Vigilu, koji su takođe iz Koreje. Isto tako, Ubisoft radi na apdejtu Quick Match moda, koji bi trebao biti brži i jednostavniji nego što je sada. Pored toga, često pričam o tome kako Ubisoft radi sve kako bi olakšao novim igračima ulazak u Siege, a sa ovom sezonom idu malo dalje od očekivanog. Ubaciće nod, za sve nove igrače koji će se zvati Defender AI Playlist. Pored toga, defenderi će imati novi gedžet, a to je nevidljivi zid, koji će biti vidljiv samo njima jelte. Ovo će koristiti u dron fazi, jer dronovi neće moći da vide šta je stvarno iza tog zida do određene visine. Jako lepa i pametna stvar koja može pomoći timovima u odbrani pozicije.

Na kraju Siege godine, u četvrtoj sezoni ćemo dobiti operatera iz Portugalije, kao i totalni rework svih operatera sa štitom, a to su Blitz i Montagne. Ovi operateri će moći da reloaduju svoje oružje iza štita, ali ono mnogo bitnije je mogućnost da će napokon moći da rotiraju glavu i vide šta se dešava sa strane, ali samo dok stoje u jednom mestu. Ovo će definitivno promeniti pogled na ove operatere, a ne sumnjam da će se i više koristiti, ne samo u Quick Playu.

Promene u toku osme godine, nezavisno od sezona

Ubisoft je i najavio neke bitne promene i novine za osmu godinu, ne precizirajući kada će se šta pojaviti, tako da u nastakvu teksta ću pomenuti najbitnije stvari koje se tiču kako PC tako i konzolnih igrača:

Zaštita igrača

  • Rebindovanje i Mousetrap – Igrači na konzolama će napokon dobiti preko potrebnu pomoć od strane Ubisofta. Mala promena je to da će kontrole moći da se promene na kontroleru, bolje rečeno, rebinduju. Bitnija, bolje rečeno, najbitnija novina je takozvani „Mousetrap“. Konzolni igrači imaju problema, pa oduvek, sa uređajima koji dozvoljavaju igranje mišem i tastaturom, a to, kao što svaki igrač koji je makar probao Siege na konzoli, daje nenormalnu prednost. Mousetrap će funkcionisati tako što će preko šablona kretanja i nišanjenja otkrivati ko koristi miš i tastaturu i tim igračima će ubacivati takozvani lag u kontrolama, iz svake partije sve više, dok on ne postane nepodnošljiv.
  • Nagrade „dobrim“ igračima – Ubisoft će ubaciti sistem kojim će saigrači moći da daju priznanja jedni drugima, u odnosu na ono koliko su oni koristni u jednoj partiji. Igrači sa visokim nivoom korisnosti od strane drugih igrača i naravno dobrom reputacijom će čak dobijati Alpha Packove.
  • „Slušanje“ i banovanje voice chata – Multiplayer igre do sada su banovale samo uvrede i toksičnost preko tekstualnog chata. Zbog toga, Ubisoft pravi sistem koji će detektovati toksičnost prilikom glasovne komunikacije između igrača i na osnovu onoga šta čuje, može banovati igrače ili osakatiti njihovu reputaciju.

Pored svega toga, u godini nas očekuju druga balansiranja, što po pitanju attachmenta i njihove korisnosti, preko operatera i naravno sistema matchmakinga kako u quick matchu tako i u ranked playlistama. Ukoliko niste, overite text o prvoj sezoni, jer promene i novine koje nam dolaze su stvarno odlične.

Podijeli ovaj članak:
Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *