Prvi pogled na The Division Resurgence

Milan Radosavljević
10 minute vrijeme čitanja

Mobilne igre, ili što bi neki rekli igrice, oduvek su bile u drugom planu, trećem ili četvrtom kod Core gejmera. Kada kažem core gejmeri, mislim na one koji su navikli da uživaju u punokrvnim naslovima na svojim konzolama ili PC-u.

Tokom poslednjih nekoliko godina, tvorci mobilnih telefona izacuju jačei  jače uređaje, koji mogu da izvuku poprilično solidnu grafiku sa zadovoljavajućom logikom. Sigurno se svi sećate Infinity Bladea, prvog mobilnog teškaša koji je ibacio Epic Games, kao promociju kako Appleovi uređaji mogu pokrenuti Unreal Engine. Nakon toga smo dobili neke sjajne igre, kao što su Bioshock, XCOM i još mnoge druge. To su sve bili portovi, jer još uvek se ni jedna kompanija nije odlučila da svoje resurse usmeri ka razvoju mobilnih “igrica”.

U proteklih godinu dve imamo eksploziju popularnosti naslova kao što su PUBG, Call of Duty, Fortnite i Genshin Impact. Sve igre pružaju puno iskustvo koji bi igrači dobili i na konzolama i upravo zbog toga, ove čeitiri igre su jedne od najpopularnijih na mobilnom tržištu. To ipak ne znači da svako može da izda nešto dobro, kvalitetno, punokrvni naslov na mobilnim platformama. Ubisoft se odlučio za takav potez, najavivši dve konverzije svojih popularnih franšiza za mobilne uređaje. Prvi naslov je Rainbow Six Siege Mobile, a drugi The Division Resurgence. Proteklih dana sam imao prilike da učestvujem u internom testiranju The Division Resurgence igre i, pa znate kako sam rekao da je teško da se prenese core, punokrvni gameplay sa konzola na PC-u. Izgleda ja Ubisoft ipak uradio nemoguće!

Pre nekoliko nedelja, u toku The Division Days eventa, Ubisoft je pričao o međusobnom povezivanju tri The Division 2 naslova. Dvojke, koja je još uvek aktuelna i u odličnom stanju kako na konzolama tako i na PC-u, Heartlands – F2P extraction shootera koji nam dolazi, nadamo se krajem godine, kao i Resurgence, mobilnom The Division igrom. Sve ove igre će biti isprepletene, kako sa pričom, dešavanjima tako i progresijom, što je još jedan razlog za Division igrače da ih makar probaju. Tada ipak nismo dobili neki dublji pogled Resurgence, mobilnog naslova, misleći, eh okej, još jedan mobilni pokušaj, koji će verovatno fejlovati. Uh kako sam pogrešio misleći to.

The Division Resurgence radnja je smeštena u dva perioda, sam početak neposredno pre epidemije Dollar Flu virusa, Sakupljajne preživelih, izgradnja Settlementa i sve ostalo, ali kasnije, kako napredujete kroz igru, ona se pozicionira između dešavanja keca i dvojke, popunjavajući rupe u priči koje su falile i odgovara na pitanja za koje do sada nismo imali odgovore. Za sada se neću toliko obazirati na priču, već na iskustvo koje mi je igra pružila, po pitanju mehanike kao i samog uživanja.

Iskreno, kada sam započeo igru, nisam očekivao ništa specijalno. Bolje rečeno, očekivao sam janky mehaniku, prilagođenu telefonu i sve probleme koji jedan običan mobilni naslov može da ima. Kada sam krenuo, oduševile su me dve stvari. Prva je kvalitet produkcije kod ovog naslova. Glasovna gluma, in-game cinematici i sve šta dolazi uz to. Vidi se da je Ubisoftu baš stalo do ovog naslova. Druga stvar je ultra detaljna mogućnost podešavanja aposlutno svega što se tiče kontrola u igri, grafike, zvuka, UI-a i svega ostalog šta čini ovu igru. Na internom brifingu su nam pomenuli da možemo koristiti Xbox ili PlayStation gameplay, ali nisam očekivao da će kustomizacija biti na ovoliko visokom nivou. Osetljivost po svakoj osi, podešavanje dead zonesa, zasebno podešavanje u toku nišanjenja, aposlutno sve je tu, a na vama je da podesite onako kako vama najviše odgovara. Najbolja stvar u svemu je što prilikom promene inputa, recimo touch i kontroler, ceo UI se menja, tako da nestaju nepotrebni virtuelni stick kao i dugmići na ekranu, oslobađajući vam vidno polje za više akcije na telefonu. Već u prvim minutima sam bio oduševljen.

Posle toga, krenula je akcija, kroz par tutorial misija. Tada je sledilo drugo oduševljenje jer sve šta je činilo The Division sjajnom igrom je prisutno i u ovom izdanju. Dobra cover mehanika, odličan osećaj napucavanja sa protivnicima, kao i sjajni efekti, sve je tu. U igri imate nekoliko klasa koje možete izabrati na početku, svaka ima svoje specijalne mogućnosti i svrhu u toku kooperativnog igranja. Ukoliko želite da solirate, da, bilo bi kul izabrati klasu sa kojom možete to da uradite, ali ukoliko planirate da igrate sa društvom, najbolje je podeliti se po ulogama. Ja sam igrao kao Support/Medic i sjajno sam se zabavio tokom svih sati provedenih u naslovu. Jedina mana u toku gameplaya je bila ta što AI nije bio na najboljem, da kažem zavidnom nivou kao u konzolnim i pc igrama. I dalje je bilo tu taktiziranje na njohovoj strani, pokušaji da vas zaobiđu i napadnu sa strane dok vam neko skreće pažnju s preda, ali njihova reakcija kao i putanja kretanja nije bila, pa da kažem, idealna. Ipak, čak ni to nije umanjilo užitak koji sam imao dok sam igrao i lutao ulicama New Yorka u prazničnoj atmosferi.

Ovo je open-world igra, i za razliku od naslova sa konzole, pozajmljuje neke mehanike iz MMO igara. U toku istraživanja je moguće sresti druge igrače i naravno krenuti sa njima u čišćenju New Yorka, što nije bio slučaj na konzolama. Igrači su bili vidljivi samo u Safe House lokacijama, koje i ovde ima i naravno u Settlementu. Nivo detalja me je oduvao, jer kao i kod punokrvnih naslova franšize, možete istraživati sve šta vidite na ekranu. Ulaziti u prodavnice, veće zgrade kao i tržne centre na mapi. Svaki objekat koji sam posetio je imao pregršt detalja. Muzika je i dalje fantastična, kao i ambijentalni zvuci ulica, objekata i svega ostalog šta ste mogli već da nađete u The Division naslovima.

U igri postoje nekoliko vrsta misija, sporedne, glavne kao i world events u kojima možete učestovati samo vi ilisa drugim igračima koje se nalaze na tom mestu. U osnovi, to su sve aktivnosti koje smo već videli u The Division igrama, i sjajno je da su one našle svoj put i do mobilne verzije igre. Dobra stvar je što je napredovanje, po mom mišljenju poboljšano u osnosu na ostale igre. Sada dok se levelujete je moguće i nadograđivati vaša oružja kako napredujete kroz igru, tako da ukoliko budete našli oružje dobrog rariteta i kvaliteta koje vama odgovara, moćićete da ga zadržite, sve dok imate dovoljno sirovina za nadogradnju.

U igri je ubačen i sistem Daily i Weekly aktivnosti, tako da njihovim završavanjem ćete dobijati dodatne sirovine i novac koji možete iskoristiti za nadograđivanje oružja, razvijanje i kraftovanje kao i istraživanje novih skill mogućnosti dok napredujete kroz levele. Sve ovo govori da je sistem u The Division Resurgence dubok i temeljno odrađen, ni u jednom trenutku nisam imao osećaj da igram mobilnu igru, okej sem činjenice da sam igrao na malenom ekranu tj na svom telefonu. Tu je naravno i famozni Dark Zone, zona koja je odrađena na foru extraction shootera, gde se nalazi vredan loot koji je potrebno da pronađete i onda pobegnete. Drugi igrači će pokušati da vas ulove i otmu vaš plen, a AI neprijatelji su tu da vam još više zakomplikuju život i vaš put kroz Tamnu Zonu.

Igru pokreće Unreal Engine 4, dakle ne isti grafički endžin kao na starijim naslovima na konzolama i PC-u, koji je pokretao sjajni Snowdrop. Rekavši to, igra mehanički deluje identično u odnosu na ostale igre, što je za apsolutno svaku pohvalu. Na mom iPhone 13 uređaju sam igra na maksimalnim podešavanjima i igra je radila u 30 frejmova. Nisam znao da li je moguće pokrenuti je u 60 ili je 30 ograničeno za ovo testiranje, kao i nedostatak Volumetric Light opcije, koja nije dostupna ni na jednom uređaju u ovoj verziji.

The Division Resurgence je jedna od onih mobilnih igara koja može pokrenuti revoluciju po pitanju grafike, interaktivnosti i veličinu sveta u kome se dešava. Da imamo već nekoliko mobilnih teškaša, ali mogu slobodno da kažem da ni jedna igra trenutno na tržištu nije duboka i detaljna kao ova. Posle odigrane closed bete očekujem dosta od ovog naslova, a povezanost sa The Division 2 i Heartlands koji treba da izađe će biti dodatna motivacija za igrače da se upuste u ovu novu avanturu.

Ako želite biti u toku s najnovijim sadržajem, zapratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našem Discord serveru.

Podijeli ovaj članak:
Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *