Mario+Rabbids Sparks of Hope

Milan Radosavljević
8 minute vrijeme čitanja

Iako najslabija konzola na tržištu, Nintendo i dalje ima nekoliko trikova u rukavu, skoro pet godina nakon izlaska ove “igračke” na tržište. Okej budimo realni, nisu samo nekoliko… Skoro svaka „Triple A“ igra koja je izašla na ovoj platformi je u neku ruku hit. Da li po prodaji ili kvalitetu.

Isto tako, Nintendo retko kada dopušta drugim, multiplatform razvojnim kućama da rade na njihovim IP-evima. Pogotovo ne kada je njihova maskota u pitanu, tj Super Mario.

Baš zbog toga, pre nekoliko godina kada smo videli najavu za Mario+Rabbids, cross-over igru između jedne od najjedinstvenije Ubisoft franšize i najbolje, najpoznatije i najuspešnije Nintendo franšize, smo pomislili da ovde nešto nije okej. Pogotovo kada smo videli da u igri Mario ima neku vrstu pištolja u ruci? Totalno nerealno, ali nakon izlaska, igra se pokazala kao apsolutni hit. Ubisoft i Nintendo su spojili nespojivo i po prvi put napravili stratešku igru sa Mario karakterima. Igra je bila fantastična u svakom smislu, preko humora, do priče, grafike u njoj kao i naravno zaraznog i dobro odmerenog gameplaya.

Nekoliko godina kasnije, Ubisoft je najavio nastavak originala pod nazivom Mario+Rabbids Sparks of Hope, a mi smo bili privilegovali da odigramo verziju u pripremi u Ubisoft kancelarijama.

U ovom tekstu nećemo ići previše daleko. Pričaćemo o iskustvu koje smo mi imali i šta možemo da očekujemo od igre. Naša igračka sesija je trajala oko četiri sata. Mogli smo da vidimo nekoliko nivoa, bitne promene, kao i borbu protiv prvog bossa. Svaki deo igre koji smo videli je bio odličan, u apsolutno svakom smislu. Humor na mestu, raznolikost nivoa odličan, gameplay, perfektan! Najbolja stvar od svega je to što je igra bila i više nego izazovna čak i na normalnom nivou težine. Iskren da budem, nisam očekivao da bude baš te težine, pogotovo bossfight, ali sam se poprilično pozitivno iznenadio kada sam video da igra nije „mleko i med“ što bi rekli, već da ume da bude brutalna ako se ne odigra pametno i strateški, baš kao što kaže opis ovog subžanra.

Na početku nam je igra objasnila nekoliko novih mehanika. Najbitnija od njih je novi „free movement“ sistem. Bolje rečeno, iako potezna strategija, karakteri nemaju kockice kojim se mogu kretati, poznati haxagonal sistem. Već možete se kretati likom koji kontrolišete koliko god želite u kom pravcu želite, do naravno ograničene razdaljine od početnog mesta. Ubačeno je i nekoliko novih akcija. Tu je novi Dash, specijalni napad, običan napad i korišćenje jednog od ajtema koje imate u svom ruksaku, koje možete kupiti ili sakupiti na nivoima. Morate da obratite pažnju da po liku vam je dozvoljeno da uradite po dve akcije u toku vašeg „turna“, tako da iako imate u nekim trenucima dosta izbora, uvek je bitno da se odabere onaj pravi za uspeh u bitci.

Velika promena je i takozvani Sparks, mešavina zvezdica i rabbidsa u jednom biću. Sparks daju određene bonuse liku koji ga ima kod sebe. U toku igre, pronalaziće te ostale vrste Sparksova koji će vam pomagati u vašoj potrazi za princezom. Neki od njih će biti defanzivnih pasivnih atributa, dok drugi mogu biti boostovi za vaše napade. Zanimljivo je, kao što smo rekli, da jedan Spark i njegove bonuse možete koristiti samo na liku koji ga nosi. Sparkove naravno, kroz meni, možete dodeljivati i drugim karakterima. Ovde dolazimo do tog mikromenadžmenta koji je jako bitan u ovoj igri, kako u običnim bitkama, tako i u boss borbama. Sparks iako možda ne zvuče kao neka nenormalna novina, takozvani buffovi koji, neko će pomisliti, tek malo potpomažu u prelasku, oni jesu veliki maleni pomoćnici. Neprijatelji, kao i do sada, će biti slabi na specifične napade, a na vama je da otkrijete koje najbolje oružje je najefikasnije u bitci u kojoj se trenutno nalazite.

Nego, da se vratimo možda na najveću promenu koja je u ovoj igri, a to je free movement i dash sistem. Možda ne zvuči kao ogromna promena, ali ovo dosta menja način igranja. Od onog klasičnog X-COM klona, se bacamo na jedno dinamičnije izvođenje, sa dosta opcija, ali ponovo ne toliko da vam one previše olakšaju prolazak kroz nivoe. Free movement je super stvar, jer možete da trčkarate dozvoljenim poljima dok ne ostanete na mestu koje vama najviše odgovara, i iz kog možete da ugrozite protivnika. Sada Dash igra glavnu ulogu, jer je to praktično „besplatni“ napad prema neprijateljima. Naravno bitno je da oni budu u vašem „vidokrugu“ kako bi mogli da im naudite, ali ako jesu, to će im skinuti polovinu healtha odmah na početku. Najbolja stvar u svemu tome, je što Dash pokret, može zahvatiti nekoliko neprijatelja od jednom, sve dok su oni raspoređeni jedan iza drugog u liniji.

Da ne zalazimo baš previše u battle system, nego da pređemo na nivoe koje smo igrali. Imali smo prilike da posetimo tri nivoa, svaki je bio drugačiji od drugih, a svaki nivo je bio neka vrsta open-world dela. Tu možete da šetate i istražujete svaku mapu do detalja, otkrivate njene tajne i završavate sporedne misije. Na početku, te sporedne misije nisu bile toliko raznolike, ali kada smo se doslovno „teleportovati“ na nekih od kasnijih nivoa, videli smo da one itekako mogu da budu različite. Za svako rešavanje ćete dobiti poene i coine koje ćete moći da trošite kako na opremu tako i na nadogradnju vaših likova. Zanimljivo je da je kamera sada pozicionirana iza likova koje kontrolišete, tako daje veću prisnost svega šta se dešava u igri, a najviše podseća na onu iz Super Mario Odyssey. Okršaji sa neprijateljima se startuju tako što ih jednostavno „lupnete“ na mapi gde ih nađtete i u tom trenutku igra vas prebacuje na bojnom polju.

Posle nekih 4h tumaranja kroz ovaj prelep i šarenoliki svet, primetili smo da smo kompletirali ne više od 5% celokupne igre, a to samo potvrđuje da će Mario+Rabbids Sparks of Hope biti igra koja će pružiti i više nego dovoljno sadržaja za sve igrače.

Ono šta je mene zadržalo je sveukupan utisak o samoj igri koji je prosto fantastičan. Prelepe boje, odličan humor, odlično dizajnirani likovi, sve na jednom mestu. Često sam zaboravio da igram igru na Switchu jer je grafika kod ove jako slabašne konzole, poprilično lepa i dobra. Naravno tu fali takozvano peglanje krzavih ivica, ali to nije apsolutno ništa šta bi trebalo da uništi vaš ugođaj igrajući ovaj naslov. Mario+Rabbids Sparks of Hope izlazi za nešto manje od mesec dana, tačnije 20. oktobra ove godine. Nemoj da vas zavarava činjenica da ovo nije Mario koji izlazi iz Nintendo kuhinje, jer je jednako dobar, a definitivno jedinstveno strateško iskustvo koje u ovom ili sličnom obliku jednostavno ne postoji na Switch platformi.

TAGGED: ,
Podijeli ovaj članak:
Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *