Madden NFL 24 – recenzija

Milan Radosavljević
8 minute vrijeme čitanja
7.5
Madden NFL 24

Svake godine, počevši od avgusta, kreće nalet novih verzija prošlogodišnjih sportskih igara. Svake godine očekujemo revoluciju, ali u realnosti dobijamo mrvice inovacija i novina.

Stvari koje bivaju ubačene u nao „novo“ u ovim igrama su često marginalne za casual igrače, dok samo ona šačica prepoznaje šta se ustvari promenilo. Ipak, igre se ne prave samo za njih, samo za one koji vole da se takmiče na turnirima i osvajaju virtualne nagrade u online ligama. Nekada se i desi da taj takozvani napredak je ustvari nešto loše, negativno kod određenih igara. Što bi rekli, jedan korak napred, dva nazad.

Sezonu novih sportskih igara uvek pokrene EA naslov Madden NFL. Franšiza koja se godinama bori sama sa sobom da postane nešto savršeno, biva najavljena kao revolucija, ali kada izađe, kako to obično bude, sve ostaje samo na rečima. Praksa je često ne tako sjajna i možemo slobodno reći, da od svih sportskih igara, da tu računam i eFootball, Madden NFL svake godine deluje kao najpolomljenija, najbagovitija igra u franšizi. Svaka sledeća, umesto da pokrije prethodne bagove, ubaci nove. Naravno ne svesno, ali ponovo, oni su tu i bore se sa novim mehanikama koje pokušaju da redefinišu nekada odličan gameplay igre.

Madden NFL 24 i ove godine boluje od sličnih problema. Da igra nije toliko popularna u Evropi i uvek se sjajno prodaje na zapadu, mislim samo u Americi, jer dok je fanatičnih fanova, biće i „slomljenih proizvoda“ kao što je ovaj. Rekavši to, ne mislim da je ovogodišnji Madden ne igriv, ali kao veliki fan NFL sporta, uvek kada krenem sa igranjem, i inicijalnom oduševljenju grafike, nađem toliko mane i poteškoća da poželim da uključim prvi Xbox i opičim nekoliko 2K NFL igara koje su, pa i dan danas ostale kao alfa i omega simulacije američkog fudbala.

Kao što rekoh, igra izgleda sjajno, sa oštrim i detaljnim teksturama, realističnim osvetljenjem i senkama i fluidnim animacijama. Igrači, stadioni i publika su prikazani sa impresivnom detaljima, stvarajući realističnu atmosferu koja čini da se osećate kao da gledate pravu utakmicu na TV-u. Igra takođe radi na 60 frejmova u sekundi i nakon prvog uključivanja stvarno pomislite, vau sada ću krenuti sa igrom i neću stati, kao nekada u stara dobra vremena.

Kako kaže EA Tiburon, razvojni tim ovog naslova, dodali su i doterali preko 1.700 animacija hvatanja, udaranja, trčanja i svega ostale, uključujući neke nove vrste zahvata, i da, to je sjajna stvar i primeti se u toku igranja. Zbog svih tih novina, dok igrate igru stvarno liči kao da učestvujete u interaktivnoj utakmici na TV-u. Ako je kod vas defanzivac sa odličim ocenama, ponekad će napadi inspirisati protivnički AI da bude kreativniji, razmisli bolje i isplanira napad, što donosi neke sjajne i neočekivane akcije.

U odnosu na prošle igre, sada će hvatanje i zadržavanje igrača biti zanimljivije i nekako lakše, a to je sve zbog toga što ocene su stvarno bitne, nešto kao u FIFA igrama.. Ocenjivanje i odbrambene veštine su važnije nego što su imale u prošlosti. Akcije u kojima učestvuju napadači i probijaju se kroz odbrambenu liniju protivničkog tima je isto izmenjenja.. Nakon velikog remonta prošle godine koji je uveo potpuno novi sistem, Skill Based Passing 2.0 je uveden i čini stvari malo preciznijim u nekim scenarijima.

Dodavanje zasnovano na umeću igrača je način da ljudi igraju igru sa malo više kontrole. Umesto da jednostavno pritisnete dugme za dodavanje, možete imati veću kontrolu nad tim gde lopta ide i koliko je ima intenziteta u njoj, a to može da bude sjajno za sve igrače, naravno kada se naviknete na ovaj sistem.

Tu su još neke novine, pogotovo u odbrani, iliti novine na papiru. Razvojni tim je ubacio Tactical Blocking System, koji bi trebao da stvori bolji koštac između ofanzivne i defanzivne linije na terenu, u toku početka napada pa i probijanja igrača kroz odbrane. Sve je to trebalo da predstavlja realističniju igru u liniji, ali realnost je ta da iskreno, skoro pa da nema razlike, bolje rečeno, u praksi nema razlike u odnosu na igre koje su izašle u pređašnjim godinama.

Jedna od najzanimljivijih novina u Madden NFL 24 je tehnologija Sapien, koja je novi sistem veštačke inteligencije koji pokreće ponašanje i donošenje odluka igrača i trenera. Sapien tehnologija čini igru izazovnijom i realnijom, jer se prilagođava vašem stilu igre i strategiji i reaguje u skladu sa tim. Na primer, ako pokrenete istu igru više puta, Sapien tehnologija će naučiti iz toga i prilagoditi svoju odbranu da joj se suprotstavi. Sapien tehnologija takođe utiče na odluke trenera, kao što su pozivanje u igri, tajmauti, challenges i zamene.

Sada nešto o modovima igranja. Pored klasičnog okršaja par timova, karijere i svega ostalo, tu su i neki zanimljiviji. Superstar je možda najzanimljiviji mod u igri. Superstar je spoj najboljih aspekata Face of the Franchise i The Yard. Igrači mogu da se urone u dinamično NFL putovanje sa svojim prilagođenim likom, učestvujući u mečevima 3 na 3 i 6 na 6 u Superstar Shovdovnu.

Franchise mod je ponovo tu, sa kombinacijom novih i poboljšanih stvari. Ponovno uvođenje kampa za obuku, isprekidanog mini-igrama, nudi novi pristup pripremama za sezonu. U međuvremenu, komesarski alati i podešavanja omogućavaju dublje upuštanje u materiju i prilagođavanje lige. Iako ove karakteristike služe onima koji vole mikromenadžment svega i svačeka, svakim aspektom svoje franšize, novajlijama bi taj deo mogao biti pomalo problematičan, da ne kažem težak.. Detaljniji, slojeviti je i bogatiji nego ranije, ali možda nije neki neormalni skok u kvalitetu u odnosu na prethodnih i koji bi neki mogli da očekuju godinama.

Fanovi MUT moda iliti FUT samo za američki fudbal nisu dobili mnogo toga novog. Dok se mod može pohvaliti dodatnim sadržajem i godišnjim novinam mada najveće vredno pomena je Life Event Hub i Catalog, koji su ujedno i osnovica vaše navigacije kroz ovaj mod. Competitive Pass već na početku najavljuje ekskluzivni sadržaj koji tek treba stići, a crossplay funkcija je tu i omogućava igranje protiv igrača sa drugih platformi (hvala bogu). Sve ove novine koje sam nabrojao su super stvari, ali ponovo u toku igranja imaš onaj osećaj kao, „ah i ovo je novo? Ok, šta god…“ Ništa od toga nije revolucionarno niti pomera način igranja na bolje, već je tu čisto da bi se nazvalo „novinom“.

Ako želite biti u toku s najnovijim sadržajem, zapratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našem Discord serveru.

Madden NFL 24
7.5
Gameplay 7 od 10
Grafika 9 od 10
Muzika 7 od 10
Priča 7 od 10
TAGGED:
Podijeli ovaj članak:
Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *