Half-Life: Delta je mod-kampanja koja je u pravljenju 12 godina

redakcija
2 minute vrijeme čitanja

Vrlo ambiciozni re-tooling originala…

Half-Life: Delta je singeplayer mod za Half-Life 1 koji kreator Yuri, aka XF-Alien, pravi već 12 godina. Iako je izašao na MoDB-u, još uvijek ga nema na Steam Workshopu.

Yuri je prijašnje zaslužan za fenomenalni Arctic Incident Half-Life mod, no ovo je na sasvim drugoj skali gdje kampanja traje 3-4 sata. Igrate kao inžinjer Nick Farell koji je zaposlen u Delta kompleksu. Igra započinje u trenutku kada sve pođe po krivu u Black Mesa i alieni krenu hodati po zemlji.

Kampanja sadrži 31 mapu kroz četiri poglavlja i Yuri svoj projekat zove “total conversion” mod: video i screenshoti pokazuju koliko je vremena uložio u prekonfiguriranje cijelog okoliša. Mod dodaje nova oružja, ima vlastiti OST i sasvim nove neprijatelje.

“Delta je moj najduži i najveći projekt,” piše Yuri. “Drago mi je što sam ga napokon završio. Bilo me ‘mrvicu’ teško napraviti 300+ modela, custom teksture, jako puno zvukova i, naravno, 32 mape. Također, ljetos sam odlučio vratiti nešto od cut contenta (novi NPC sa vlastitim skriptama). Radnja je bila nedovršena te ilogična bez tog NPC-a.”

Mod također sadrži voice acting no on nije još izišao: doći će sa Steam verzijom, kada ona bude prihvaćena i sadašnji mod build sadrži samo engleske titlove.

Half-Life serijal je oduvijek bio plodno tlo za moddere i najimpresivniji završeni mod do sada je Black Mesa koja je godinama evoluirala iz moda do stabilnog zasebnog projekta. Valve je sam po sebi tokom godina tiho ažurirao Half-Life 2 za pripremu za Steam Deck dok se modderi fokusiraju na re-master čitave igre. Budućnost Half-Life serijala je misteriozna kao i oduvijek; na neslužbenom frontu, doduše, stalno se pojavljuju nove stvari.

TAGGED: , ,
Podijeli ovaj članak:
Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *