God of War: Ragnarök – recenzija

redakcija
5 minute vrijeme čitanja
5
God of War: Ragnarök - recenzija

Svega nešto više od mjesec i pol, dobili smo možda jednog od jačih kandidata za ovogodišnji Game of the Year nagradu.

Isti naslov se pronašao na općoj kandidaturi za najbolju igru godine, kao i u kategoriji za najbolju kreativnu viziju, najbolju naraciju, najbolji umjetnički dizajn, najbolju muziku i audio sadržaj, najbolju inovaciju po pitanju pristupačnosti po ptanju sadržaja i tehnologije za širu publiku, te najbolju akcijsku igru. Poprilično dug spisak za potencijalne nagrade koje ista PlayStation ekskluziva može uzeti, ali s obzirom da je naslov već osvojio istu nagradu 2018. godine kada je Santa Monica Studio izbacila prethodni naslov, nema sumnje ni da će ovaj put pustolovine našeg omiljenog Spartanca, boga rata, sina Zeusa, oduševiti publiku kroz skandivanske pustolovine.

God of War bacila je gotovo sav svoj arsenal na itekako poznatog protagonista Kratosa. Kratos i njegovi suputnici su bačeni usred sveobuhvatnog rata, bitke koja podsjeća na epske kinematografske, te se pustolovina stavlja rame uz rame sa prvim naslovima kada smo se penjali po Olimpu i borili u strašnom podzemlju.

Izvanredno interpretirana skandinavska mitologija, zajedno sa uvijek zanimljivom borbenom mehanikom, koja ni ovaj put nije razočarala, obećava mnoštvo zabave, te sa novim spletkama i zagonetkama nudi i više sadržaja od naslova objavljenog prije nekoliko godina. S obzirom da već nekoliko puta spominjemo naslov iz 2018. godine i toplo ga preporučujemo da odigrate radi razumijevanja priče, a i zabave, kinematografičkih momenata, odličnih pokreta sa kamerom i naravno priče, studio se potrudio da postoji video koji vas informira i daje vam kontekst prethodnih dešavanja, ukoliko ste među nesretnicima koji prethodni dio niste zaigrali.

Da vam ne otkrijemo previše detalja, jer se nadamo da ćete i sami zaigrati naslov, Kratos i Arteus putuju u svako od devet kraljevstva u potrazi za odgovorima, dok se asgardske snage spremaju za prorečenu bitku koja treba okončati budućnost svijeta. Izazovno čak i za našeg protagonistu Kratosa, ali kroz podzemlje i Olimp smo očvrsnuli naše, izgleda nepolomljive kosti.

Svako od devet kraljevstva je prepuno različitog dizajna i izgleda, prepuno nordijskih bogova, mitoloških čudovišta, ali i borbe sa nekim već od ranije poznatim imenima. Sve u znaku borbe da se spasi planeta i zaštiti sin, otac za poželjeti!

Tokom čitavog gameplaya igrate kao Kratos, te imate pomoć od strane Atreusa – kompjuterski kontroliranog pomočnika u vašim postolovinama, a ovaj put imamo pristup i mnogo većem broju nadogradnji oružja nego prije.

Leviathan Axe ili Guardian Shield su samo neki od oružja u borbi koji se vraćaju i uz koje je borba još veći gušt, pogotovo ako igrate naslov na novoj konzoli, zajedno sa izvrsnim DualSense kontrolama, koje pružaju fantastičan osjećaj i živahne povratne informacije.

Kao što smo navikli od ranije, ali i što je trend u mnogim današnjim igrama, Boss Fights, odnosno borbe sa glavnim protivnicima etapa su definitivno vrhunac naslova. Za svaku od tih bitki je potrebno da spoznate slabosti protivnika, sheme napadanja i u ispravno vrijeme iste izbjegnete, odnosno iskoristiti za svoje protunapade.

Animacije su prekrasne i odvijaju se glatko, razgovor je filmski i poboljšava cjelokupnu atmosferu u igri, Grafika je jedna od boljih, te sve to ukomponovano i ispolirana na način na koji jeste, daje jedan nezaboravan gejmerski osjećaj.

God of War – Ragnarock nema mnogo mana, iako je igra duža, na trenutke izgleda kao da su neki od zadataka možda i bespotrebno tu, bar za nekoga poput mene, koji je navikao da relativno brzo prolazi kroz igre. Nema se vremena istražiti svaki ćošak, jer gotta catch-them-all. Iako je u igri omogućen pregled prethodnim dešavanjima, to možda nije dovoljno za potpuno nove igrače da se upoznaju sa pričom, no i to je sasvim razumno s obzirom da je igra zapravo nastavak na prethodni naslov.

Naš zaključak bi bio da je Ragnarock jedna od najboljih igara iz ove godine, te vjerovatno jedan od kvalitetnijih naslova koje ćemo vidjeti u ovoj PlayStation generaciji. Svakako preporučamo da istu odigrate, a naša konačna ocjena za igru je 9 od 10.

Refleksiju na sve nominacije sa početka videa, moći ćete ispratiti na našem Respawn.ba podcast-u, gdje ćemo detaljno pričati o rezultatima, te iznijeti naša mišljenja o plasmanu ovog i drugih nominiranih naslova.

God of War: Ragnarök - recenzija
5
Gameplay 5 od 5
Priča 5 od 5
Muzika 5 od 5
Grafika 5 od 5
Podijeli ovaj članak:
Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *