Gaming industriji je potreban showcase kao E3

redakcija
4 minute vrijeme čitanja

Po drugi put u svojem postojanju E3 će preskočiti godinu i postaje sve očitije da je gaming industriji potrebna ekvivalenta.

Pandemija je bila loše vrijeme za videoigre. Manjag hardvera je učinio svoje, pogotovo na next-gen konzolama. Potražnja je rasla i padala – ovisno o lockdownu – no zbog manjka dijelova i scalpera ponude jednostavno nije bilo. Mnogi studiji su bili primorani na rad od kuće, što je dodatno utjecalo na development time što je pomjeralo datum izlaska i afektiralo sve naslove, od onih indie pa sve do AAA.

Međutim, za prosječnog gamera jedna od najgorih stavki pandemije je bio manjak gaming sajmova. Od samog početka i prvog lockdowna u Sjevernoj Americi počeli su problemi. Eventovi nisu smjeli dovoditi broj ljudi koliko su htjeli, pa čak i u nekim mjestima nisu se smjeli održavati. Nintendo fanovi se možda sjećaju odgađanja Nintendo Directs u 2020. godini, no za ostatak industrije veliki šok je bilo otkazivanje E3 2020. E3 je srce gaminga posljednjih 27 godina i njegov manjak se brzo osjeti. Sada je Entertainment Software Association (ESA) odlučio da se E3 2022 neće događati, nakon što se sajam vratio 2021. godine, i očito je da nam treba nekakva zamjena.

Video igre trebaju ujedinjeni showcase

Zašto je E3 toliko bitan za gaming industriju? Prije nego objasnimo, trebamo vidjeti kako izgledaju ekvivalentni sajmovi bez E3. Ne trebate istraživati dalje od 2020. godine kada je isti otkazan po prvi puta. Zamijenilo ga je pregršt digitalnih sajmova kroz čitavo ljeto. Sony i Microsoft su imali par, kao i mnogi drugi, no svima je falila organizacija i tok E3 sajma.

Jednostavno, pre malo vrijesti se proširilo na pre dugačak period. Tradicionalno E3 “sezona” traje tjedan dana, eventualno dva tjedna ako uzmemo u obzir razne najave koje se događaju tokom sajma. U to vrijeme par desetaka showova se održavaju i većinom završe unutar tjedan dana, nakon čega kreću podijska prikazivanja.Ljeto 2020. godine poduplalo je broj prezentacija koje se prikazuju na E3, no očito je da nisu uspjeli održati pažnju gamera.

Postalo je očito da je potreban kompaktni show koji će usmjeravati pažnju industrije na jedno mjesto i asistirati fanovima u abzorbiranju ogromnih količina vijesti u gaming svijetu. Mogao bi se konstruktirati plan i program za showrunnere, developere i gledaoce. Bez takvog sajma, cijela godina može biti puna svih mogućih vijesti i najava, ogromnih igara i svejedno će pasti u vodu. Kada većina publike koju posjedujete nema pojma da radite na nečemu, onda ste negdje gadno pogriješili.

Kako gaming industrija može održati E3 format

Bilo bi najbolje da industrija zadrži format kao što je E3. Nažalost, ESA je najavio da su odgodili E3 2022. te se planiraju vratiti u 2023. godini. Summer Game Fest je već potvrđen da će se vratiti ovo ljeto i njihov pokušaj rekreiranja E3 u 2020. godini najvjerojatnije neće biti toliko loš. U 2021. Geoff i njegov tim fokusirali su Summer Game Fest na najveće showove koji su se događali na E3 i tako uspjeli zadržati svoju publiku. Even je svejedno trajao skoro pa cijelo ljeto, no postojali su glavne teme koje su držale gledaoce zaokupiranima.

Ukoliko bi se klasični veliki sajmovi skupili u isto vremensko razdoblje održavanja, i da neka neutralna kompanija održi otvaranje onda bi se vrlo lijepo mogao rekreirati E3. Jedine stvari koje bi falile su intervjui i demo prikazi koji bi došli kasnije. E3 je napravio jako puno za gaming indrustriju i nadajmo se kako će zamjene uspjeti održati isti duh i čar sajma.

Podijeli ovaj članak:
Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *