Atari slavi 50 godina postojanja

Adi Zeljković
2 minute vrijeme čitanja

Brend Atari danas slavi 50 godina postojanja.

Iako je trenutna kompanija koja posjeduje brend Atari to činila tek od 2001. godine, originalni Atari Inc osnovali su 27. juna 1972. Nolan Bushnell i Ted Dabney.

Kompanija je dobila ime po potezu u japanskoj igri na ploči Go. U igri, „atari“ znači da je igračevo kamenje u opasnosti da ih protivnik uzme.

Bushnell i Dabney su ranije objavili Computer Space, prvu ikada komercijalnu arkadnu video igru, 1971. Naredne godine je par osnovao Atari i angažovali dizajnerskog inženjera Al Alcorna, koji je potom dizajnirao Pong, prvu komercijalno uspješnu video igru.

Atari je takođe bio odgovoran za Atari VCS (kasnije preimenovan u Atari 2600), revolucionarnu konzolu koja je po prvi put donijela video igre u mnoga domaćinstva.

VCS-ov uspijeh je bio takav da je tržište postalo zasićeno igrama, od kojih su mnoge bile lošeg kvaliteta. Ovo, u kombinaciji sa nekim velikim katastrofama koje je objavio Atari, kao što su ET i Pac-Man, značilo je da je VCS uglavnom odgovoran za „slom“ industrije video igrara u Sjevernoj Americi 1983.

Iako bi se industrija igara u Severnoj Americi na kraju oporavila od kraha, Atari to nikada nije u potpunosti uradio, i iako bi nastavio da izdaje više igara i sistema, nijedan nikada ne bi dostigao vrhunske visine VCS-a.

TAGGED: ,
Podijeli ovaj članak:
Prati:
Život Adija uvijek se vrtio oko video igara. Odrastao je igrajući ih opsesivno. Igra koliko može, ali posebno uživa u platformerima, akcijama / avanturama i RPG-ovima. Kao glavni urednik, Adi se fokusira na svakodnevna događanja i vijesti koji služe kao savršeni temelj njegovih livestreamova na našem YouTube kanalu i razgovora sa gostima u podcastima. Diplomirao je novinarstvo, naš je čovjek za marketinške poslove, stručnjak za WordPress i badass boss. Još uvijek pokušava pronaći bolju igru od Half-Lifea.
Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *