YouTube CEO objašnjava zašto su uklonili dislike dugme

Adi Zeljković
2 minute vrijeme čitanja

Ako ste milenijalac ili pripadnik generacije Z, teško je sjetiti se vremena prije YouTubea.

Društvena platforma za razmjenu videa prvi put se pojavila na scenu 2005. godine i u 17 godina je stvorila neke od najvećih internet zvijezda i postala jedan od glavnih izvora informacije i zabave, a mnogima i posao.

Jedna od najvećih prednosti YouTube-a je oduvijek bila činjenica da je interaktivan zahvaljujući dugmadima za sviđanje i nesviđanje, odjeljku za komentare i, naravno, opciji za emitiranje uživo. Kao takva, moć YouTube publike je ogromna, pa je čak ponekad i dovela do toga da su istaknuti da su nekima životi uništeni. Međutim, nedavno je dio te moći oduzet.

U novembru je YouTube donio šokantnu odluku da sakrije neke funkcije dugmeta za nesviđanje. Dok dugme i dalje postoji, stvarni broj dislajkova je skriven od gledalaca i kreatori mogu vidjeti broj samo gledajući metriku svog kanala. U intervjuu sa YouTuberom i streamerom Ludwigom – punim imenom Ludwig Anders Ahgren – izvršna direktorica YouTube Susan Wojcicki kazala je šta stoji iza ove odluke.

„Znali smo da će biti kontroverzno“, počela je Suzan. “Moramo učiniti ono što je ispravna stvar za ekosistem u cjelini i za vođenje web stranice u cjelini, imamo pristup podacima koje pojedinačni kreatori možda nemaju, što znači da gledamo svu statistiku o tome koliko općenito platforma radi. “

“Čuli smo jasno i glasno zašto su mnogi ljudi nezadovoljni tom odlukom”, nastavila je. “Također smo vidjeli utjecaj koji je imao na mnoge nove kreatore i to je loše. Moramo podržati nove kreatore i kako oni rastu za dugoročno zdravlje našeg ekosistema.”

Evo ga. Obrazloženje ima savršenog smisla. Koju funkciju ima dugme ne sviđa mi se osim da nekome kažete da mrzite njihov sadržaj. Čini se da se YouTube pokušava promovirati kao ljubaznija platforma.

TAGGED: ,
Podijeli ovaj članak:
Prati:
Život Adija uvijek se vrtio oko video igara. Odrastao je igrajući ih opsesivno. Igra koliko može, ali posebno uživa u platformerima, akcijama / avanturama i RPG-ovima. Kao glavni urednik, Adi se fokusira na svakodnevna događanja i vijesti koji služe kao savršeni temelj njegovih livestreamova na našem YouTube kanalu i razgovora sa gostima u podcastima. Diplomirao je novinarstvo, naš je čovjek za marketinške poslove, stručnjak za WordPress i badass boss. Još uvijek pokušava pronaći bolju igru od Half-Lifea.
Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *