Tempest Rising Gamescom 2022

Milan Radosavljević
8 minute vrijeme čitanja

Nekada davno postojao je jedan žanr igara koji je žario i palio sve PC računare, kako kod nas, tako i u svetu.

Igre iz franšize Command & Conquer su bile obavezno štivo, sve dok ih nije preuzeo notoriusni EA Games. Tada je krenuo raspad tog serijala, a igračima se stvorila rupa u srcu koja nikada nije mogla biti ispunjena. Svi mi koji smo odrasli uz te naslove ih i dalje igramo, sa vremena na vreme, uključimo odigramo koju partiju uz neverovatan osećaj nostalgije u nama. Upravo zbog toga, nakon najave nove igre koja nam dolazi iz 3D Realms studija i THQ Nordic izdavača nas je oduševila!

Nego krenućemo na konkretne stvari, jer se radi o prvom predstavljanju igre Tempest Rising, igra koja je omaž svega šta je bilo sjajno u RTS igrama sredinom i krajem 90ih godina. Pa krenimo ispočetka, jer je ovo praktično duhovni nastavak nekada odličnog Red Alert naslova i drugih C&C igara.

Sve šta smo videli, sve šta smo osetili je upravo ono šta je falilo u proteklih 20 godina u sada već bogatoj igračkoj industriji. Kako je vreme prolazilo, FPS i TPS igre su pretrpale tržište, tako da su igre koje su, možemo slobodno reći “sporije” ostale u zaleđini drugih popularnijih igara. Ljudi su praktično i zaboravili kako se igraju ove RTS igre, a neki drugi sub-žanrovi RTS naslova su ipak ostali. To su najviše Total War naslovi gde imate određene, već date jedinice na svakom nivou i na vama je da svime šta vam je na raspolaganju dođete do cilja.

Tempest Rising se razlikuje od tih igara, jer ima sve ono šta je krasilo naslove iz 90tih. Moćićete da pravite vašu bazu, sakupljati resurse, istraživati nadogradnje vaših vozila i vojnika, zauzimati drugačije baze, vršiti ekspanziju na mapi sa drugim mobilnim bazama, ma aposlutno sve šta je bilo u Red Alertu! Osećaj koji smo imali kada smo gledali ono šta su nam developer prikazivali je jednostavno neopisiv. Nego krenimo ispočetka.

Na prezentaciji smo imali prilike da pogledamo prvu misiju, kao i prikazivanje fakcija koji su dostupni u igri. Imamo Global Defense Forces i Tempest Dinasty. Dve sile koje se bore za prevlast na zemlji. Priča se dešava u alternativnoj prošlosti 1997. godine. Kubanska kriza je rezultirala prvim pravim atomskim ratom, stvari koje su se desile kasnije su oblikovale države na planeti zemlji, sada se dve sile bore za prevlast u svetu. Generalno gledano, ni GDF ni TD nisu negativci u ovoj igri, svi oni imaju svoje razloge zbog čega misle da su baš oni koji treba da zavladaju planetom. Upravo zbog toga u igri će biti ponuđene dve kampanje od po petnaest misija. U igri će biti i treća fakcija koja za sada, nije prikazana.

U prvoj misiji koju smo videli je bilo svega onoga na šta smo navikli i šta nam je nedostajalo svih ovih godina. Počeli smo sa par pešadinaca, osnovne jedinice, dok smo se probijali kroz mapu, taktički savladali neprijatelje koji su već imali i oklopne jedinice, dok smo mi sa vremena na vreme dobijali pojačanje u vidu po par vojnika. Taktički prilaz i korišćenje svega šta vam je na raspolaganju je bio ključ uspeha. Kao i pozicioniranje kako naših tako i neprijateljskih jedinica. Svaka jedinica ima svoje vrline i mane, a ceo gameplay se sastoji na sistemu „papir-kamen-makaze“. Svaka jedinica ima svoju primarnu ulogu i nešto u čemu je najbolja, ali isto i slabe tačke na koje treba da obratite pažnju kada ih šaljete u sukobe. Jednostavan i jedinstven gameplay koji je, verujemo, svima nedostajao. Kako smo se probijali kroz nivo, polako smo se približavali našem cilju, a to je mobilna neprijateljska baza koju smo morali uništiti samo sa par jedinica koje smo imali na raspolaganu.

Nakon toga smo dobili Mobile Construction Vehicle, kojim smo razmontirali našu bazu! A tada je zabava krenula i pravi flešbekovi 90ih! Mogli smo napraviti nekoliko zgrada koje su nam bile potrebne. Baraku, zgradu koja je imala takozvanog harvestera koji je automatski išao i sakupljao resurse koji su nam bili potrebni za razvijanje baze i treniranje vojnika, kao i ostale pomoćne konstrukcije. Prvi zadatak nam je bio da ojačamo bazu i odbranimo se od neprijateljskih snaga koji su želeli da izvrše odmazdu zbog srušene baze. Nakon što smo uspeli da napravimo bazu, vidimo sa čime sve možemo raspolagati i nakon što smo dobili prva vozila i tenkove, krenuli smo u pravljenju male armije koja će poraziti neprijatelje. Tada je zabava počela!

U svakoj igri ovog tipa postoji unit cap, takozvani broj koliko jedinica možemo da napravimo u jednoj misiji. Ovde je taj unit cap poprilično veliki, a cela filozofija je „sila boga ne moli“ i štancati što više jedinica koja će sravniti sa zemlje vašeg neprijatelja. Naravno potrebna je i taktika i odabir pravih jedinica, jer trideset slabih i nepotrebnih će biti pokošeno ukoliko neprjiatelj ima kontra jedinicu koja će jednostavno izbrisati sa zemlje sve šta sve ti napravili. Upravo zbog toga je bilo potrebno istražiti šta neprijatelj ima i čime raspolaže i na osnovu toga da treniramo jedinice koje su bitne za nastavak napredovanja ove misije.

Dok smo igrali, imali smo osećaj kao da igramo nastavak Red Alert igre, samo sa dosta poboljšanom grafikom, efektima koji definišu gejmplej i jedinicama koje su odlično odrađene. Ceo nivo je bio prelepo odrađen. Jedan deo nivoa je bio na snegovitom delu, gde su jedinice ostavljale otiske iza sebe, tenkovi dok su išli obarali drveća i ostavljali tragove ispred sebe, kao i eksplozije koje su rasprštale metal protivničkih jedinica u našem vidokrugu. Pored toga, muzika koja je bila u igri je industrijiski rok, metal, isto kao i sve ostalo omaž starih RTS naslova. Od početka do kraja smo igrali na trncima i bili poprilično oduševljeni svime šta smo videli.

Pored svega toga, ovde nemamo Real Time filmove kao u Red Alert ili drugim C&C naslovima, ali zbog toga imamo briefing deo sa našim komandantom, gde ga možemo ispitivati o stanju na tlu i informacijama oko misija, kako bi bili bolje pripremljeni, a i naučili nešto više o priči. Ceo ovaj deo je više kao interaktivna RPG igra, ali naravno to je samo pred svaku misjiju.

Tempest Rising nas je oduševio, u apsolutno svakom smislu. Ovo je onaj RTS naslov koji je nedostajao u industriji i svih ovih godina. Igra izlazi 2023, a verujemo da ćemo mi biti oduševljeni njome, isto tako, ohrabrujemo sve RTS fanove ili koji bi želeli da zaigraju nešto drugo, drugačije od svih popularnih igara danas, jer izlet u old-school RTS izvođenje će svima prijati.

Podijeli ovaj članak:
Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *