Nvidia CEO se podsmijava novoj AMD grafičkoj kartici

redakcija
2 minute vrijeme čitanja

Jen-Hsun Huanga previše ne smeta nova AMD Instinct MI250X grafička kartica.

Jen-Hsun Huang, Nvidia CEO se ne zanemaruje previše kad se dođe do pitanja AMD grafičkih kartica. Iako je AMD izdao novu, moćnu grafičku karticu, glavni šef Nvidie odmahuje rukom i govori da ova grafička kartica nije “Nvidia killer”.

“Svake godine stigne nove ‘Nvidia killer’ i naravno da ne ispuni svoj cilj,” kaže Huang. Izgleda da on nije pretjerano zabrinut, no i da kojim slučajem je, bi li on to pokazao?

AMD je napravio vrlo jak paket u MI200 serijama, codename Aldebaran, nevezano jesu li Nvidia killeri ili ne. AMD Instinct MI250X nudi 14,800 stream procesora, do 47.9 TFLOPS-a i 3.2 TB/s memory bandwitha.

Realno, ovo je zvijer i prema AMD i prema Nvidia standardima.

Doduše, ove kartice se ne bore za mjesto u vašem gaming PC-u, gdje Nvidia još uvijek drži ogromnu prednost nad AMD-om. Ova grafička kartica bori se za mjesto u HPC-u i data centrima što znači da se bori i za mjesto u superkompjuterima.

AMD je već pridobio US Department of Energy i Oak Ridge National Laboratory za Frontier superkompjuter koje će pokretati AMD EPYC CPu te AMD Instinct MI250X GPU.

Međutim, pravo pitanje je: tko će prvi ubaciti ovu grafičku u svoj gaming PC? To nije baš tako lagan zadatak. Gaming iziskuje vrlo blizak kontakt između svih dijelova grafičke kartice da ostvari onakav performance kakav je potreban a za to treba dobar dio engineeringa da se postigne.

Sve u svemu, izglednije je da ćemo uskoro vidjeti sve više multi-GPUa u single GPU oklopu. Više je pitanje kada, nego hoće li. I moguće pitanje kako.

TAGGED: , ,
Podijeli ovaj članak:
Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *