Microsoft predstavio tehnologiju za brže učitavanje igara na vašem računaru

Adi Zeljković
2 minute vrijeme čitanja

Windows operativni sistemi su konačno dobili podršku za DirectStorage tehnologiju koja će ubrzati učitavanje igara na vašem računaru.

DirectStorage tehnologija je jedna od najznačajnijih karakteristika Xbox Series X konzola i omogućava brže učitavanje zahvaljujući optimizovanim NVMe SSD diskovima. Ranije su igre mogle izvršiti samo jedan ulaz/izlaz pristup u isto vrijeme. Ovo nije predstavljalo nikakve probleme u vrijeme HDD, ali sada kada većina računara za igranje ima SSD-ove koji mogu prenijeti gigabajte u sekundi sa stotinama hiljada ulaznih operacija u sekundi (IOPS), jasno je da je potrebna bolja metoda. Upravo DirectStorage tehnologija će omogućiti NVMe SSD-u da dostigne svoj puni potencijal performansi dozvoljavajući više I/O operacija u isto vrijeme. Omogućava da se sredstva direktno prenesu na GPU, što dovodi do bolje efikasnosti.

Većina game asseta je kompresovana što znači da se CPU-u treba pristupiti prije učitavanja. U budućnosti, DirectStorage će uvesti podršku za zadatke kompresije i dekompresije GPU datoteka, nešto za šta je ogromna procesorska snaga i memorijski propusni opseg prilagođen GPU-u.

Laički rečeno, DirectStorage bi trebao dovesti do bržeg učitavanja igre i vremena prijelaza nivoa, detaljnijih tekstura i manjeg broja dropova u igrama.

Microsoft još uvijek nije otkrio imena igara koje će koristiti tu tehnologiju ali pretpostavljamo da igre koje su razvili Microsoftovi studiji ili Xbox ekskluzive sigurnno će biti na prvom mjestu. Third party programeri će morati posvetiti razvojne resurse, a s obzirom na to da nije bilo nikakvih pratećih najava, možda će proći neko vrijeme prije nego što je vidimo ovu tehnologiju u akciji na PC-u.

Microsoft još nije otkrio imena igara koje će koristiti tu tehnologiju i to je malo iznenađujuće. Ipak, igre koje su razvili Microsoftovi studiji ili Xbox ekskluzive sigurno će biti na prvom mjestu. Programeri trećih strana će morati posvetiti razvojne resurse, a s obzirom na to da nije bilo nikakvih pratećih najava igre, možda će proći neko vrijeme prije nego što je vidimo u akciji na PC-u.

TAGGED: ,
Podijeli ovaj članak:
Prati:
Život Adija uvijek se vrtio oko video igara. Odrastao je igrajući ih opsesivno. Igra koliko može, ali posebno uživa u platformerima, akcijama / avanturama i RPG-ovima. Kao glavni urednik, Adi se fokusira na svakodnevna događanja i vijesti koji služe kao savršeni temelj njegovih livestreamova na našem YouTube kanalu i razgovora sa gostima u podcastima. Diplomirao je novinarstvo, naš je čovjek za marketinške poslove, stručnjak za WordPress i badass boss. Još uvijek pokušava pronaći bolju igru od Half-Lifea.
Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *