Dolazi nam Duke Nukem film od kreatora Cobra Kaija

Adi Zeljković
3 minute vrijeme čitanja

Hollywood Reporter kaže da je Duke Nukem, najozloglašeniji lik u historiji videoigara, dolazi na veliki ekran.

Prava na filmski projekat Duke Nukem preuzela je Legendary Entertainment, prema izvještaju, dok su Josh Heald, Jon Hurwitz i Hayden Schlossberg, kreatori televizijske serije Cobra Kai, potpisani kao producenti.

Duke Nukem je prvobitno kreiran kao pojednostavljena parodija na akcione heroje iz 1980-ih, na kraju krajeva: bio je sav u akciji, udarao u dupe i polupametan, a jedino što je bilo veće od njegovog oružja bili su njegovi bicepsi. Igre su prešle sa 2D platformera na 3D FPS 1996. godine sa Duke Nukem 3D, briljantno dobrim pucačem koji je zaradio kritike jer je previše entuzijastično prihvatio stereotipe.

Ali uprkos svom uspjehu, nova igra u seriji nije se pojavila sve do Duke Nukem Forever 2011. godine, koja je izbacila element parodije i otišla all-in na „Duke is cool“: bila je naširoko panovana i promašena.

Na površini, zbog toga filmski projekat Duke Nukem izgleda u najboljem slučaju kao rizičan prijedlog. Volim akcione filmove iz 80-ih, ali ih cijenim s odgovarajućim nivoom svijesti i ironije—i iskreno, mislim da ne postoji nijedna mačo zvijezda iz tog doba koja je čak i približno tako glupa kao Duke.

Ali učešće Healda, Hurwitza i Schlossberga navodi me da mislim da postoji šansa da bi moglo uspjeti.

Cobra Kai, koji se emituje na Netflixu, nastavak je filmova Karate Kid iz 80-ih, što je također užasna ideja na prvi pogled. Ipak je hvaljen od strane kritičara i komercijalni hit zbog načina na koji potkopava te originalne filmove: likovi su razvijeniji i složeniji, loši momci se bore da budu bolji, a kroz sve to postoji suptilno priznanje suštinskog ismijavanja cijele stvari: Zašto su Ralph Macchio i William Zabka još uvijek toliko željni da prebiju jedan drugoga 40 godina kasnije?

Nije teško zamisliti da bi se sličan pristup zauzeo sa Dukeom, i mislim da bi mogao biti vrlo efikasan. I nije kao da je koncept anahronog, ne previše bistrog “heroja” koji je prisiljen da se uhvati u koštac sa stvarnošću svijeta koji ga je ostavio iza sebe, novi i svjež koncept.

Predstavnik Gearboxa potvrdio je da je izvještaj Hollywood Reportera tačan, ali nije komentirao hoće li biti direktno uključen u projekat. Scenarista i režiser za film još nisu potpisani.

TAGGED:
Podijeli ovaj članak:
Prati:
Život Adija uvijek se vrtio oko video igara. Odrastao je igrajući ih opsesivno. Igra koliko može, ali posebno uživa u platformerima, akcijama / avanturama i RPG-ovima. Kao glavni urednik, Adi se fokusira na svakodnevna događanja i vijesti koji služe kao savršeni temelj njegovih livestreamova na našem YouTube kanalu i razgovora sa gostima u podcastima. Diplomirao je novinarstvo, naš je čovjek za marketinške poslove, stručnjak za WordPress i badass boss. Još uvijek pokušava pronaći bolju igru od Half-Lifea.
Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *