Cooler Master MM712 gaming miš, GEM accessory i Mobius 120 OC ventilator – recenzija

Adi Zeljković
7 minute vrijeme čitanja

Na vrata redakcije su stigli neki novi Cooler Master proizvodi. Do sada imali priliku da uradimo recenziju nekoliko tastatura, miševa, slušalica, međutim ovaj put vas čeka nešto potpuno novo.

Sada smo na recenziju dobili MM712 miš, Mobius 120 OC ventilator i nešto posve novo iz Cooler Master kuhinje a radi se o GEM dodatku koji će uljepšati vaš gaming setup.

Cooler Master MM712 gaming miš

Krenut ćemo od Cooler Master MM712 miša koji će vam ponuditi skoro pa idealno rješenje za sve vaše potrebe, bilo da se radi o maratonskim serijama u Warzone-u ili rada na dugotrajnim projektima – i sve to radi elegancijom i lakom profinjenošću.

Ergonomija miša je uvijek imala ključnu ulogu prilikom kupovine istog. Bez obzira da li uzimali miš za gaming ili za rad u Excel tabelama, udobnost je bitna. Tu je i bezbroj drugih varijabli, od performansi, kvalitete izrade, težine i cijene. Čak i kada pomislite da ste pronašli ono što vam odgovara, uvijek postoji barem jedan detalj koji naizgled sprječava besprijekornost.

Po otvaranju kutije u kojoj je stigao MM712 miš, shvatio sam da tajvanski proizvođač ide u korak s vremenom. S težinom od jedva 58 grama, MM712 djeluje gotovo neprirodno lagano. Na moje zadovoljstvo, Cooler Master MM712 ne koristi reckani dizajn te tako nećete morati biti zabrinuti zbog nakupljanja prašine unutar samog miša. Plastika od kojeg je napravljen ovaj miš pokazuje minimalno savijanje ili škripanje kada se snažno stisne.

No vjerojatno jedan od najboljih aspekata ovog miša je vrhunski osjećaj. Kotačić za pomicanje je prilično tih, dvije gornje i par bočnih tipki se se čuju, međutim, ne preglasno. Optički senzor miša nudi čak 19.000 DPI.

Druga snaga MM712 je njegova svestranost. Želite pouzdanu bežičnu vezu? Možete koristiti 2,4 GHz dodatak koji se nalazi unutar miša. Tu je naravno i opcija za Bluetooth vezu kao i mogućnost korištenja USB kabla. U sva tri slučaja uparivanje se pokazalo brzim, a veza iznimno stabilna.

Konačno, ako želite najbržu moguću vezu, možete upotrijebiti isporučeni USB-C kabel, koji također puni unutarnju bateriju MM712. Slično kao i sam miš, pripadajući kabal od 1,8 metara djeluje prvoklasno i zaštićen je tkanom tkaninom. Samo provjerite da jedinica nije u bežičnom načinu rada. Cooler Master se neće puniti osim ako je prekidač za povezivanje u srednjem položaju.

Pod intenzivnom svakodnevnom uporabom, MM712 pokazao se kao veoma moćan miš. U mnoštvu igara izvedba je vrlo kvalitetna a nisam imao problema ni u kompetitivnim igrama. Optički senzor PixArt radio je besprijekorno, a dugmad na mišu su izdržala i mnoga nerviranja.  Kada je došlo vrijeme za izvođenje nekih brzih dotjerivanja u Photoshopu, podešavanje DPI-ja MM712 lako se izvršilo pritiskom na udubljeni gumb s donje strane miša.

Ako tražite miš koji možete koristiti u dugim gaming sesijama ali i za rad, Cooler Master MM712 je pravi izbor.

GEM Master Accessory

GEM Master Accessory je novi proizvod od Cooler Mastera koji će se idealno prilagoditi svakom obliku setupa a služi kao podrška za razne periferije i dodatke i nudi odlično rješenje za cable managment.

GEM će vam na prvu izgledati veoma malo, međutim njegova robusna čelična jezgra omogućuje da izdrži do 2 kilograma težine. Sve kontaktne tačke prekrivene su mekom gumom za zaštitu slušalica, tastatura, gamepada, pa čak i mobilnih telefona.

Držač je magnetski, ali se može pričvrstiti i na nemagnetske površine. Prvenstvno je namijenjen za pričvršićivanje na PC kućišta, ali ga slobodno možete pričvrstiti na druga područja a za nemagnetske površine se koristi SandwichTech opcija koja omogućuje da ga stavite na materijale debljine do 4 mm.

GEM je dostupan u crnoj i bijeloj varijanti po cijeni od 25 eura te ukoliko želite prikazati vašu gaming periferiju a da se ne brinete oko kablova, GEM je prava stvar za vas!

Mobius 120 OC ventilator

Posljednji dio Cooler Master komponenti koji nam je stigao na test je Mobius 120 OC ventilator.

Na prvi dodir može se primijetiti veoma kvalitetan dizajn prstenastih lopatica koje je Cooler Master unaprijedio za poboljšanu krutost ventilatora i usmjereni protok zraka. Kako bi se dodatno smanjile vibracije, kuler dolazi s patentiranim kutnim dizajnom s gumenim nožicama kako bi ponudio stabilno i tiho korištenje, dok postiže brzinu od 3200 okretaja u minuti.

Mobius 120 OC je zaista primjer predanosti kompanije usavršavanju svakog detalja za vrhunski konačni proizvod. Međutim, jedna od značajki koja se pokazala vrlo korisnom ali i nepristupačnom je prekidač brzine koji omoguće podešavanje brzine ventilatora kako bi odgovarao vašim zahtjevima bez oslanjanja na softversku kontrolu BIOS-a. Iako je to veoma zanimljiva opcija, zamislite da svaki put morate otvoriti vaše kućište (ako vam već nije otvoreno) i da podesite brzinu?

Upravo zbog svog dizajna, prilikom testiranja, Mobius 120 OC je uspio da spusti temperaturu mog procesora za 10 stepeni i grafičke kartice za 8 stepeni (zavisno od toga gdje sam ga pozicionirao). Jedino u turbo modu je bučan, međutim to je i razumljivo.

Mobius 120 OC se može nabaviti po cijeni od 32 € a Cooler Master nudi trajnu garanciju što je još jednom dokaz kvalitete ovog ventilatora i razlog da se opredjelite za isti.

Ako želite biti u toku s najnovijim sadržajem, zapratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našem Discord serveru.

TAGGED:
Podijeli ovaj članak:
Prati:
Život Adija uvijek se vrtio oko video igara. Odrastao je igrajući ih opsesivno. Igra koliko može, ali posebno uživa u platformerima, akcijama / avanturama i RPG-ovima. Kao glavni urednik, Adi se fokusira na svakodnevna događanja i vijesti koji služe kao savršeni temelj njegovih livestreamova na našem YouTube kanalu i razgovora sa gostima u podcastima. Diplomirao je novinarstvo, naš je čovjek za marketinške poslove, stručnjak za WordPress i badass boss. Još uvijek pokušava pronaći bolju igru od Half-Lifea.
Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *