Call of Duty Modern Warfare 3 – Beta Impresije

Milan Radosavljević
10 minute vrijeme čitanja

Uskoro se bližimo izlasku novog Call of Duty naslova, da, taj deo godine je. Kako to obično biva, ne očekujemo velike promene, iliti bolje rečeno, nismo očekivali, dok nismo zaigrali betu.

Na prvi pogled, sve je izgledalo identično, iste animacije, isti voice lines svih operativca, naizgled isti gameplay. Bio sam, pa razočaran, ne kada sam probao, nego kada sam video predstavljanje Call of Duty Modern Warfare 3 naslova nekoliko nedelja ranije, kada je počela prva Beta na playstationu. Bio sam uveren da ćemo dobiti reskin, tj ne reskin, nego istu igru ali u drugom pakovanju. Onda je došla na red Beta na Xbox platformi i zaronio sam u nju.

Iako je ovo Remake Modern Warfare 3 naslova, već sa prvim najavama je rečeno da će se u Multiplayeru pojaviti stare mape, ali ne iz trojke, već pretežno iz originalnog Modern Warfare 2 naslova. To je bio moj prvi konzolni Call of Duty naslova na xbox 360 i imam divne uspomene, i suvišno je reći da sve mape već znam. Skidrow, Favela, Rust, Highrise, Estate… Imena nisu imali toliki blow, ali kada sam video te stare mape u ovom novom engineu, ah taj osećaj kao pre 14 godina, sve je nekako… kliknulo. Svaka mapa je divno odrađena, i nije promenjena, mada ne toliko vidljivo, jer tada nisam bio toliko into multiplayer igrama na konzolama kao sada. Naravno sve mape imaju više detalja, ali su odlično prenešene iz originala. Intuitivno sam ih igrao, vadio uspomene i scene iz malog mozga dok sam hvatao uglove kako bi ubijao neprijatelje, divni osećaj, toliko divan da sam kompletirao sve levele u beti, a ima ih 30, otključao sve attachmente, oružja, opremu i tako dalje.

Baš zbog toga koliko je sve bilo intuitivno, nisam ni primećivao razlike u gameplayu. Poslednji put sam MW2 igrao pre nekih par meseci, i kada sam uskočio u MW3 betu, ništa novo nisam video, mada, kako sam nastavljao da igram, tako su razlike postajale sve očiglednije i očiglednije, pa krenimo od promena, šta je bolje, šta je gore, da li će ovo uopšre vredeti onliko koliko će tražiti za igru.

Prva stvar koja je meni upala u oči, ili bolje rečeno, koja mi nije upala su neprijatelji i njihova vidljivost. Ceo kolorit je nekako, pa u fazonu svih operativaca koji su dostupni u beti. Sada, iz milsim iliti military simulation pogleda, to je nekako očekivano, jer oprema treba da se stapa u okoliš. Ali iz pogleda igre, nije toliko divno sjajno i bajno. Često nećete znati da li pucate na neprijatelja ili na nekog iz vašeg tima, mada verujem da će to biti promenjeno do izlaska, jer ko zna koliko je ovaj build igre star.

Druga stvar koja me je oduševila je promena TTK-a iliti vremena koliko je potrebno da ubijete protivnika. Sada svi operativci na startu imaju 150 HP-a, što znači da je potrebno metak do dva više da oborite protivnika. U borbi izbliza nije tolika razlika, ali ona postaje drastično veća kada se pucate ili bivate pucani iz daljine. Pre jednostavno niste mogli da pobegnete, sakrijete se, izbegnete smrt, dok je sada to moguće. Skakanjem,  zig zag trčkaranjem možete da dođete do nekog ugla, regenerišete se i nastavite borbu. Neprijatelji više ne padaju kada ih samo pogledate ili kada dune jaći vetar, ili promaja na nekim mapama, što je super, stvarno super novina. TTK mi se nikada nije svideo u novijim COD naslovima. Sporiji je, ne spor kao u recimo Black Ops 4 igri, gde ste imali i štitove i sve, ali ne tako brz kao u prošlogodišnjoj igri, već nešto između, kao old school COD naslovi.

Sva oružja koja su bila u COD igrama do sada su i dalje tu, ali, oni više ne nose prava imena. Nekako razumem tu odluku, zbog svega šta se dešava trenutno u svetu, ali sa druge strane, gubi se taj identitet cod naslova, koji je uvek imao brendirane puške, ali šta sad, to je jedna sitnica, koja će možda smetati nekome, ali većina igrača već zna puške po izgledu, a imena imaju taj hint o kojoj se pušci zaista radi. Pored toga, kontrolisanje pušaka je malo promenjeno, da ne kažem lakše u odnosu na MW2. Lakše se kontroliše recoil a više ne postoji taj preveliki visual clutter što bi rekli. Dima iz pušaka, drmanje ekrana i svega i svačega što je u nekim trenucima bilo toliko mnogo da niste mogli da vidite gde je neprijatelj, a gde vi pucate. Celo kontrolisanje pušaka, iako možda za nijansu lakše, je dosta bolje odrđaeno, baš dosta bolje.

U kombinaciji sa kontrolisanjem operativca na mapi, to je pun pogodak! Nisam pojma imao koliko je ustvari MW2 usporena igra, dok se nisam vratio njoj nakon MW3 bete, koja jednostavno sija kada je movement u pitanju. Sada postoji slide cancel, bolje rečeno, trenutak kada možete da se zaustavite u toku slajda kako bi se pridigli i mogli da nišanite. Svi pokreti igrača su mnogo fluidniji i što bi rekli, more responsive za igrača. To dozvoljava baš to John Wick izbegavanje metaka i preživaljanje u nezgodnim trenucima. Čak je i pentranje po mapama ubrzano, možda ne prvo, ali svako sledeće u nizu je sada fluidnije i sa boljim osećajem. Igra jednostavno bolje reaguje na sve inpute igrača, što je za svaku pohvalu. U kombinaciji sa većim TTK-om i bržim movementom, možda se ponovo bližimo zlatnom dobu COD serijala, kao što smo ga nekada imali sa originalnim MW2 naslovom. Pored većeg TTK-a dobro je napomenuti da je headshot damage sada x1.2 od normalnog damagea u telu. U MW2 je bilo praktično 1.7 koliko se sećam, tako da je jedan metak u glavi bio kao dva u telu. Ovo donosi konzistentnost kod napucavanja sa protivnicima, nekako ćete znati tačno koliko metaka je potrebno da oborite nekoga, sa puškom koju koristite. Čak i ako uhvatite glavu, neće mnogo toga promeniti, sem ikonice na ekranu kako ste ubili nekoga.

Sada dve stvari koje su za sada loše i koje će nadam se, biti popravljene sa izlaskom igre. Koraci neprijatelja i saboraca se praktično ne razlikuju. Bezbroj puta mi se desilo da sam se naglo okrenuo i počeo da pucam u igrača iz mog tima jer sam mislio da je neprijatelj. Jednostavno su preglasni i ne razlikuju se. Ovo može da bude veliki problem ukoliko se ne promeni, ali pošto Acti sluša igrače a i beta služi najviše za njihov feedback, verujem da će biti promenjeno. Pored toga, ne znam da li je uopšte potrebno pomenuti koliko su spawnovi loši na mapi, koliko se često mešaju i spavnuju vas ispred ili iza igrača, ali da, to je i dalje prisutno, pa recimo kao u svakom COD-u do sada.

Promenjen je i perk sistem. Sada nemate klasične perkove već opremu koja vam daje određene bonuse, a kombinovanjem nekoliko delova sa sličnim bonusima vam daje dodatne pogodnosti. Oprema može da vam da Overkill perk, tj da nosite dva primarna oružja sa sobom, da bolje čujete neprijateljske korake, da brže savladavate prepreke koje su ispred vas, brži aim nakon slajda i tako dalje. To su taktički prsluci, rukavice, čizme i sredstva za komunikaciju sa bazom, makar se u ovoj igri tako raspoređuju. Tako da uvek možete imati četiri perkova koji se kombinuju, ukrštaju i prave vaš specifičan build. Dobro je obratiti pažnju na ovo, jer recimo Gunner Vest koji vam daje mogućnost nošenja dva primarna oružja će vam omogućiti da startujete mapu sa maksimalnom municijom, što će značiti sa povećanim TTK-om.

Kada podvučem crtu, MW3 će, po svemu sudeći biti COD igra sa najvećim promenama do sada. Ok ne računam skok sa modernog na WWII ratovanje i tako to. U odnosu na promene koje su bile prikazane između MW1 i MW2, MW3 u odnosu na MW2 je nebo i zemlja. Kažem, možda te razlike ne budu očigledne svim igračima, pogotovo onima koji dugo nisu igrali MW2, ali jednostavnim prelaskom na MW2 sa MW3, sve prednosti novog COD-a će biti očigledne i jako osetne. Call of Duty Modern Warfare 2 izlazi desetog novembra, i iskreno jedva čekam da zaigram punu verziju ove pucačine.

Ako želite biti u toku s najnovijim sadržajem, zapratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našem Discord serveru.

TAGGED:
Podijeli ovaj članak:
Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *