Trust GXT 865 Asta RGB mehanička gaming tastatura – recenzija

Adi Zeljković
4 minute vrijeme čitanja

Prije nekoliko dana u našu redakciju je stigla Trust GTX 865 Asta RGB mehanička gaming tastatura. Da li je tastatura dobra? Ili bi možda bilo bolje uštedjeti i kupiti mehaničku tastaturu nekog od popularnijih brendova? Čitajte dalje da saznate!

Tastatura dolazi uredno upakovana u kutiju i okružena je prozirnom plastikom koja je štiti od oštećenja tokom isporuke. Na prednjoj strani kutije nalazi se mala rupica za testiranje crvenih prekidača tastature. Lično, nisam veliki fan ovoga, jer naše pošte/carine ne prati dobar glas. Na svu sreću, tastatura je stigla bez ikakvih problema. U kutiji imate priručnik, dokumentaciju i naljepnicu.

METALNA PLOČA ĆE SPRIJEČITI SAVIJANJE PLASTIKE PRILIKOM KORIŠTENJA TASTATURE

GTX 865 Asta tastatura ima metalnu prednju ploču sa suptilnim logom u gornjem desnom uglu i potpuno plastično kućište. Drago mi je što tastatura nije u potpunosti plastična jer tako se izbjegava savijanje prilikom jačeg tipkanja ili ako u nekom slučaju ste malo agresivniji igrač tastatura je otporna i na udarce. Težina tastature iznosi 1,1kg i njene dimenzije su 444x133x41mm.

Sa zadnje strane ima nekoliko kanala putem kojih možete usmjeriti pleteni USB kabal. Ovo je super stvar za sve one koji imaju OCD i ne žele nikako da im se kablovi vide na stolu. Dužina kabla je sasvim dovoljna da stigne do vašeg računara bez problema. Ono čime bih pohvalio Trust je da je držač kapice za tastere ugrađen u tastaturu i tako se ne morate brinuti da ćete isti izgubiti.

CRVENI SWITCHEVI SU LINEARNI I TIHI

Trust opisuje svoje crvene switcheve kao linearne i tihe. Životni vijek im je 50 miliona otkucaja po dugmiću. Crveni switcheri jesu dobri za kucanje, ali nisu sjajni, naročito ako puno tipkate. U jednom momentu sam našao iritirajučem te zvukove, jer sam imao baš puno toga da napišem, ali za pohvalu je da nisu toliko glasni i da se ne čuju prilikom streamovanja. U suštini, zvuk dugmadi je veoma fin te je samo pitanje vašeg ukusa.

ŠTA JE GAMER BEZ RGB OSVJETLJENJA?

Kakav biste vi bili gamer ako vam tastatura ne bi imala RGB osvjetljenje? Trust GTX 865 Asta ima pojedinačne redove LED dioda u bijeloj, crvenoj, narandžastoj, zelenoj, plavoj i ljubičastoj boji. Putem tipke za zaključavanje možete proći kroz 7 različitih ciklusa osvjetljenja. Ovo je mana ove tastature, s obzirom da druge mehaničke tastature u ovom cjenovnom rangu imaju bolje prilagođene opcije osvjetljenja ugrađenje u tastaturu. Međutim, susretao sam sam se i sa tastaruma čije RGB osvjetljenje nije baš najbolje izvedeno, dok kod ove tastature vidljivost tastera je izuzetno dobro napravljeno.

ZAKLJUČAK

Ako GTX 865 ASTA usporedimo sa tastaturama u istom cjenovnom rangu (oko 50 eura) i uzmemo primjer Curry ADX MK0419 mehaničku tastaturu ili GameMax Strike jedina razlika će biti što ove dvije navedene tastature imaju ergonomične jastučiće što može olakšati korištenje – ali ja nisam fan tih jastučića jer sam položaj stola i ruku namjestio tako da mi tastature kao što je Trust ASTA odgovaraju.

Gaming tastature sa RGB osvjetljenjem i mehaničkim prekidačima koštaju po pravilu oko 100 eura. Trust, međutim, nudi svoju Trust ASTA GTX 865 zastaturu za 50ak eura. Za one koji traže gaming tastaturu sa dobrim odnosnom cijene i kvalitete preporučujem Trust GTX 865 sa većinom funkcija koje nalazimo na najskupljim tastaturama.

Podijeli ovaj članak:
Prati:
Život Adija uvijek se vrtio oko video igara. Odrastao je igrajući ih opsesivno. Igra koliko može, ali posebno uživa u platformerima, akcijama / avanturama i RPG-ovima. Kao glavni urednik, Adi se fokusira na svakodnevna događanja i vijesti koji služe kao savršeni temelj njegovih livestreamova na našem YouTube kanalu i razgovora sa gostima u podcastima. Diplomirao je novinarstvo, naš je čovjek za marketinške poslove, stručnjak za WordPress i badass boss. Još uvijek pokušava pronaći bolju igru od Half-Lifea.
Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *