by Nenad Divljakovic in
VIJESTI

Ukoliko niste znali, Steam nudi povrat novca za kupovinu igara bez postavljanja ikakvog pitanja ukoliko ste igru igrali manje od 2 sata i to u roku od 2 nedelje od kupovine. Izbila je nova debata vezana za Steamovu politiku vraćanja novca.


Velikim developerima je lako napraviti AAA igru koja će premašiti dva sata (Assassin’s Creed Valhalla), ali na primer tu mogu da ispaštaju manje igre i manji developeri. Kako to? Ovo može da dovede do situacije da igrač završi igru u roku od dva sata i samim tim može da vrati proizvod.


Sa ovim se suočio Indie developer Emika Games, koji je nedavno izdao igru Summer of ’58 koja je psihološki triler koji je na Steamu dobio ukupnu ocenu Very Positive. Ovo znači da je igra dobra, ali gde je tu nastao problem? Problem je u njenoj dužinu, jer igru možete bez problema da završite u 90 minuta, što igračima ostavlja dosta vremena da iskoriste Steamovu politiku refundiranja.


U saopštenju objavljenom na Twitteru, programer je rekao da “napušta razvoj igara” i naveo da ne zarađuju dovoljno za razvoj više igara zbog velikog iznosa refundiranja. Ovo je nesrećna situacija u kojoj politika prodavnice igra presudnu ulogu. Rešiti ovaj problem nije nimalo lako.


Verovatno mislite da bi smanjivanje praga sa 2 sata na 1 bilo rešenje, ali to bi naškodilo potrošačima. Zašto? Jedan sat nije dovoljan za testiranje nekih dugih igara. Potencijalno rešenje je da Valve ukloni mogućnost refundacije ukoliko igrač ostvari poslednje dostignuće u igri. Moguće je i uvođenje nove politike za manje developere.
Šta vi mislite? Koje bi rešenje bilo najbolje i najpravednije?

Share Post:

Related Posts

No Comments

Leave a Reply