by Nenad Divljakovic in
Nintendo VIJESTI

Switch 2? Da li ćemo videti ovu konzolu? Dobro pitanje. Sigurno je da će Nintendo uraditi novu konzolu, ali kad još uvek ne znamo. Ne znamo ni hoće li se zvati Switch 2 ili nekako drugačije, ali ćemo u ovom tekstu koristiti taj naziv.

Switch je prvi komad Nintendovog hardvera u potpuno hibridnom stilu jer se Wii U mogao igrati i na daljinu putem GamePada, ali samo nekoliko metara od konzole. Switch 2 službeno nije ni najavljen, ali uvek je lepo nagađati.

Danas ću vam predstaviti neke stvari koje bi Switch 2 mogao imati i one koje bismo mi hteli videti.

DATUM IZDAVANJA

Switch se pojavio 3. marta 2017. godine i tad je ovo bilo iznenađenje. Konzole imaju tendenciju da se puštaju u novembru kako bi trgovci iskoristili prednost sezone praznika. Moguće je da će ovo Nintendo ispoštovati. Switch je trenutno star 4 godine, i dugo se pričalo o Pro verziji, ali za sada nismo ništa dobili. Ako dobijemo Pro verziju, životni vek Switcha bi se produžio još barem 2 godine.

Poređenja radi, PS4 Pro je objavljen 2016. godine i bio je na tržištu četiri godine pre nego što je PS5 stigao. Ako za primer koristimo PS4 Pro, možda ćemo čekati bar 2024. godine da stigne sledeća Nintendova kućna konzola. Međutim, tehnologija brzo napreduje – Nintendo sigurno neće sedeti ako se odluči da je Nintendo Switch 2 spreman za izlazak na tržište.

ŠTA MOŽEMO OČEKIVATI OD SAME KONZOLE?

Lako je sastaviti listu sa specifikacijama iz snova za sledeći Switch, ali Nintendo zna da sledeća konzola mora da izmami osmehe na licima korisnika. Šta zaista možemo da predvidimo u ovoj fazi? Ono što je očigledno je da kompanija ne pokušava da vodi trku sa Sonyjem i Microsoftom jer zna da ne može da se takmiči u ratu cena.  Nećemo dobiti konzolu koja je jaka kao PS5 ili Series X, ali će proizvođač sa sedištem u Kjotu, pokušati da nađe rupu u tržištu i da je iskoristi. On će težiti da ponudi nešto jedinstveno, bilo da se radi o novom okretanju postojeće ideje ili novoj šemi upravljanja.

Nintendo DS i Nintendo 3DS, sa svojim dizajnom i dvostrukim ekranima, bili su široko otpisani u poređenju sa Sonyjevim PSP-om i PS Vita-om, ali upravo je Nintendova neobična ponuda izašla na vrh – toliko da se Sony povukao sa tržišta ručnih računara u potpunosti.

Ono što se dešava u industriji igara neće nužno dovesti do toga da Nintendo promeni kurs, ali ako tržište hibridnih konzola postane previše konkurentno (a moglo bi i ako Valve zaista radi na prenosnoj Steam konzoli poznatoj kao ‘SteamPal’), onda bi Nintendo morao da uvede neke promene.

ŠTA ŽELIMO OD KONZOLE?

Iznenadilo bi nas ako Nintendo napusti dizajn sličan Switchu. Uvereni smo da će Switch 2 biti kućna i prenosna konzola. Sada bih želeo da prestavi neke stvari koje bi bilo lepo da vidimo na konzoli.

Više memorije

Switch dolazi sa 32GB interne memorije što zvuči pomalo smešno. Naravno, memoriju možete proširiti pomoću microSD kartica. Iako ove kartice nisu skupe, znamo da Nintendo može da ovo uradi bolje pa se zbog toga nadamo da će Switch 2 imati barem 500GB memorije za skladištenje. Ako bi to bila istina, onda bi se u pogledu prostora mogla porediti sa PS4 slim i Xbox Series S.

Ispravan Joy-Con

Joy-Coni su fantastični mali kontroleri, ali su skloni previše hardverskih kvarova. Videli smo kako Joy-Con drift utiče na bezbroj vlasnika Svitch-a, što dovodi do toga da se vaš lik ili mreža na ekranu pomeraju sami. Ovo može biti jako dosadno.

Bluetooth podrška za slušalice

Ovo je neophodno ako Nintendo želi da zadrži prenosivi aspekt svoje sledeće konzole. Moranje oko žičanih slušalica ili par slušalica nije u skladu sa činjenicom da većina nas odustaje od bežičnih opcija.

4K OLED ekran

Do trenutka kada Nintendo Switch 2 stigne, 4K rezolucija će verovatno biti standard koji očekuje većina potrošača. Očekivali bismo da će sledeći ekran Svitch-a biti 4K, što će pružiti kristalno jasnu sliku kada je u ručnom režimu. Želimo da vidimo da Nintendo poveća rezoluciju ekrana sa 720p.

D-Pad

Znamo da Nintendo Switch Joy-Con nema D-Pad zbog lokalnog multiplaier-a, ali iskreno, voleli bismo da ga vidimo. Možda Nintendo može da stvori neku vrstu hibridnog D-Pad-a?

Bolja online podrška

Nintendo-ova online ponuda deluje kao da zaostaje decenijama za konkurencijom, a njena aplikacija Nintendo Switch Online je gotovo beskorisna. Zaista se nadamo da Nintendo može da primeni sveobuhvatan paket mrežnih funkcija na Nintendo Switch 2, jer postoji toliko fantastičnih naslova koji bi imali koristi od boljeg mrežnog iskustva.

Bolje trajanje baterije

Switch nije imao najbolje trajanje baterije. Mogli ste u proseku da se igrate od 3 do 5 sati. Kompanija je to uspela da popravi kasnije.  Nadamo se da ćemo Switch 2 moći igrati barem 6 sati pre nego što ga trebamo napuniti.

Share Post:

Related Posts

No Comments

Leave a Reply