by Nenad Divljakovic in
TEHNOLOGIJA

Windows 11 je vani, pa je zato vreme da vidimo kakav je. Danas pišem o jednoj vrlo zanimljvoj i novoj funkciji koju je doneo sa sobom.

Koja je vaša omiljena prečica? Verovatno će svako od nas imati drugačiji odgovor, ali sigurno će neko reći Windows + Left/Right, što omogućava da prebacim prozor sa obe strane ekrana, automatski mu menjajući veličinu tako da zauzima 50% monitora. Nema potrebe objašnjavati zbog čega je ovo dobro. Neke funkcije su na Windowsu 11 evoluirale u nešto bolje, i takva je ona o kojoj danas pričam.


Iste prečice i dalje rade, ali povrh njih Microsoft je dodao zaista koristan, intuitivan interfejs miša i mogućnost lakog stavljanja više prozora u mrežu. Najbolje od svega, sada to nije samo podela 50/50, već ima više mogućnosti.


Dobijate 6 različitih opcija mreže:

  • Dva prozora, 50/50 podeljeni
  • Dva prozora, 70/30 podeljeni
  • Tri prozora su podeljena na trećine
  • Tri prozora, podeljeno 50/25/25
  • Četiri prozora podeljena na četvrtine
  • Tri prozora, podeljeno 25/50/25

Ako preferirate tasterske prečice i to je opcija: Windows + Z otvara meni Snap Layouta. Prečica je važna jer su neke aplikacije, poput Steama i Discorda, prilagodile naslovne trake, tako da dugmad za uvećanje ne mogu pokrenuti iskačuće prozore na način na koji to može učiniti većina Windows aplikacija.


Ova funkcija je dokaz koliko je tehnologija napredovala zadnje dve decenije. Što veći monitor imate, više će vam koristiti. Snap Layout je zgodan način da postavite prozore na pozicije koje želite, ali na sreću takođe nisu kruti. Kao i u sistemu Windows 10, možete da zadržite pokazivač miša iznad prostora na kojem se prozori dodiruju i daće vam traku za dinamičku promenu veličine.


Naravno, glupo bi bilo reći da je Snap Layout razlog zbog kog biste trebali da pređete na Windows 11, ali ako kažem da će ovo bitni najkorišćenija funkcija, neću pogrešiti.

Share Post:

Related Posts

No Comments

Leave a Reply