by Adi Zeljković in
game special RESPAWN

U današnjem RespawnBA specijalu prenosimo blog post Indijanke Danke sa bloga IndijankaDanka (https://indijankadanka.com) u kojem je napravila listu serija i filmova koji bi bili idealni za materijale video igara.

Naša draga Indijanka kaže da je prošle godine sličan tekst pisala za Games blog te da je zbog želja njenih fanova ažurirala tekst. Ona započinje listu sa filmovima i serijama domaće produkcije koja u posljednje vrijeme daje odlične naslove. Kaže da bi voljela da kontaktiraju i neke domaće developere i da imamo hit igru! A ako pratite RespawnBA gaming portal znat ćete koliko zaista imamo kvalitetnih domaćih developera tako da se redakcija našeg portala slaže sa njom!

DOMAĆA PRODUKCIJA!

Prošlost i sadašnjost. Nešto jače od nas, i dobro i zlo. Verovanje i zdrav razum. Odlična priča i fenomenalni glumci. Ovu seriju definitivno vidim kao Netflix hit širom sveta i nadam se da će Firefly production uspeti da seriju ubaci na ovu strimer platformu. Ukoliko ste u malobrojnoj grupi onih koji ovu seriju nisu pogledali, topla preporuka. A kada je odgledate videćete da imamo domaći Resident Evil i potencijalnu hit igru. Samo da…

Možda je nekima ovaj predlog iznenađenje, ali ukoliko ste pratili bar jednu od dve snimljene sezone znate da bi ovo bila odlična igra. Specifičan period između dva svetska rata, ubistva, istrage, tajne organizacije, lepe žene i mnogo misterije. Dodajte tome špijunažu, neke nama svojstvene mitove i dobijate open world igru koju bi mogli da igramo satima. Odlična muzika i dijalozi i veoma jasni i živi likovi. Bjelogrlić bi mogao da uradi nešto.

Krimi serija koja je svojom bogatom produkcijom i kontroverznom pričom vrlo brzo pobrala simpatije i kritike i publike. Priča prati običnog čoveka Uroša koji sticajem okolnosti biva gurnut u svet mafije, narko kartela i ubistava. Tu je i najveći narko bos na Balkanu, Dardan Beriša i inspektor Interpola Koci. U igri bi bili dobri sukobi iz serije u kojima često ne postoje jasne linije između ispravnog i pogrešnog. Balkanski Hitman.

Mene ova serija nije toliko oduševila da je odgledam do kraja i po sezonama ali znam da ima svoje pristalice. Možda je problem u meni jer su mi glumci toliko izrabljeni u poslednje vreme da su uloge počele užasno da liče jedna na drugu. Priča je ono što se mnogima sviđa, a čujem da je serija prodata i u Brazilu. Malo špijunaže, malo ubistva, otmica, politike, dobri i loši momci… Neki Metal Gear na naš način…

Svakog meseca se pojavi neka informacija o tome da se planira ili počinje sa snimanjem serije ili filma zasnovanog na video igri. Smatra se da je prva igra koja je postala film bio čuveni brkati italijan, Mario, u filmu Super Mario Bros iz 1993. godine. Nastavili su Double dragon, Street fighter, Mortal Combat, Wing Commander, Lara Croft… Poslednji u nizu je bio Sonic the Hedgehog a lista onih koje očekujemo broji preko 20 fenomenalnih naslova. Ako postavimo pitanje “Koja serija ili film su postali inspiracija za igru?” mislim da će nastati muk. Setićemo se Aladina, Kung Fu Pande, Male sirene, Stitcha-a… Pretežno ideje za igre za najmlađe.

A za odrasle?

Fast and furious, Harry Poter, Indiana Jones, Rambo, Rocky, Matrix, Desperate Housewives, Grey’s Anatomy, Iron Chef… Sve u svemu, manje ih je i o njima se nešto i ne govori. Uspeh većine je upitan i postavlja se pitanje da li su igre odrađene samo da bi se iskoristila popularnost likova sa ekrana. Koliko je studio koji je radio na igrama ušao u priču i potrudio se da ponudi nešto novo? 

Kada bi imali dobar studio koji bi odvojio vreme da u igru stvarno prenese priču, likove i duh serija ili filma, šta bi bilo idealno igrati?

THE 100

Uoči snimanja sedme sezone serije THE 100, se na zvaničnom twiter nalogu Jason Rothenberg-a pokrenula diskusija o tome da li bi i ko trebalo da seriju pretoči u video igru. O tome se priča još od 29. Decembra 2015. godine ali je prošle godine cela priča dostigla vrhunac upitom koji je poslat kompaniji CD Project Red da možda oni urade igru. Ono što je zajedničko je da su svi zaključili da igra treba da ima neki Fallout vibe ali i opcije istraživanja i sada, nakon poslednje epizode, svakako drugačiji kraj. Lista predloženih developera je poveća ali je poslednjih godinu dana prvi CD projekt Red. Obožavaoci serije su se složili da bi jedino oni mogli da unaprede priču i ponude još više.

The 100  je post apokaliptična naučno fanastična drama, zasnovana na knjigama Kess Morgan. Premijerno je prikazana 19. Marta 2014, na The CW a neočekivano loša poslednja sedma sezona se završila 30.Septembra 2020 sa epizodom koja je uspela da nekako odobrovolji razočarane obožavaoce. Nakon prvih par sezona, priču je nastavio da razvija idejni tvorac serije, Jason Rohenberg. Mladi glumci i čudna priča su postigli mnogo veći uspeh nego što je bilo ko očekivao. Vremenom su neki od njih postali prave i velike zvezde, ali i odlični glumci.

Serija prati grupu onih koji su preživeli apokalipsu na zemlji, živeli jedno vreme u svemiru a onda su morali da se vrate na zemlju i suoče sa onim što je preosalo od života kakav sada živimo. Serija je mračna ako imate u vidu da nas tera na razmišljanje o nama samima. Glumci serije bi svakako trebalo da budu ilikovi u igrama, skenirani kao Kianu Reeves u Cyberpunk 2077.  Clarke Griffin (Eliza Taylor), Bellamy Blake (Bob Morley), Octavia Blake (Marie Avgeropoulos), Jasper Jordan (Devon Bostick), Monty Green (Christopher Larkin), Raven Reyes (Lindsey Morgan), John Murphy (Richard Harmon), Dr. Abby Griffin (Paige Turco), Marcus Kane (Henry Ian Cusick), Thelonious Jaha (Isaiah Washington)…

Večita dilema i pitanje koje serija postavlja je da li je u nama samima ta potreba da se borimo za lične interese. Zbog čega sebe stavljamo iunad ostalih? Moralne dileme i večita pitanja “Koliko naše odluke utiču na sve oko nas?” i “Kako bi se neke stvari završile da smo doneli drugačije odluke?”. Baš ta opcija različitih tokova igre bi The 100 pretvorila u igru koju bi igrali svi oni koji su seriju pratili, bar u početku.

BATTLE ROYALE

Battle Royale igre su neverovatno popularne. Ko nije čuo za Fortnite ili Playerunknown’s Battlegrounds danas? Zbog toga bi ovaj  japanski kultni klasik trebalo da dobije adaptaciju u video igru. Na kraju krajeva, film ipak služi kao inspiracija za čitav koncept. 

Kao sredstvo za prevazilaženje uspeha žanra i preusmeravanje publike na film koji je sve započeo, Battle Royale video igra bi mogla da natera igrače da se potrude da ubiju sve studente u open world areni u džungli. Mislimo da bi bilo idelano da bude i single i multiplayer, pri čemu bi imali nove zamke, naoružavanje učenika različitim oružjem svaki put kada započne druga borba. Za igru će možda likovi morati da budu malo stariji, studenti, a ne samo srednjoškolci jer će biti pomalo kontroverzno imati gomilu dece koja se međusobno bore do smrti u modernoj video igri. Battle Royale bi mogla čak  i da ubaci studente iz celog sveta radi veće popularnosti.

THE UMBRELLA ACADEMY

Serija, koja bi trebalo da postane igra je svakako The Umbrella Academy. Priča o neobičnim super herojima, koji pored toga što imaju neverovatne moći, poseduju toliko ljudskog u sebi je odmah postala hit pa su već posle prve epizode krenuli sa snimanjem druge sezone. SE02 ove serije je bila još veći hit i sada čekamo treću. Scenario za seriju je rađen na osnovu stripa.

Priča je donekle standardna. Grupa heroja koji žele da spreče Apokalipsu. Nisu standardni likovi i način na koji ova serija donosi celu priču je neobičan. 

Istog dana u oktobru 1989. godine, četrdeset i tri bebe su neobjašnjivo rođene od slučajnih i nepovezanih žena koje dan ranije nisu ni pokazivale znakove trudnoće, nisu ni bile trudne.  Sedam ih je usvojio Sir Reginald Hargreeves, milijarder industrijalac, koji stvara The Umbrella Academy i priprema svoju decu za dan kada će spasiti svet. Ali, stvari ne idu uvek po planu. Kada heroji uđu u tinejdžerske godine porodica puca i tim se raspao. Šest preživelih članova, sada već u tridesetim godinama ponovo se sastaje nakon vesti o Hargreevesu i njegovoj smrti. Luther, Diego, Allison, Klaus, Vanya i Number Five zajedno rade na rešavanju misterije oko smrti njihovog oca. Ali otuđena porodica ponovo počinje da se raspada zbog svojih različitih ličnosti i sposobnosti, a da ne pominjemo neposrednu pretnju globalnom apokalipsom.

Ukoliko je niste još odgledali, naša topla preporuka ali budite spremni da provedete vikend u gledanju. Jednom kada krenete, nema odmora. I za kraj, muzika u seriji je fanastična, nepredvidiva i još više vas uvlači u priču. Već vidimo i Special Edition sa muzikom. Developer koji bi ovo mogao da uradi bez razmišljanja je Warner Bros.

GAME OF THRONES

Ovaj predlog je sasvim očekivan, zar ne? Fantazija koja sadrži ubistva, ledene zombije, golotinju i zmajeve. Dakle, u osnovi Skyrim … Međutim, to je veličanstveni svet, naseljen časnim herojima i negativcima. Mračna je priča, nasilna je i u ranijim sezonama je imala neverovatno nijansiran pristup političkoj špijunaži. Šteta je što je serija završena kako je zavšena.

Očekivao se prasak a desilo se gašenje šibice. Na žalost, isti ljudi su radili kraj serije The 100 i možda bi dobro trebalo razmisliti pre nego im se ponudi još nešto u ovom žanru. Kao da su imali nameru da nekako umanje interesovanje fanova za serije. Ali to je igra koju bi dosta ljudi volelo da vidi, sa sve posetom Winterfell, mogućnošću da John Snow dobije od vas ono “gade”, da radite ljudske i stvari ali i jašete zmaja sa dugom plavom kosom koja čudesno ostaje savršena uprkos jakom vetru. Open world igra bila bi savršena na ovom svetu i možda bi igra mogla popraviti priču tamo gde je TV serija podbacila. Developer… možda Bethseda iako im baš i nije išlo u poslednje vreme.

2014 je Teltalle games izbacio grafičku avanturu GoT igra ali…

STRANGER THINGS

U ovoj uzbudljivoj Netflix originalnoj drami glumi Vinona Rider kao Joice Biers. Ona živi u malom gradu u državi Indiana 1983. Inspirisana je vremenom kada su bajke o naučnoj fantastici plenile publiku. Njen dvanaestogodišnji sin Vill nestaje a ona pokreće zastrašujuću istragu njegovog nestanka.

Dok traže odgovore, razotkrivaju niz izuzetnih misterija koje uključuju tajne vladine eksperimente, uznemirujuće natprirodne sile i vrlo neobičnu devojčicu. Moramo da napomenemo da na Google app postoji zvanična igra Stranger Things koju je uradio Netflix sa BonusX ali mi ovde govorimo o pravoj, grafički savršeno urađenoj i realnoj igri, pa ovo izdanje stavljamo u grupu sa početka teksta.

Developer… tu se malo razmišljam. Možda Arkane Studios?

PULP FICTION

OK… Mnogi su se sada verovatno nasmejali ali zamislite samo kako bi to bila dobra igra. Ovaj film neki nazivaju video verzijom GTA pa zašto onda i ne pokušati napraviti igru. Ima dovoljno potencijala za priču punu nasilja i droge, sa različitim hipernasilnim likovima. 

Svaka misija ili sporedna potraga mogla bi biti oko određenog područja u gradu, a glavni junak bi mogao da radi za ili protiv gangstera, boksera, huligana…  Zamislite samo open world nalik GTA i kreativni uticaj  Tarantina i šta bi sve moglo da se uradi sa slikom, zvukom ili nekim drugim bitnim elementima. A tek nadogradnje vezane za određene teme…

Developer recimo Square Enix ili Rockstar?

KILL BILL

Još jedan Tarantinov film koji bi mogao da bude odlična video igra jer je kao i svi njegovi filmovi, težak i šašav. Poduži je spisak developera koji bi mogli da rade na igri a mi nikako ne možemo a da ne zamislimo scenu sa 88 ubica i kako bi to moglo da bude intenzivno i napeto za igranje sa kontrolerom u ruci.

Ove heroina nam se pridružila u igri Fortnite ali joj je definitivno potreba samo njena igra. Možda ipak da predložimo da WB uradi igru jer im je Hitman odlično prošao?

THE BIRDS

Hičkok, strah, poludele životinje i borba za život. Jato ptica koje napada mali grad i ubija stanovnike bez očiglednog razloga. Borba za opstanak u prvom licu. Nađi sklonište, zaradi oružje, potamani ptice. Zamislite neku novu muziku i zvučne efekte, i naravno živu grafiku… Posle možda i rimejk filma. Developer nam se čini da bi morao da bude WB.

THE GOOD, THE BAD AND THE UGLY

Jeste da imamo RDR ali ako je nešto dobro… Vestern je iznedrio toliko filmova a tako malo video igara. Sumnjamo da je problem u žanru, već nam se čini i da je do develpera.  Ako bi se ovaj klasik preradio za igranje, postao bi hit u rukama pravog developera. 

Igrači bi mogli da biraju između tri naslovna lika i da se upuste u misije i misije koje se odnose na svakog od ovih samozvanih bludnika na Divljem zapadu. Krajnji cilj igre bi bio pronalaženje velikog blaga, kao što je prikazano u špageti vesternu. Budući da su glavni likovi drski, nasilni strelci, misije sa pucanjem bi testirale brzinu i ciljanje igrača, posebno u duelima i sukobima jedan na jedan.

Film je snimljen 1966 i ove godine je napunio 55 godina. Možda za 60 rođendan?

SQUID GAME

Možda će nekima ovo biti iznenađenje jer se serija nedavno pojavila na platformi Netflix ali oni koji su je odgledali će se, sigurni smo, složiti da serija o igranju igara na tako neverovatan način može biti fenomenalna igra. Ova drama je jako teška i napeta za gledanje i govori nam o toliko puta možda sažvakanoj temi na pomalo drugačiji način. Stare i zaboravljene dečije igre pretvorene u borbu za pobedu a sve sem pobede donosi smrt.  

Odmah se pojavilo nešto što se baš ne može nazvati igrom. Širom sveta se organizuju takmičenja u igrama iz serije ali video igra, ona prava i napeta bi bila hit. Ovu igru bi mogao da uradi Capcom…

UKOLIKO MISLITE DA SAM NEKI FILM ILI SERIJU NEOPRAVDANO PROPUSTILA, PIŠITE!

Život Adija uvijek se vrtio oko video igara. Odrastao je igrajući ih opsesivno. Igra koliko može, ali posebno uživa u platformerima, akcijama / avanturama i RPG-ovima. Kao glavni urednik, Adi se fokusira na svakodnevna događanja i vijesti koji služe kao savršeni temelj njegovih livestreamova na našem YouTube kanalu i razgovora sa gostima u podcastima. Diplomirao je novinarstvo, naš je čovjek za marketinške poslove, stručnjak za WordPress i badass boss. Još uvijek pokušava pronaći bolju igru od Half-Lifea.
Share Post:

Related Posts

3 Comments

 by B3nj0 in 23/11/2021

Hmmm, bilo bi interesantno vidjet Breaking Bad igru, hahaha.

 by nebojsa in 23/11/2021

kil bil kao igrica to bi bilo extra :D

 by Code_nameX in 23/11/2021

U proslosti je bilo dosta failova igra po filmu/seriji i obratno, ali kad to uspije imamo pravo remek djelo... Definitivno bi bilo lijepo vidjeti ove domace verzije, i smatram da mi imamo veoma veliku tematiku,a i smek,da se dosta toga napravi...ali takodje sve to kosta i tesko je ocekivati da se neko prihvati takvog posla...

Leave a Reply