by Adi Zeljković in
SLIDER TEHNOLOGIJA

Sa Z Fold 3 telefonom Samsung nam donosi odlično iskustvo igranja u pokretu sa ekranom od 120Hz koji s lakoćom pokreće Call of Duty mobile na visokim postavkama.

Analitičarska kuća App Annie je objavila interesantna predviđanja za industriju mobilnih igara. Prema njihovim podacima već prvo tromjesečje ove godine obilježilo je rast prihoda u ovom sektoru, pa su oni sada za čak 40% veći nego u zadnjem “predpandemijskom” tromjesečju s kraja 2019. godine. Broj preuzimanja igara u istom je razdoblju porastao za 30% i sada iznosi preko milijardu preuzetih mobilnih igara – svake sedmice.

Zanimljivo je da podaci pokazuju kako je proglašenje pandemije u martu prošle godine bilo “okidač” za početak vrtoglavog rasta gaming sektora. A sada sa novim Samsung  Galaxy Z Fold 3 telefonom gaming na mobilnim uređajima nikada nije bio lakši.

Svaki novi oblik tehnologije zahtjeva određeno vrijeme i nekoliko verzija prije nego što bude kako treba. Samsung Galaxy Z Fold 3 je sklopivi telefon koji je ovaj put napravljen kako treba. I dalje je veoma skup (cijene se kreću oko 1800$), ali po prvi put imamo wow factor na mobilni telefon koji može postati tablet i za sada je ovo jedan od najboljih telefona ikada napravljenih.

Ovo nije još jedan sklopivi telefon koji samo ima dizajn na preklop te kada se otvori dobijemo uređaj veličine običnog telefona. Ako to tražite, onda je preporuka Galaxy Z Flip 3. Međutim, Samsung Galaxy Z Fold 3 se otvara horizontalno i čini kvadratni ekran od 7,6 inča u obliku tableta u omjeru 11.2:9, a za lakše korištenje tu je i ekran na prednjoj strani.

Prednji ekran, iako u potpunosti funkcional, je preuzak da bi se koristio – osim brze provjere vaših poruka ili eventualno Google mapa ako hodate i želite da držite uređaj jednom rukom. Tastatura na prednjem ekranu dovodi do previše grešaka u kucanju a čitanje je otežano jer se tekst smanjuje.

Srećom, kada vidite da prednji ekran nije dovoljan za rad na telefonu, rasklapanjem se automatski otvara ista aplikacija. I upravo na tom displayu se dešava Samsung Galaxy Z Fold 3 magija!

DISPLAY I DIZAJN

Potrebno je vrijeme da programeri aplikacija podese svoje aplikacije za kvadratni omjer ekrana koji nude telefoni kao što je Z Fold 3. Koristeći Facebook, Twitter, Instagram i neke druge aplikacije, koje su zasnovane na feedovima, primijeti se da prisilno pokušavaju koristiti punu širinu ekrana. Vertikalne slike i video snimci ne bi baš pristajali. Ako vidite vrh videa, možete zaboraviti na subtitle na dnu. Ukoliko kliknete na takve videozapise otvorit ćete ih u omjeru vidljivosti.

Na svu sreću, Samsung se interno pobrinuo za ovaj problem. U postavkama “Labs” možete podesiti 4:3 ili 16:9 omjer ekrana, s tim da 16:9 dodaje malo “mrtvog” prostora sa strane ekrana.

Flex mode – gdje telefon savijete u L oblik i stavite ga na ravnu površinu – ima puno potencijala, ali nedostaje široka podrška za aplikacije. U YouTube aplikaciji, ovaj režim, će vam se medijske kontrole pojaviti na donju polovinu ekrana a drugu polovinu će koristiti za prikaz video sadržaja. Može poslužiti kada nemate ništa da naslonite vaš telefon da biste gledali.  

Magija ovog telefona je u podijeljenom prikazu i gledanju više aplikacija odjednom. Zamislite vašu omiljenu igru dok čekati da vam se izgradi objekat i Instagram dok držite telefon horizontalno. Skrolovanje feedom i igranje igre je velika ušteda vremena. A wow momenat slijedi kada otvorite i treću aplikaciju na vrhu vašeg ekrana – recimo Spotify.

Oba ekrana na Samsung Galaxy Z Fold 3 telefonu su Dynamic AMOLED 2x paneli sa prilagodljivim osvježavanjem do 120Hz za izuzetnu glatkoću i vrhunske nijanse boja što naročito dolazi do igražaja u gaming.

SOFTWARE

Samsung Galaxy Z Fold 3 dolazi sa Android 11 verzijom i Samsungovim One UI 3 posebno prilagođenim za Z seriju, koji posjeduje dodatne kontrole kako bi se iskoristio multitasking potencijal ovog telefona.

GAMING

Ovaj telefon će vam pružiti odlično iskustvo igranja igara sa živopisnim ekranom od 120Hz koji pokreće čak i najzahtjevnije igre na visokim postavkama. Za razliku od vodećih telefona, Fold 3 se neće zagrijavati prilikom igranja.

Vrijedno je naglasiti koliko je Dolby audio jak i na Fold 3 telefonu. Posjeduje dva zvučnika sa snažnim performansama basa, a srednji i visoki tonovi se također lijepo čuju, pružajući full iskustvo.

Jedinu manu igranja na ovom telefonu možete pronači prilikom igranja nekih poteznih igara ukoliko zahtijevaju prelaz prsta u dužinu. Tada biste mogli nakratko izgubiti kontrolu, kao da skinete prst sa ekrana, u momentima kada prstom prelazite preko sredine. Međutim, FPS, racing i RPG igre nemaju tih problema.

Z Fold 3 će pokazati punu snagu Snapdragon 888 chipseta jer je telefon sposoban da pokrene tri aplikacije istovremeno na velikom ekranu bez ikakvih znakova optrećenja. Vjerovatno tu pomaže i 12 GB RAM memorije.

TEST BATERIJE

Baterija od 4.400 mAh je manja nego što smo očekivali. Usporedbe radi, Samsung S21 Ultra ima bateriju od 5.000 mAh. Međutim, nismo imali nikakvih problema da preživimo cijeli dan sa baterijom, osim u momentima kada smo provodili nekoliko sati igrajuči igre, ali to je bilo zbog testa.

Z Fold 3 podržava brzo punjenje od 25W i bežično punjenje od 10W, ali nemojte očekivati da ćete naći punjač u kutiji, što nam je zasmetalo s obzirom na cijenu telefona.

KAMERA

Nažalost, Galaxy Z Fold 3 vam neće ponuditi isto iskustvo slikanja kao Galaxy S21 Ultra iako košta nekoliko stotina dolara više. Kamera na Z Fold 3 telefonu je dobra, s glavnim senzorom koji pojačava toplinu slike, ali nedostatak periskopskog zoom objektiva čini performance donekle ograničenim. Ipak, fotografisanje sa ovolikim ekranom olakšava posao.

Galaxy Z Fold 3 kamere:

  • 12MP Ultrawide at f/2.2
  • 12MP Wide at f/1.8 with OIS
  • 12MP 2x Telephoto at f/2.4 with OIS
  • 10MP Front-facing (exterior) at f/2.2
  • 4MP Front-facing (interior) at f/1.8

Unutrašnja selfie kamera je loša, snima manje detalja i nudi boju koja je slična jeftinoj web kameri. S obzirom da je korištenje ove kamere jedini razlog, vjerovatno, za video chat – kvalitet može biti prihvatljiv.

Da li biste trebali kupiti Samsung Galaxy Z Fold 3?

Samsung Galaxy Z Fold 3 je neosporno teško prodati s obzirom na visoku cijenu, ali nadamo se da će se s vremenom smanjiti. Ali ovo je dio tehnologije koji mijenja tržište. Z Fold 3 će vam zamijeniti nošenje tableta ili laptopa pored telefona (ako iste te uređaje koristite za mailove i tako neke jednostavnije poslovne aktivnosti). Za one čije su potrebe malo fleksibilnije, Galaxy Z Fold 3 je skupa igračka za zabavu.

Život Adija uvijek se vrtio oko video igara. Odrastao je igrajući ih opsesivno. Igra koliko može, ali posebno uživa u platformerima, akcijama / avanturama i RPG-ovima. Kao glavni urednik, Adi se fokusira na svakodnevna događanja i vijesti koji služe kao savršeni temelj njegovih livestreamova na našem YouTube kanalu i razgovora sa gostima u podcastima. Diplomirao je novinarstvo, naš je čovjek za marketinške poslove, stručnjak za WordPress i badass boss. Još uvijek pokušava pronaći bolju igru od Half-Lifea.
Share Post:

Related Posts

No Comments

Leave a Reply