by Luka Blažević in
TEHNOLOGIJA

Bilo je potrebno malo vremena ali Ahasi Linux konačno radi na Mac-u.

Asahi Linux je projekat programera posvećen tome da Linux radi na Apple M1. Prema septembarskom izveštaju o napretku grupa je blizu ostvarenju svog cilja sa time što je Asahi Linux radio na Apple M1 Mac-u.

Ovo je velika stvar jer Apple koristi gomilu tehnologije koja vam se možda ne dopadne kada pokušate da pokrenete operativni sistem koji nije MacOS. Neki avanturistički programeri već neko vreme pokušavaju da otključaju Appleov M1 ekosistem a Asahi Linux je možda upravo provalio kod.

M1 je Apple-ov sistem baziran na Arm SoC (system on chip) koji se počeo pojavljivati na Mac računarima 2020. godine nakon odbacivanja Intelovog K86 silikonskog čipa. M1 je najmoćniji čip koji je Apple ikada napravio, pa možete zamisliti zašto bi neki ljudi želeli da pokrenu Linux i recimo instalirali Proton koji bi njihov Mac pretvorio u ubilački PC za igranje.

Ovaj ogroman podvig postignut je spajanjem gomile upravljačkih programa za Linux 5.16 koji uključuje programe kao što su PCle, USB-C PD, ASC mailbox itd. Ukoliko se pitate da li je ovo legalno ne brinite. Sve dok se ne preuzme ni jedan dio koda iz MacOS-a za izgradnju Linux podrške distribucija je legalna.

„Sa ovim  upravljačkim programima, M1 Mac računari su upotrebljivi kao desktop Linux mašine! Iako još nema ubrzanja GPU-a, CPU M1 su toliko moćni da je njihova radna površina brža od recimo Rockchip ARM64 mašinama sa hardverskim ubrzanjem.“ napisao je Hector Martin koji vodi razvoj Ashai Linux-a.

Sada kada Linux radi očekujte da će uskoro biti dostupni službeni instaler za preuzimanje za svakog ko je istraživački nastrojen. Međutim još uvek nedostaju neke funkcije pa petljajte na sopstvenu odgovornost.

Sledeći korak za Asahi Linux je preuzimanje kernel interface jezgara GPU-a jer njegovoj trenutnoj verziji nedostaje GPU akceleracija.

Najveće dijete redakcije, iako po godinama bi trebao biti "odrastao". Obožava knjige i filmove, pogotovo fantasy žanr. U slobodno vrijeme čita, uči, game-a i najvažnije, živcira Adija.
Share Post:

Related Posts

No Comments

Leave a Reply