by Nenad Divljakovic in
TEHNOLOGIJA

Kako dolazimo do kraja 2021. godine, trendovi i zle glasine ukazuju na pogoršanje cena i dostupnosti zaliha GPU- a.

To znači da bi moglo moglo proći još neko neko vreme dok se nedostatak GPU-a konačno ne smanji i cene koje smo videli do sada u potpunosti ne uravnoteže.

Prema nedavnom istraživanju kompanije 3Dcenter, Nvidia GeForce RTX 30 – Series GPU i AMD Radeon RX 6000- Series GPU cene neprestano rastu u poslednjih nekoliko meseci dok je dostupnost i dalje sve manja. Tako je barem u Nemačkoj, pri čemu će se ovo dosta odraziti i na našem tržištu.

Nakon donekle ohrabrujućeg pada cene između juna i jula -45% za Nvidia kartice, i 28% za AMD kartice- kao i skoka dostupnosti od skoro 300% stvari ponovo izgledaju žalosno. Od poslednjeg izveštaja 29 avgusta, dostupnost je nastavila da opada, dok su prosečne cene zabeležile rast od oko 10% i za AMD i za Nvidia kartice.

Kako to obično ide sa proizvodima sa niskom ponudom i velikom potražnjom, cene i dostupnost imaju tendenciju da se srazmerno menjaju.

Čini se da će proći još neko vreme pre nego što se cene i dostupnost grafičkih procesora uravnoteže nakon godine koju smo imali. Nadam se, iako je malo verovatno da će cene pasti.

Samo imajte na umu da igranje na računaru neće biti jeftino.

Share Post:

Related Posts

No Comments

Leave a Reply