by Ajdin Kahrimanović in
PC VIJESTI

Ne znam koji vi antivirusni softver koristite, te da li uopće imate neki instaliran na vašem računaru. To me upravo dovelo do ideje, kako bismo mogli napraviti neku anketu da saznamo šta i na koji način koristi naša raja po pitanju antivirusnih softvera.

No, bez obzira koristili neki ili ne, sigurno ste čuli bar za one najpoznatije poput Kasperskog, Nortona, Avasta, McAfeea i mnogo drugih. Danas imamo priču o McAfee-u, iako ne toliko o samom softveru, nego prvenstveno o vlasniku kompanije.

John McAfee je državljanin Sjedinjenih Američkih Drzžava, osnivač kompanije McAfee Associates, poduzetnik, promoter Bitcoina i međunarodni bjegunac. Isti se nalazio u zatvoru u Španjolskoj, odnosno u Barceloni do jučer, kada je prema navodima španjolskih medija izvršio samoubistvo u svojoj zatvorskoj ćeliji. No, sam uzrok smrti još nije potvrđen ili isti nije poznat medijima.

Zatvorenik je u početku opisivan isključivo kao 75-godišnji američki državljanin koji čeka na izručenje, ali vladin izvor upoznat sa incidentom potvrdio je Associated Pressu da je to McAfee. Prema članku, pokušaji reanimacije McAfeeja nakon što je otkriven bili su neuspješni, a zatvorsko medicinsko osoblje proglasilo ga je mrtvim.

McAfee se obogatio prodajom svoje kompanije i drugim poslovnim inicijativama, ali je takođe bio uključen u brojne sudske bitke u posljednjoj deceniji. Vlasti su ga najznačajnije opisale kao “osobu od interesa” za ubistvo njegovog susjeda Belizeja, ali nikada nije optužen. Također se dva puta kandidirao za predsjednika Sjedinjenih Država kao kandidat ispred liberalaca, 2016. i 2020. godine, ali oba puta nije uspio.

McAfee je boravio u zatvoru od oktobra 2020. godine, kada je uhapšen zbog utaje poreza i suočio se sa krivičnim i građanskim prevarama u vezi sa svojim zalaganjem za kriptovalute. Borio se protiv izručenja Sjedinjenim Državama, ali je španski Viši sud ranije odobrio njegovo izručenje do Sjedinjenih Američkih Država.

Ukoliko poznajete nekoga sa suicidalnim mislima, molimo vas da kontaktirate zadužene SOS službe za prevenciju istih i za mentalno zdravlje.

Od malena je pokazivao prve simptome gamerizma. Svoje gamersko iskustvo počinje sa strategijskim hitovima, kao i trkama i pucačinama. U kasnijem periodu života, najviše se fokusira na sportske i eSports igre, a sada igra i piše iz ljubavi prema igrama i zalaže se za mir između konzolaša i PC gamera.
Share Post:

Related Posts

No Comments

Leave a Reply