by Luka Blažević in
videoigre VIJESTI

Kreatori Pokémon Go, Niantic, objavili su dugoročne planove za ovu “real-world” metaverse igru. Nije “dystopian nightmare” kao u Ready Player One….

U svom blog postu, osnivač kompanije John Hanke objašnjavao je kako ima viziju u kojoj će tehnologija pomagati ljudima u svakodnevnoj interakciji – tj. poboljšavati će socijalnu interakciju između osoba. Usput je i kritizirao ideju da napustimo tzv. “pravi” svijet i zavučemo se što dublje u onaj virtualni (bit će da mu nije sjeo Ready Player One).

Sve je ovo naravno dugoročno planiranje i teoriziranje, međutim usko je povezano sa velikom Pokémon Go debatom oko interakcije među ljudima pod pandemijom. No ovdje možemo pronaći komentare koji podupire etiku za budućnost samog Nianteca i pomažu definirati poziciju koju ova kompanija zauzima u samom gaming svijetu.

“Ovih dana jako puno ljudi je zainteresirano za ostvarivanje vizije bliske budućnosti gdje virtualni svijet dovodimo u onaj pravi,” napisao je Hanke u svom postu, citirajući djela William Gibsona i Neala Stephensona kao inspiraciju. “Ali zapravo ove novele nam služe kao upozorenja kako je lako našu budućnost napraviti distopijskom samo sa jednim krivim tehnološkim potezom.”

“Kao društvo možemo se nadati da svijet neće devolvirati u klasični sci-fi svijet koji svoje likove tjera da bježe iz realnog u vritualni svijet – ili možemo aktivno raditi da spriječimo takav scenarij. U Nianticu smo odabrali drugu opciju. Vjerujemo da se tehnologija može iskoristiti da se virtualni svijet samo “prisloni” u realni putem augmentirane realnosti i da bodri sve – uključujući i nas da ustanemo, prošetamo se i budemo aktivni dok u isto vrijeme uživamo i spajamo se sa svijetom i ljudima oko nas.”

Hanke je već diskusirao ove teme prije ali je ovaj intrigirajući uron u detalje ono što dijeli ovaj post od prošlih. Već smo čuli Niantecove ambicije sa AR naočalama ali nismo čuli za planove o “reality layers” koj ibi mogli filtrirati svijet oko vas kroz mnoštvo IPa.

Stoga nam je ostalo pitati se kako će Niantec ovo izvesti? Doduše, već imaju milijune igrača u Pokémon Go koji aktivno surađuju i ručno dodavaju poznate lokacije u igru. A tu je sada i Scaniverse, nova akvizicija Nianteca koja radi na skeniranju objekata iz pravog svijeta i automatskom renderiranju u 3D na mobilne uređaje:

Niantecov sljedeći veliki izazov je pravljenje i refiniranje svoje stvarne metaverse “mape” koja će onda prekriti ljudsku okolinu – ili preko smartphone-a ili preko AR naočala – za zabavu ili edukativne svrhe. I ovo je ono što nas zapravo vraća nazad do Pokémon Go – igra koja je dizajnirana i napravljena onako kako je to Niantic originalno zamislio, ne na kauču i udaljeno, već aktivno i socijalizirano – koliko god njihovi fanovi plakali i neslagali se sa tom odlukom.

Najveće dijete redakcije, iako po godinama bi trebao biti "odrastao". Obožava knjige i filmove, pogotovo fantasy žanr. U slobodno vrijeme čita, uči, game-a i najvažnije, živcira Adija.
Share Post:

Related Posts

No Comments

Leave a Reply