by Adi Zeljković in
FILM/TV SLIDER

Resident Evil: Infinite Darkness, najnoviji u nizu Resident Evil CGI filmova, stigao je jučer na Netflix. To je prva od dvije produkcije Resident Evil serija koja će biti ekskluzivna za streaming uslugu i služi kao pseudo-nastavak za Resident Evil: Degeneration i prequel za Resident Evil 5.

Želimo napomenuti da ova recenzija serije može sadržavati neke spoilere.

Resident Evil: Infinite Darkness je predstavljen kao miniserija iako to baš i nije. Više bih ga opisao kao film za kojeg je Netflix smatrao da je bolje da ga publici predstavi u formatu 4 epizode po 25:00 minuta nego kao film u trajanju od 1:45:00. Vjerovatno tome možemo zahvaliti nepopularnost starijih Resident Evil filmova.

RADNJA SERIJE SMJEŠTENA U 2000te

Resident Evil: Infinite Darkness je smješten u 2000te godine tokom izmišljenog građanskog rada u Penamstanu. Jedinice američke vojske se bore protiv pobunječkih snaga sve do momenta dok im se ne sruši helicopter. Protiv naredbi, jedinica za specijalne operacije “Mad Dogs” kreće u spasilačku misiju posade palog helikoptera. Sve se završava tragedijom kako smo već navikli. Claire Redfield, koja nam je već poznata iz igara, radi kao dio akcije pomoći Penamstanu. Tamo upoznaje dječaka koji je prisustvovao teroru koji je zadesio specijalnu jedinicu Mad Dogs. Ono što je Claire vidjela podsjetilo ju je na dešavanja u Raccoon Cityju. U međuvremenu se dešava incident u Bijeloj kući gdje dolazi do upotrebe biološkog oružja koje zarazi nekoliko zaposlenih, pretvrajući ih u zombije.

DA LI JE NETFLIX RAZOČARAO FANOVE?

Ono u čemu nas je Netflix razočarao jeste mali broj epizoda. Radnja nema dovoljno vremena da procvjeta u nešto drugo osim u površnost. To se isto desilo i sa Dota 2 animeom koji smo isto recenzirali.

Resident Evil: Infinite Darkness ima intrigantnu tematiku koja bi ovu seriju mogla učiniti najboljim akcionim medijem u ovoj franšizi, s obzirom da su filmovi zakazali na tom polju. PTSP-i, izbjeglička kriza, profiterstvo, ratni zločini, sve je upakovano u četiri epizode sa odličnim animacijama i u momente površnim dijalogom.

Drugi problem Infinite Darkness serije je taj što je priča smještena između Resident Evil 4 i 5. Prijetnja kompanije Umbrella je prešla s lokalnog na međunardno. Serija zaslužuje veću radnju pogotovo jer se dvije zvijezde pojavljuju pred kraj serije a i predstavljeni su novi likovi za koje znamo da ne utiču na razvoj daljnje priče.

DA LI JE OVO HOROR?

Svi ćemo se složiti da je Resident Evil franšiza rodonačelnik horror žanra sa elementima preživaljvanja i postoji razlog zašto je Capcom odlučio da franšizu osvježi sa Resident Evil 7 jer je ista izgubila faktor zastrašivanja sa petim i šestim dijelom. Ako su u saradnji sa Netflixom ipak odlučili da snime seriju, koja bi trebala da bude bolja od filmova iz prošlosti, trebali su to naprave kvalitetno. Trebali su prepričati incident s Raccoon Cityem, momenat kada Claire traži Chrisa ili neku drugu canon priču. Umjesto toga, serija je smještena u timeline pseudo-filozofskog međunarodnog incidenta.

KARAKTERIZACIJA LIKOVA JE UPITNA!

Resident Evil: Infinite Darkness ima problem i sa karakterizacijom likova. Odnos prema Claire Redfield nam se nije nimalo svidio. Ona je mlađa sestra Chrisa Redfielda koja je preživjela incident u Raccoon Citiyu 1998. Posvećuje svoj život opasnostima biorganskog oružja. Problematika leži u tome što Leona zapravo nije briga što ga Claire upozorava na incident u Penamstanu. Čak ni njenu zabrinutost ne prosljeđuje nijednoj vladinoj agenciji. Umjesto toga, Claire sama pokušava da riješi misteriju onoga što se dogodilo tokom građanskog rata u Penamstanu. Nisam baš siguran zašto su uopšte ubacili Claire u seriju, s obzirom da Leon sam rješava tu zagonetku. Da su je potpuno izbacili, što ne bi uticalo na radnju priče, mogli su se u ionako skučenu radnju serije, fokusirati na druge detalje.

SERIJA DOVOLJNA DOBRA SAMO ZA FANOVE FRANŠIZE?

Nažalost, Resident Evil: Infinite Darkness ne otkriva više detalja originalne priče. Ne dovodi se izravno u priču bilo koje igre ili nekog drugog medija, osim ponekih prolaznih reference. Infinite Darkness ima odličnu tematiku samo lošu izvedbu. Za ljubitelje franšize će ovo biti da je čak i loš Resident Evil i dalje Resident Evil, međutim oni koji nisu upoznati sa originalno pričom će uvidjeti koliko je zaista nova adaptacija Resident Evila loša.

Na vama je da sami presudite a nama pišite u komentarima vaše mišljenje.  

Život Adija uvijek se vrtio oko video igara. Odrastao je igrajući ih opsesivno. Igra koliko može, ali posebno uživa u platformerima, akcijama / avanturama i RPG-ovima. Kao glavni urednik, Adi se fokusira na svakodnevna događanja i vijesti koji služe kao savršeni temelj njegovih livestreamova na našem YouTube kanalu i razgovora sa gostima u podcastima. Diplomirao je novinarstvo, naš je čovjek za marketinške poslove, stručnjak za WordPress i badass boss. Još uvijek pokušava pronaći bolju igru od Half-Lifea.
Share Post:

Related Posts

No Comments

Leave a Reply