by Nenad Divljakovic in
PC recenzije RECENZIJE

Terra Nil je igra za koju verovatno niko nije čuo jer nije u pitanju triple A naslov, ali ako mene pitate, baš te male indie igre dominiraju zadnjih godina.

Ovo je recenzija za Demo verziju igre, a tačan datum izlaska finalne verzije još uvijek poznat.

Kao što rekoh, danas pišem o demou za nadolazeću stratešku igru od developera Free Livesa, i poznatijeg izdavača – Devolver Digitala.

Najprostije rečeno, cilj u igri vam je da izgradite život tamo gde ga nema. Zvuči vrlo jednostavno i tako se i oseća na početku, ali kao i sve u Gamingu, ništa nije jednostavno. Ovde gradite vaš grad, nešto poput SimCityja, ali opet ima dosta razlika. Ovde vam nije u planu da napravite neku metropolu, jer na početku igre počinjete sa mapom koja je blago rečeno, pustoš. Samim tim možete zaključiti da ovde treba da oživite biljni i životinjsvki svet. Sada ćemo da vidimo kakav je ovaj postapokaliptični svet i da li Demo obećava dobru igru, ili je ovo ipak samo loš naslov.

GAMEPLAY

Krećete sa postavljanjem vetroturbina koje napajaju strukture za čišćenje zemljišta. Nakon toga, nastavljate sa oživljavanjem tako što stavljate sisteme za navodnjavanje. Kao što rekoh, igra izgleda jednostavno na početku, ali stvari ubrzo postaju zanimljivije. Ustvari, ovde igra počinje i da se razlikuje od ostalih igara iz žanra. Svaki sistem za navodnjavanje je mogao biti namešten da izbacuje vodu u više pravaca i samim tim možete izabrati mod koji vama najviše odgovara za određenu površinu.

Kako igra napreduje, postaje sve izazovnije u stvaranju balasna. Upravljanje resursima postaje kritično, kao i optimizacija mape, odnosno prostora na istoj. Svaki potez gledate da bude što precizniji i da tako sačuvate što više prostora možete. Pored toga, jedna stvar koja mi je bila dosta dobra jeste atomsfera, odnosno sama napetost koja se stvori kad pokušavate da iskoristite što manje resursa.

GRAFIKA I ZVUK

Jasno je da ova igra ne cilja realizam. Umesto njega, igra je nešto između crtane i strip grafike. Igra izgleda dosta zadovoljavajuće. Objekti koje postavljate imaju crne koture zbog čega iskaču iz okruženja bojom, što igri daje dodatni šarm. Solidnoj atmosferi pridodaje smirijuća muzika koja je tu da vas opusti.

Problemi u igri?

Jedini problem na koji sam naišao posle nekih 4 sata igranja je bio na samom početku i tiče se tutorijala. Pravougaonici sa tekstom koji je trebao da mi objasni šta treba da radim, su se pojavljivali tako da ne mogu da vidim šta piše. Ovo nije ništa što bi trebalo da vas odbije od igre, jer sam siguran da će ovo biti popravljeno do igrinog izlaska. 

Zaključak

Ne mogu demo verziji igre da dam ocenu iz više razloga. Prvi ću objasniti na primeru. Kada sam igrao demo za remake Resident Evila 3, bio sam srećan jer je taj deo koji je bio prikazan bio donekle otvorenog sveta. Na kraju, kada je izašla igra, ispostavilo se da je taj deo prikazan u demo verziji bio jedini nelinearan deo u igri. Drugi razlog je to što će se igra dosta popraviti i ne znači da će problemi iz demo verzije biti prisutni i u punoj.  Ako ću iskreno da pričam, ovo mi je jedna od najšarmantnijih igara u poslednje vreme i definitivno ima velik potencijal da bude odlična igra, ali ovo pričam posle uloženih nekoliko sati igranja. Ovo mi se čini kao odlična igra koju ćete upalite posle napornog dana da se opustite jer je dosta umirijuća, ali opet dovoljno napeta da zadrži vašu pažnju.

Share Post:

Related Posts

No Comments

Leave a Reply