by Luka Blažević in
TEHNOLOGIJA

Izgleda da se Microsoft ne želi predomisliti prije izlaska Windowsa 11 za 3 tjedna.

Manje od tri tjedna je ostalo do izlaska Windows 11, i kako dolazimo u posljednji krug maratona, sve je izglednije da će Microsoft ostaviti requirement za Trusted Platform Module (TPM) 2.0.

Odlučio je svoju zbunjujuću odluku ostaviti Support Teamu da objasni korisnicima:

“Moramo popričati sa vama o TPM 2.0 i Windows 11. Pročitajte Memo…” napisao je Microsoft Support i dodao link za članak koji pojašnjava kako upaliti TPM 2.0 na vašem PC-u.

U članku Microsoft objašnjava kako većina računala koja su napravljena u posljednjih 5 godina imaju mogućnost pokretati TPM 2.0 koji je potreban za Windows 11, no u puno slučajeva nisu konfigurirani za tu opciju. Ovo je posebno istinito u DIY sektoru – većina proizvođača matičnih ploča nisu vidjeli razloga paliti TPM 2.0 kao default iako je skoro uvijek dostupan kao opcija u BIOSu.

Članak dalje nastavlja pojašnjivati kako upaliti opciju u BIOSu, napominjući kako se gotovo uvijek nalazi u sektorima sa imenom Advanced, Security i Trused Computing. Kada dođete na to polje, opcija se može naći pod različitim imenima (sve ovisi od chipseta do chipseta, kao i do samog proizvođača) kao što su Security Device, Security Device Support, TPM State, AMD fTPM Switch, AMD PSP fTPM, Intel PTT ili Intel Platform Trust Technology.

Ovo je možda malo previše za prosječnog korisnika računala, osobu koja možda nikad nije zakoračila u BIOS ili uopće ne zna što je BIOS. Kako god bilo, ukoliko želite Windows 11, na dosta PCa ćete morati proći kroz ove korake.

Sa jednog kuta gledanja ovo sve izgleda čudno i baca sumnju u odluke Microsofta. Sama kompanija je javila kako su nekompatibilne testne mašine prijavile “52% više krenel crashova” u testu Windowsa 11, dok su kompatibilne mašine imale 99.8% crash free iskustvo.

Sve je to super, i slažem se da Microsoft mora više pričati o ovoj odluci sa korisnicima. Međutim, ta priča se mora svesti na više od “idi i napravi to jer je potrebno.” Nekako čisto sumnjam da ćemo ikada dobiti ikakve konkretne odgovore i lako bi se moglo dogoditi da će ovo biti najgori Windows ikada….

Najveće dijete redakcije, iako po godinama bi trebao biti "odrastao". Obožava knjige i filmove, pogotovo fantasy žanr. U slobodno vrijeme čita, uči, game-a i najvažnije, živcira Adija.
Share Post:

Related Posts

No Comments

Leave a Reply