by Nenad Divljakovic in
game special PC RESPAWN VIJESTI

Sony nam je na PC do sada dostavio nekoliko svojih ekskluziva. Do sada smo imali priliku videte Horizon Zero Dawn, a znamo da nam je i u pripremi Uncharted 4. Danas sam ovde kako bih vam predstavio Days Gone i moje iskustvo sa igrom na PC-u.

Ono što odmah primetite čim upalite igru je to da ovo nije samo osnovna PS4 pro verzija igra. Igra radi na Unreal 4 enginu. Ova igra me odmah podsetila na Sonyjevu hit ekskluzivu zvanu The Last of Us. Ovo je postapokaliptični svet koji je opustošen od strane zombija, vi ste preživjeli i samim tim nije čudno zašto me igra asocirala na TLOU.  

Priča prati Deacona koji je u potrazi za svojom ženom, i ona je jasna i jednostavna. Ne želim da zalazim dublje u priču jer ovo nije recenzija, a i jer je u pitanju igra iz 2019. godine. Odmah na početku ću reći da je ova PC adaptacija zadržala dobre i loše stvari sa verzije za konzole.

Počeću od najbitnije razlike, odnosno razlike koju svako uoči, a to su kontrole. Ova igra je sa mišem i tastaturom i mogu slobodno reći da je na ovom polju bolja nego na PS4. One su jako precizne, i mnogo je lakše biti bolji strelac i deliti headshotove zombijia. Kada gledamo igru u celini, nije bilo velikih promena. Nažalost su i bagovi ostali, ali o tome ćemo u nastavku.

Same mehanike su ostale iste, ali na tom polju se nisu ni očekivale promene. Jedino što mi je žao je što su ostale neke dosadne i ponavljajuće sporedne misije. Na PC-u se sada izvodi u više sličica, a grafika može da izgleda bolje uz par grafičkih podešavanja, no to sve zavisi od mašine do mašine.  Ne, nisam mislio na Ray tracing efekte jer oni ovde nisu prisutni, ali kad smo već kod grafike, moram pomenuti da je igra odlično optimizovana. Vidno je kako ne izgleda ultra realistično, ali svakako izgleda dovoljno dobra da možete da uživate. Naravno, uz PC verziju dobijate sav sadržaj sa konzole. Sam svet u igri je veoma dosadan i dosta ponavljajuć, ali srećom to nije u igrinom prvom planu.

Igra baca fokus na neprijatelje, bilo da su zombiji ili obični ljudi. Inteligencija je ista kao na konzoli, a tamo je bila prosečna, tako da neprijatelja nije pretereno teško pobediti.  Horda sistem je i dalje zanimljiv, i zanimljivo je boriti se sa stotinama neprijatelja. Koliko bilo zanimljivo, toliko je i frustrirajuće iz jednog drugog razloga. U pitanju su performance. Možda vam je sada ovo čudno jer sam pre pomenuo kako je igra dobro optimizovana, što i jeste tačno, ali iz nekog razloga dolazi do padova FPS-a, što se nije dešavalo na PS4 verziji.

Takođe, u nekim oblastima bez ikakvog razloga dođe do naglog pada FPS-a. Razumem da padne FPS kada je previše neprijatelja na ekranu ili zbog neke slične stvari, ali padovi često nastupe nasumično. Pored toga bih istakao da mi se igra rušila par puta, a izgleda da nije samo do mene jer ljudi pišu da se i kod njih isto dešavalo. Sledeći problem su spora učitavanja tekstura.  To je bilo veoma loše, jer mi se to desilo više od jednom.

Zaključak

Evo došli smo i do kraja. Promene platforme ne donosi nikakve veće promene, ali igranje postaje lepše. Igra izgleda dobro i sve što je bilo prisutno na PS4 verziji je prisutno i ovde, a nažalost i bagovi spadaju u tu kategoriju.  Ako ste odigrali igru na konzoli, ne postoji ni jedan razlog zašto bih vam preporučio da igrate i na PC-u osim ako želite da vidite kako to izgleda sa mišem i tasturom, ali u suprotnom ili igrajte na konzoli ili nemojte uopšte.  Ostalima koji nemaju konzolu bih preporučio da probaju igru jer je i pored bagova i manjka novosti u odnosu na verziju za konzole igra odlična.

Share Post:

Related Posts

No Comments

Leave a Reply