by Adi Zeljković in
TEHNOLOGIJA

Još u julu Googlova partnerska kompanija Alphabet kažnjena je sa 4,3 milijarde evra, nakon što je optužena da je koristila opasnu taktiku sa namerom da izbaci sve konkurentske pretraživače i monopolizuje tržišni udeo.

Google u međuvremenu tvrdi da je dominacija pretraživača jednostavno rezultat njihove popularnosti.

Advokati Googla pojavili su se u četvrtak na sudu i tvrdili sudijama iz EU da kaznu treba ukinuti; takođe su se zalagali za ukidanje antimonopolske naredbe iz 2018. jer je Google-ov uspeh posledica preferencija potrošača. Korisnici toliko vole Google, da je najpopularniji izraz za pretragu na Bingu zapravo „Google“.

„Predali smo dokaze koji pokazuju da je najuobičajeni upit za pretragu na Bingu zapravo Google.“ Rekao je Alfonso Lamadrid , advokat kompanije Alphabet. „Ljudi koriste Google zato što to žele a ne zato što su primorani“, nastavio je Lamadrid.“ Googlov tržišni udeo konzistentan je sa anketama korisnika koji pokazuju da više vole Google u odnosu na ostale pretaživače.“

Osnova za izdavanje antimonopolskog  naloga, prema advokatima Evropske komisije, bila je ta da je gigantska tehnološka kompanija postupila nezakonito radeći sledeće:

  1. Prisiljavanje proizvođača telefona da unapred instaliraju Chome na svoje telefone odbijanjem da licencira Google Play Store, gde večina korisnika traži i preuzima aplikacije
  2. Plaćanje dobavljačima mobilnih mreža i proizvođačima da isključivo unapred instaliraju Google pretragu na svoje uređaje.
  3. Proizvođači su sprečeni da prodaju bilo koji pametni uređaj sa alternativnim verzijama Androida koji nije bio u skladu sa šemom.

Još jedan zanimljiv detalj: Komesar EU za konkurenciju kaže da je između Googla koji je nametnuo svoj pretraživač  ili platio put do njega, samo je 1% korisnika preuzelo drugu aplikaciju za pretraživanje na mobilnim uređajima.

Život Adija uvijek se vrtio oko video igara. Odrastao je igrajući ih opsesivno. Igra koliko može, ali posebno uživa u platformerima, akcijama / avanturama i RPG-ovima. Kao glavni urednik, Adi se fokusira na svakodnevna događanja i vijesti koji služe kao savršeni temelj njegovih livestreamova na našem YouTube kanalu i razgovora sa gostima u podcastima. Diplomirao je novinarstvo, naš je čovjek za marketinške poslove, stručnjak za WordPress i badass boss. Još uvijek pokušava pronaći bolju igru od Half-Lifea.
Share Post:

Related Posts

No Comments

Leave a Reply