by Nenad Divljakovic in
PC VIJESTI

Verujem da ne postoji osoba koja koristi računar, a da nikad nije čula za FireFox. Ovaj broswer postaje sve ređi odgovor na pitanje koji browser korisite.

Izveštaji o javnim podacima pokazuju da je skoro 46 miliona korisnika napustilo Firefox u poslednje tri godine. Mozila je lansirala FireFox još 2002. godine kao alternativu pregledačima zasnovanim na Chromium-u, koji su se fokusirali na privatnost i bezbednost. Do 2008. FireFox je koristilo 30% korisnika. U tome vreme je i dalje dominirao Internet Explorer. Vremena su se promenila i sada Explorerovu dominaciju nastavlja Google Chrome sa 65% tražišta. FireFox čini oko 3%.


Glavno pitanje je zašto ljudi odustaju? Korisnici Firefoxa često su se žalili na nedostatak značajnih ažuriranja performansi u poslednjih nekoliko godina, zajedno sa podvojenim remontom korisničkog interfejsa. U prilog mu ne ide ni činjenica da je Chrome sada podrazumevan na android uređajima, a Safari na IOS-u.
Ovo ne znači da će FireFox nestati preko noći, jer on i dan danas broji skoro 200 miliona korisnika, ali biće zanimljivo videti kako će Mozila pokušati da ostane konkuretna Googleu.

Koji pregledač vi koristite?

Share Post:

Related Posts

No Comments

Leave a Reply