by Adi Zeljković in
videoigre VIJESTI

Ovih dana se aktivno priča o planovima kompanije Electronic Arts da nakon izuzetno dugog perioda saradnje odustane od FIFA naziva u svojoj fudbalskoj simulaciji. Sada je otkriven konkretniji razlog za takvu odluku.

Electronic Arts planira da se odvoji od FIFA licence zato što to regulaciono tijelo, vrhovno u svijetu fudbala, traži čak 2,5 milijarde od izdavača za licenciranje kroz narednu deceniju. Prema izvještaju portala New York Times, EA i FIFA su u pregovorima već 2 godine u vezi obnavljanja ugovora o saradnji i upotrebe imena ove fudbalske organizacije.

Pregovori su nedavno dospjeli u sljepu ulicu pošto FIFA traži po milijardu dolara za svaki četvorogodišnji ciklus, period između Svjetskih prvenstava. Takođe se navodi da FIFA u nekoj mjeri ograničava planove Electronic Artsa.

EA zarađuje ogroman novac od FIFA igara, najpopularnije fudbalske simulacije, tako da je u neku ruku razumljivo što FIFA zahtjeva toliku sumu za imenovanje.

Trenutni ugovor između EA i FIFA ističe nakon Svjetskog prvenstva u Kataru naredne godine, a vidjećemo da li će ovo uticati na nazive klubova, igrača i neke druge licence.

Život Adija uvijek se vrtio oko video igara. Odrastao je igrajući ih opsesivno. Igra koliko može, ali posebno uživa u platformerima, akcijama / avanturama i RPG-ovima. Kao glavni urednik, Adi se fokusira na svakodnevna događanja i vijesti koji služe kao savršeni temelj njegovih livestreamova na našem YouTube kanalu i razgovora sa gostima u podcastima. Diplomirao je novinarstvo, naš je čovjek za marketinške poslove, stručnjak za WordPress i badass boss. Još uvijek pokušava pronaći bolju igru od Half-Lifea.
Share Post:

Related Posts

No Comments

Leave a Reply