by Luka Blažević in
TEHNOLOGIJA

Sećate se da je Microsoft objavio aplikaciju Health check kako bi pomogao korisnicima da utvrde da li njihovi sistemi ispunjavaju sve zahteve za Windows 11? Microsoft je aplikaciju povukao sa mreže , a sada se vratila ažurirana verzija, dostupna za preuzimanje sa početne stranice Windows 11.

Aplikacija je poprilično jednostavna, jer brzo proverava računare kako bi utvrdila da li ispunjavu minimalne sistemske zahteve za pokretanje operativnog sistema Windows 11. One uključuju kompatibilni procesor sa najmanje dve jezgre i taktom od 1GHz ili brže (i moraju biti na Microsoft listi podržanih CPU-a) , 64GB ili više dostupne memorije na disku, najmanje 4GB RAM-a i podršku za Secure Boot i Trusted Platform Module (TPM) 2.0 tehnologiju.

Za Intel to uključuje čipove osme generacije i novije verzije a isključuje procesore sedme generacije, dok za AMD druga generacija i noviji Ryzen (uključujući  Ryzen Threadripper), Athlon i Epyc procesori. Ako ste u nedoumici, proverite potpunu listu podržanih Intel procesora i potpunu listu podržanih AMD procesora.

Na većini savremenih sistema, zahtev za TPM 2.0 će najverovatnije biti kamen spoticanja, da računar ne uspe na testu kompatibilnosti. Ovo je razlog zašto je Microsoft povukao aplikaciju van mreže ubrzo nakon objavljivanja.

U originalnoj verziji aplikacije, ako TPM 2.0 nije omogućen u BIOS-u sistemu on bi pao na testu sa porukom: „Ovaj procesor nije podržan za Windows 11.“ Iako ovaj računar ne ispunjava sistemske zahteve da biste pokrenuli Windows 11 stalno ćete dobijati ažuriranje za Windows 10.

I sada? Ako je zahtev TPM 2.0 ono što pokreće računar, aplikacija će to reći napominjući da „TPM 2.0 mora biti podržan i omogućen“ da bi prošao proveru. Ažurirana poruka takođe povezuje korisnika sa postom na blogu koji detaljnije objašnjava stvari i kako omogućiti TPM 2.0 na svom računaru.

U svakom slučaju, za sve one koji su zainteresovani, aplikacija je ponovo dostupna svima I to ne samo u okviru programa Windows Insider, kao što je to bilo proteklih nekoliko nedelja. Samo idite na službenu Microsoft Windows 11 stranicu i skrolajte skroz dole do donjeg dela, malo iznad fusnota.

Najveće dijete redakcije, iako po godinama bi trebao biti "odrastao". Obožava knjige i filmove, pogotovo fantasy žanr. U slobodno vrijeme čita, uči, game-a i najvažnije, živcira Adija.
Share Post:

Related Posts

No Comments

Leave a Reply