by Luka Blažević in
videoigre VIJESTI Zanimljivosti

Naravno da je situacija drugačije izgledala nego što je zapravo bilo….

Stvorili su se problemi na brodu USS Kidd ranije ove nedelje kada je neko počeo da izvodi streamove Age of Empires igre na Fcebook stranici razarača američke mornarice. Predstavnik mornarice rekao je vojnim novinarima da je stranica „hakovana“ ali je na kraju otkriveno da to nije baš tako.

„Zvanična Facebook stranica za USS Kidd (DDG 100) je hakovana“, rekla je portparolka mornarice Nicole Schwegman. „Trenutno radimo sa Facebook teničkom podrškom na rešavanju problema.“

Prvi strim počeo je tokom večeri 3. Oktobra, sa trijumfalnim natpisom „Hahahaha“. Drugi je usledio u sitnim satima 4. oktobra, pod neshvatljivim naslovom „Igraj igru“. Sledili su i drugi sa uporedivo svakodnevnim natpisima poput „Zdravo svima“, „Zdravo momci“ te sa najrelatable naslovom od svih: „fffffffffff“.

Mornarica je na kraju povratila kontrolu nad nalogom i izbrisala sve video zapise a Facebook stranica Kidda sada je predvidljiva dosadna zbirka fotografija, video zapisa i ažuriranja o korišćenju brodova i posade koju biste očekivali.

Incident je bio vrlo smešan, ali je takođe izazvao legitimnu zabrinutost zbog širih komplikacija očiglednog narušavanja bezbednosti, što se činilo posebno izraženim nakon masovnog hakovanja Twitch-a koje se dogodilo ranije ove nedelje. Kako je streamer uspeo da preuzme zvaničnu Facebook stranicu mornarice? Da li je bezbednost mornarice bila generalno ugrožena? Zašto je trebalo toliko vremena da se cela stvar ugasi i razreši?

Upravo na ta pitanja smo dobili odgovor nekoliko dana nakon što je prvi put prijavljen prekršaj bezbednosti. Task and Purpose je u svom izveštaju napomenuo da se hakovanje često koristi kada neko zaboravi da se odjavi sa računara kompanije, što se dogodilo i u ovom slučaju. Mornarica je juče objavila da je za sve ovo odgovoran menadžer socijalnih medija koji je zaboravio da sa Kidd naloga pređe na svoj lični nalog.

Najveće dijete redakcije, iako po godinama bi trebao biti "odrastao". Obožava knjige i filmove, pogotovo fantasy žanr. U slobodno vrijeme čita, uči, game-a i najvažnije, živcira Adija.
Share Post:

Related Posts

No Comments

Leave a Reply